Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kontroly řidičů

Ms kraj: začátek prázdnin policisté přivítají zvýšenými dopravními kontrolami  


Blížící se prázdniny skýtají radost pro děti a dospělé v podobě vytouženého volna a odpočinku, ovšem pro policisty jsou „černou můrou“. Zvýšený provoz na silnicích při hromadném stěhování národů spočívající v přesunech nejen do vyhlášených evropských jižních letovisek, ale také na chaty a chalupy v české kotlině, nesoustředěnost spojená s předchozími hektickými dny příprav a vyhlídkou na blízký odpočinek, si každým rokem vyberou svou krutou daň v podobě dopravních nehod, mnohdy s těmi nejkrutějšími následky. Ze zkušeností minulých let policisté předpokládají, že prázdninové dny, hlavně přelom června a července, sebou mohou přinést, zvýšený počet dopravních nehod.

Moravskoslezští policisté si jsou této situace vědomi a neberou ji na lehkou váhu. V rámci dopravně bezpečnostního opatření, které vyhlásil policejní prezident, zvýšili dohled nad bezpečnosti silničního provozu. Od 24. června do poloviny července uskuteční různě zaměřené dopravně bezpečnostní opatření a dopravně bezpečnostní akce, buď v krajském, nebo celorepublikovém formátu. Do těchto akcí se zapojili a zapojí policisté služby dopravní, pořádkové a cizinecké policie krajského ředitelství, ostravského městského ředitelství a jednotlivých územních odborů (bývalých okresů). Kontroly probíhají ve vytipovaných dnech a na vytipovaných stanovištích v podstatě na území celého Moravskoslezského kraje.

Policisté se zaměřují na kontrolu dodržování pravidel silničního provozu, a to převážně na železničních přejezdech, na kontrolu způsobu jízdy a dodržování předepsané rychlosti. V jejich hledáčku bude používání bezpečnostních pásů a zádržných systému při přepravě dětí, telefonování za jízdy a technický stav vozidel. Kontrolují také, zda řidiči mají u sebe doklady potřebné pro řízení motorových vozidel. Zkrátka, zaměřují se na důkladnou kontrolu obecně platných ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích (z.č. 361/2000 Sb.). Kromě dohledu nad bezpečnosti v silničním provozu se policisté zaměřují na pátrání po odcizených motorových vozidlech a věcech a pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách.

Pro naplnění preventivního účelu celé akce se s policejními hlídkami mohou řidiči setkat hlavně na silnicích s vyšším dopravním zatížením, komunikacích v turisticky vyhledávaných a významných oblastech a v místech, kde ze zkušeností z předchozích let hrozí větší riziko nehodovosti. Časy některých kontrol nejsou pevně stanoveny. Policisté počítají s tím, že rozmístění hlídek zvolí až podle aktuální situace a podle vlastního vyhodnocení dopravně bezpečnostní situace v dané lokalitě.

Během posledních červnových dnů se policisté zaměří převážně na ochranu těch nejohroženějších, což jsou školáci. Ve spolupráci s městkou policií zabezpečí dozor na místech, kde se očekává zvýšený pohyb dětí, což mohou být nejen místa v okolí škol, ale také školních družin a přechody pro chodce. Právě na přechody pro chodce na komunikacích o dvou a více jízdních pruzích v jednom směru věnují policisté zvýšenou pozornost.

 

Víkendové kontroly

Během prvních dnů trvání akce moravskoslezští policisté zkontrolovali celkem 5648 vozidel. Deset kontrolovaných řidičů u sebe nemělo řidičský průkaz. Dva řidiči sedli za volant po požití návykových látek a dalších dvacet pět po požití alkoholu. Jelikož u čtyřech z nich se nadýchaná hodnota vyšplhala nad 1 promile, policisté s nimi zahájili trestní řízení pro podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky (§ 274).

Dalšího závažného pochybení, kterého se řidiči dopustili, bylo nepoužití bezpečnostních pásů a zádržných systémů . Přesto, že jsou jedním z důležitých prvků pasívní bezpečnosti vozidel, během akce policisté zjistili padesát sedm osob, kteří během jízdy nebyli připoutáni a dokonce sedm dětí, což je varovné a alarmující číslo, nebylo převáženo v autosedačkách. Policisté byli nemile překvapeni, že se stále najdou lidé, kteří jsou schopni v dnešním provozu riskovat zdraví nebo dokonce i životy svých nejbližších.

Pro varování bych uvedla ještě některá další závažná porušení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Nevyhovující technický stav policisté zjistili u 198 vozidel, 155 řidičů překročilo povolenou rychlost a 5 nepředložilo doklad o zákonném pojištění.

Celkové výsledky víkendových kontrol

Během pátku, soboty a neděle, kdy první část bezpečnostního opatření probíhala, policisté zjistili celkem 585 přestupků (včetně výše uvedených), z nichž 540 vyřídili přímo na místě uložením blokové pokuty a 45 oznámili příslušným úřadům k dalšímu projednání. Celková výše uložených pokut se vyšplhala na částku 400 200,- Kč. Čtyřem řidičům, u kterých policisté pojali podezření, že se budou vyhýbat správnímu řízení, uložili kauce v celkové výši 40 000,- Kč. Za zmínku stojí také dvě vypátrané celostátně hledané osoby.

Závěrem

Vzhledem ke každodenní situaci na našich silnicích je zřejmé, že bezpečnostní akce podobného charakteru mají svůj význam a jsou více než potřebné. Řidiči se musí připravit na skutečnost, že nejméně do poloviny července se budou na svých cestách setkávat častěji s policejními hlídkami, a to nejen v Moravskoslezském kraji. Hlavním smyslem těchto kontrol je prevence. Ze smutných statistik dopravní nehodovosti jasně vyplývá, že je nutné nejen řidičům, ale také uživatelům vozidel, neustále připomínat povinnosti vyplývající ze zákona o provozu na pozemních komunikacích, a tím v co nejvyšší možné míře snižovat rizika vzniku dopravních nehod a jejich následků.

 

por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
28.6.2011
 

vytisknout  e-mailem