Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kradli lešení

Olomouckým kriminalistům se podařilo odhalit skupinku pachatelů, kteří se letos na jaře dopouštěli na Olomoucku krádeží stavebního materiálu.  

Ke krádežím stavebního materiálu došlo v době od měsíce dubna do poloviny června 2009. Provedeným šetřením se podařilo zjistit, že se krádeží dopouštělo celkem šest pachatelů.  Základ skupiny tvořili tři muži z Olomoucka ve věku 46, 29 a 18 let, mezi nimiž je otec se synem. Muži průběžně navštěvovali stavby v okolí Olomouce a brali zejména lešení. Nepohrdli však ani uskladněným stavebním materiálem, např. fasádním polystyrenem, či dřevěnými trámy na střešní vazbu.
 

Kriminalistům se podařilo podezřelým prokázat celkem 16 skutků se škodou 211 000 Kč. Pachatelé  lešení přímo na stavbách demontovali a lešení brali za účelem dalšího prodeje. Část lešení se kriminalistům podařilo zajistit  Další tři spolupachatelé se podíleli pouze na dvou případech.  Mezi spolupachateli je i muž, na něhož byl vydán mezinárodní zatykač, neboť má na Slovensku nastoupit k výkonu trestu. Proti skupince podezřelých bylo zahájeno trestní stíhání pro krádež spáchanou formou spolupachatelství a pro porušování domovní svobody. Obviněným hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.
 

V průběhu vyšetřování vyšlo najevo také to, že dva z  mužů odcizili v měsíci červnu 2006 v Horce nad Moravou traktor v hodnotě 110 000 Kč. Traktor se podařilo zajistit a byl dán návrh na zahájení trestního stíhání i proti muži, který tento traktor  koupil, ač věděl, že pochází z trestné činnosti.

por. Mgr. Jitka Dolejšová

vytisknout  e-mailem