Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Nadměrný náklad

Ms kraj - nadměrný náklad bez povolení do cíle nedojel 

Nadměrný náklad I.jpgV úterý 15. ledna v katastru obce Bravantice ve směru na Ostravu kontrolovali policisté dálničního oddělení Ostrava řidiče kamionu s polskou mezinárodní registrační značkou. Zkušeným policistům neuniklo, že náklad, který měl naložený na speciálním návěsu, by mohl překračovat nejvyšší povolenou hmotnost (váha nákladu včetně soupravy nesmí překročit 48 t) pro kterou nepotřebuje povolení od silničního správního úřadu. Kontrolou dokladů cizince ovšem zjistili, že žádné z nutných povolení pro převoz nadrozměrného nákladu jednatřicetiletý cizinec nemá. Navíc z tzv. tachografu policisté zjistili, že řidič nedodržoval ani sociální předpisy, což znamená, že během jízdy nedodržoval zákonem dané přestávky v řízení.

Aby bylo možno celou soupravu zvážit, požádali policisté o pomoc pracovníky Centra služeb pro silniční dopravu, kteří přivezli svou mobilní váhu. Teprve poté, kdy byly mobilní váhy dvou jednotek Centra spojeny, mohli všichni zúčastnění přistoupit k vážení. Po součtu hmotností jednotlivých náprav došli policisté k celkové váze. Souprava s návěsem a nákladem vážila 117 548 kg. Také nejvyšší povolené rozměry jízdní soupravy byly překročeny.

nadměrný náklad II.jpgJelikož svým jednáním řidič vozidla bezprostředně ohrožoval provoz na pozemních komunikacích, policisté jeho přestupek oznámili na odbor dopravy příslušného městského úřadu. Ve správním řízení hrozí řidiči zákaz řízení všech motorových vozidel od 6 měsíců do 1 roku a pokuta do 10 000,- Kč. Aby se řidič nevyhýbal správnímu řízení, uložili mu policisté v souladu se zákonem o silničním provozu kauci.

Postihu se řidič nevyhne ani z pozice provozovatele vozidla. Přesto, že se jedná o tutéž osobu, policisté mu uložili další kauci v maximální možné výši. Ta bude sloužit jako záruka, že se dostaví ke správnímu řízení. Při něm se bude projednávat podezření ze spáchání správního deliktu, který spáchal tím, že nesplnil podmínky pro silniční přepravu, za což je možno uložit pokutu až do 100 000,- Kč. Další sankce, a to až do 500 000,- Kč hrozí cizinci za to, že přepravoval zboží bez povolení ke zvláštnímu užívání pozemní komunikace.

Nadměrný náklad III.jpgAby mohl kamion s nákladem pokračovat v cestě, musí dopravce vyřídit všechna povolení potřebná pro přesun nadrozměrného nákladu. Před vydáním povolení ke zvláštnímu užívání pozemní komunikace bude vyžadován i statický posudek ve vztahu k projížděným mostům, aby bylo zajištěno, že nebudou poškozeny. Navíc při hmotnosti nad 100 t, což tato souprava překročila, musí mít zajištěný policejní doprovod


 

 

por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
16.1.2013

vytisknout  e-mailem