Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Nebezpečný nález

Ostrava - nález trhaviny z druhé světové války a tři případy vloupání 

S granáty nejsou žerty
 
Dne 12. 4. 2014 kolem druhé hodiny odpolední byla policejní hlídka vyslána do Krásného Pole.
 
Šedesátiletá místní občanka oznámila, že při procházce lesem, poblíž potoka Porubky, nalezla neznámý kovový předmět. Dále oznámila, že jej sebrala a přenesla ke svému domu. Policisté okamžitě přivolali pyrotechniky, kteří na místě zjistili, že si žena jako suvenýr přinesla německý puškový granát z druhé světové války obsahující 130 g trhaviny! Vzhledem k tomu, že tento druh munice je značně nestabilní a mohlo dojít k výbuchu, rozhodli se ji policejní odborníci na místě zneškodnit.
Aktivní občanka byla následně důrazně upozorněna, že neznámé předměty nalezené v lese do blízkosti lidských obydlí nepatří!
 
Policisté důrazně varují a apelují i na ostatní občany, kteří by měli podobné tendence. Nikdy, opravdu nikdy se nedotýkejte neznámých kovových předmětů, nalezených volně v přírodě či při nejrůznějších výkopech!!! Vždy volejte policisty, kteří přesně vědí, o jaké předměty se jedná a jak je co nejbezpečněji zneškodnit.
 
 
Krádeže v bytě, na pozemku i ve sklepě

Dva případy, kdy se pachatelé dopustili trestných činů porušování domovní svobody a krádeže řeší ostravští kriminalisté.
Neznámý pachatel se dne 7. 4. 2014 vloupal do bytu na ulici Horní v Hrabůvce.
Stalo se tak mezi desátou a dvanáctou dopolední. Pachatel se nezjištěným způsobem vloupal do uzamčeného bytu v desátém patře. Z něj následně odcizil finanční hotovost a dámské šperky. Způsobil škodu za bezmála 110 tisíc korun.
Kriminalisté na místě zajistili stopy a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů porušování domovní svobody a krádeže. Za ně stanoví trestní zákona až pětiletý trest odnětí svobody.

Tentokráte již známý pachatel, kterého policisté zadrželi přímo při činu na místě, se vloupal na zahradu a posléze i do sklepa rodinného domu ve Vítkovicích.
Stalo se to mezi 7. a 11. dubnem 2014. Odcizil dětské odrážedlo či tříkolku, ale také plastové kbelíky, plechové lavory, železné trubky a zahradní nůžky.
 
Pětadvacetiletý muž způsobil škodu za necelé tři tisíce korun. Po výslechu a sdělení podezření z výše uvedených trestných činů byl propuštěn. Za své skutky může být odsouzen až na tři roky.
 

Nezvaný návštěvník

Neznámý pachatel se vloupal do areálu soukromé společnosti v Mariánských Horách.

Stalo se tak pravděpodobně v noci ze 13. na 14. 4. 2014. Pachatel překonal více než dvoumetrový plot a vnikl do areálu a následně rozbitým oknem do domu s kancelářemi. Postupně kanceláře prohledal, načež z nich odcizil finanční hotovost a monitor.

Celkově i s poškozením všech dveří a oken způsobil škodu bezmála za 280 tisíc korun.

Policisté místo činu ohledali a zahájili úkony trestního řízení pro spáchání trestných činů krádeže a poškození cizí věci. Trestní zákon v tomto případě stanoví až pětiletý trest odnětí svobody. 

 

vytisknout  e-mailem