Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Nehody cyklistů

NOVOJIČÍNSKO-většinou jsou na vině řidiči vozidel 

Od začátku roku vyšetřovali novojičínští dopravní policisté již 10 dopravních nehod s účastí cyklistů. Poslední dvě dopravní nehody si způsobili cyklisté sami tím, že nepřizpůsobili jízdu svým schopnostem a také že řídili opilí. Jednoho opilého 41letého cyklistu s více jak 3 promile zastavili policisté v Pustějově dříve, než stačil havarovat.

U většiny dopravních nehod však bylo příčinou střetu nedání přednosti cyklistům a nedostatečný odstup vozidla od jedoucího cyklisty, či jejich přehlédnutí.
Poslední dopravní nehody se udály dne 1.3.2014. U první nezvládl 30letý muž jízdu na svém kole ul. Dolní Bašta ve Štramberku. V prudkém klesání přejel do protisměru, narazil na obrubník chodníku a následně spadl. Pádem si způsobil zranění s nutným ošetřením v nemocnici. Jelikož jeho zdravotní stav nedovoloval provést dechovou zkoušku ke zjištění alkoholu na místě nehody, byl policisty vyžádán odběr krve v nemocnici.
Druhý 45letý cyklista havaroval kolem 18hodiny podvečer v Mošnově. Také jemu se stala osudnou zatáčka, kterou vlivem své silné opilosti nezvládl. Při jejím průjezdu narazil na obrubu chodníku a následně upadl. S 3,26 promile alkoholu v krvi a zraněním v obličejové části skončil v nemocnici.
Oba havarovaní cyklisté budou postoupeni k projednání správnímu orgánu s podezřením ze spáchání přestupku v provozu na pozemních komunikacích, kde mohou očekávat pokutu ve výši od 2,5 do 50 tisíc korun. Jakou výši dostanou, rozhodne správní orgán. (Do 1 promile alkoholu - 2,5 -20tisíc, nad 1 promile alkoholu 25-50tisíc korun).

por. Mgr. Petr Gřes
tiskový mluvčí
PIS Nový Jičín

vytisknout  e-mailem