Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Obviněni z podvodu

Ms kraj: Padělali doklady, změnili identitu a prodávali cizí nemovitosti  

Padělání občanských průkazů, změna vizáže (barvy očí, vlasů i vousů) – nejen to zadokumentovali krajští kriminalisté, kteří obvinili 9 mužů ve věku od 24 do 37 let z Ostravska ze zločinů úvěrového podvodu, podvodu a padělání a pozměňování veřejné listiny spáchaných formou spolupachatelství. Pachatelé podvodným způsobem prodávali nemovitosti na různých místech v republice, kterých však nebyli vlastníky. Z deseti poškozených tak nezákonně vylákali téměř 6,5 milionů korun.
 
Kriminalisté odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství začali v polovině minulého roku prověřovat informace k možnému podvodnému jednání tehdy ještě podezřelých osob v souvislosti s prodejem, respektive nákupem nemovitostí. Kriminalisté získávali informace od poškozených, vyžádali si zprávy z příslušných katastrálních úřadů a podobně. V souhrnu lze jejich zjištění, které je detailně zadokumentované, interpretovat následovně:
 
Devět mužů si v období od léta roku 2011 do léta roku 2012 v deseti případech vyhledalo pozemky na různých lukrativních místech v České republice. V seznamu figurovaly lokality například Čeladné, Hranic na Moravě, Hodonína či Prahy. Muži si na základě prokázání se odcizenými doklady zjistili informace k aktuálním vlastníkům nemovitostí. Tato data použili k výrobě padělaných občanských průkazů, kdy na fotografiích byli někteří ze skupiny. Pro tyto účely si měli pachatelé změnit vizáž (pro změnu použili dioptrické brýle či čočky, nabarvili si vlasy nebo nechali narůst vousy). Jeden z pachatelů, který se pohyboval mezi osobami investujícími do nemovitostí a znal bonitu těchto lidí, vytipoval kupujícího či poskytovatele úvěru. Tato osoba byla kontaktována s neodolatelnou nabídkou… Za prodávajícího vždy vystupoval právě jeden z pachatelů, který měl zfalšovaný občanský průkaz a vydával se za skutečného vlastníka nemovitosti. Byla uzavřena kupní (nebo úvěrová) smlouva a peníze se skupině pachatelů „objevily“ na bankovním účtu, popřípadě byly vyplaceny hotově.
 
Pachatelé si nezákonně získané finance rozdělili a užili podle svých potřeb – na nákup vozidel, pozemků či dovolené v zahraničí. Celková výše škody u 10 poškozených dosáhla téměř 6,5 milionů korun. Další téměř 3 miliony se pachatelé pokusili vylákat, ale transakce se z různých důvodů neuskutečnily.
 
Na základě zadokumentovaných skutečností obvinili kriminalisté všech devět mužů (ve věku od 24 do 37 let z Ostravska) ze zločinů úvěrového podvodu, podvodu (dílem dokonaným i ve stadiu pokusu) a padělání a pozměňování veřejné listiny spáchaných formou spolupachatelství. Zákon stanoví za takové jednání trest odnětí svobody ve výši až deseti let. Soud rozhodl o vzetí tří z obviněných do vazby.
 
Z práce moravskoslezských policistů lze doplnit informaci, že – jak je výše uvedeno – první možný poškozený se na ně obrátil v polovině minulého roku. Kriminalisté se dopátrali několika podezřelých, ale zjistili i to, že v republice je více případů vykazující shodný modus operandi. Kriminalisté na severní Moravě si vyžádali příslušné spisové materiály a výsledkem je celkový počet 9 obviněných.
 
Kriminalisté zajistili v rámci trestního řízení nemovitosti a část finančních prostředků, které byly vráceny části poškozeným.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
15. 5. 2013
 
 
                                                                                                             
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem