Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Okradení senioři

Přes četná varování stále dochází k okrádání seniorů. Za poslední tři "návštěvy" si podvodníci přišli na více než 210.000,- Kč. 

Duben se už blíží mílovými kroky a podle pranostik mají vylézat ze svých nor hadi a štíři, ale zlodějíčci a podvodníci své růžky vystrkují už téměř celý měsíc víc a víc.Jedná se především o ty poctivce, kteří se zaměřují na starší obyvatele žijící o samotě. I přes četná varování v televizi i novinách stále dochází k okrádání důvěřivých seniorů a věřte, že v žádném případě se nejedná o zanedbatelné částky. Za poslední tři „návštěvy“ si přivlastnili přes 210.000,- Kč.
Nejčerstvější případ se udál v sobotu 28. března v Supíkovicích. Dvě ženy se vnutili 80leté stařence do domu a předstíraly nevolnost. Po chvilce bylo vše jinak. Nevolnost byla ta tam a začaly nabízet k odprodeji deky. I přesto, že se stařenka snažila co nejrychleji nezvané návštěvnice vypoklonkovat z domu pryč, podařilo se jim z ložnice odcizit 65.400,- Kč.
Před čtrnácti dny policisté na Jesenicku zaznamenali hned dva případy s podobným scénářem. O své životní úspory nejdříve přišel 87letý senior ze Zlatých Hor, část Ondřejovice. Po návštěvě dvou žen snědší pleti a špatně mluvících česky zmizely z domu věci za 80.000,- Kč (20 ks historických mincí, snubní prsten, zlomkové zubní zlato a v hotovosti 77.000,- Kč).
V pátek 20. března ráno pro změnu navštívili dvě ženy podobného popisu a jeden muž 83letou seniorku v Bílé Vodě, část Kamenička. Už to, že pachatelé bez pozvání, zvonění či klepání rovnou vstoupili do kuchyně, svědčí o jejich drzosti. Zatím, co ženy stařenku zabavily různými dotazy, muž v obývacím pokoji vypáčil uzamčenou skříňku a odcizil z ní 73.000,- Kč.

Aby jste se nevystavovali zbytečnému nebezpečí, je nutné dodržovat několik základních pravidel:

  • zabezpečte vchodové dveře do bytu i domu mechanicky (postačí kupříkladu pojistný řetízek)
  • vhodné je používat u vchodových dveří panoramatické kukátko (kombinace kukátka a řetízku vám umožní vyřídit nutné záležitosti v relativním bezpečí)
  • NIKDY neotvírejte dveře automaticky, zjistěte si, kdo za dveřmi skutečně stojí
  • nalepte si důležitá tel. čísla na telefon
  • cizí osoby nikdy nevpouštějte do bytu, ať budou tvrdit cokoliv
  • nenechávejte doma větší finanční obnosy v hotovosti


V případě okamžitého nebezpečí volejte policii: 158

vytisknout  e-mailem