Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Padělali bankovky

Ms kraj: Za padělání byť stokoruny může následovat i několikaletý trest! 

  Moravskoslezští policisté zadrželi a obvinili několik osob z padělání a pozměnění peněz. Mladá dívka okopírovala originál, vytištěné kopie upravila a předala dalším mladíkům, kteří ji o tuto řekněme službu požádali. Peníze chtěli údajně pro účast v karetní hře. Falešné bankovky se ale dostaly do oběhu.
 
Na úvod je ještě potřeba zdůraznit, že policisté, kteří se touto problematikou zabývají, se setkávají často u mladistvých osob s nedostatkem právního vědomí. Osoby si neuvědomují, že za spáchání tohoto skutku je v zákoně stanovena trestní sazba  od 3 do 8 let. Většinou chápou své jednání jako malý podvod v hodnotě 200 až 1 000 korun, ale vůbec si neuvědomují, že k ochraně měny má stát speciální, daleko přísnější ustanovení trestního zákoníku. Takže i jedna padělaná stokoruna může pro mladé lidi znamenat několikaletý trest odnětí svobody.
 
 
Padělky, které dívka vyrobila, se dostaly do oběhu
Mladíci je chtěli údajně pro karetní hru
Celý případ začal pro policisty ve čtvrtek 20. května 2010. Do prodejny potravin ve Frýdku-Místku přišel odpoledne 19letý muž. Za cigarety zaplatil tisícikorunou. Všímavému personálu se ale bankovka nezdála. Přivolali policisty, kteří si mladíka na místě převzali. Začali
tisk besed 1_6_2010 padělky bankovek.jpgzajištěné padělky
okamžitě prověřovat pravost bankovky a další okolnosti.
 
Policisté bankovku předběžně prozkoumali a zjistili, že se opravdu jedná o padělek. V té chvíli však již měli informace také od samotného zadrženého, který přiznal, že tisícovka není pravá. Kriminalisté na základě zjištěných a následně i vyhledaných informací postupně rozpletli zpočátku zamotané klubko osob, které měly s penězi co do činění.
 
Sedmnáctiletou studentku požádal před několika dny jeden z později obviněných, zda by mu nemohla vytisknout peníze. Údajně měly sloužit jako vklad do karetní hry – pokru - mezi kamarády. Chtěl po ní přes dvacet tisícikorun. Dívka však požadovanou tisícikorunu neměla. A tak šla za matkou s tím, že ji potřebuje kvůli školy, kde probírají Františka Palackého, okopírovat a vytisknout na papír. Matka jí peníze půjčila. Dívka sedla ke  kopírce. Vytiskla 23 kopií tisícikoruny, které poté upravila, aby bankovky měly požadovaný tvar a velikost. Padělky předala kamarádovi objednatele padělků s dovětkem, že snad je mají jen na hru.
 
Sedmnáctiletý mladík se chtěl s tolika penězi pochlubit u kamarádů. Navštívil jistý hudební klub. Druhý den ale zjistil, že mu v peněžence chybí 4 tisícikoruny. Zřejmě mu je odcizil neznámý pachatel. A jak se peníze od něj dostaly k 19letému muži, kterého policisté zadrželi při placení cigaret? Údajně ho požádal, zda mu nepůjčí dvě falešné tisícikoruny, protože věděl, že je má. Chtěl je prý ukázat rodičům s tím, že mu je večer vrátí. Od té doby ho mladík ale již nespatřil.
 
 
Policisté zajistili v souvislosti s tímto případem prozatím  17 padělaných bankovek nominální hodnoty 1 000 korun. Zahájili trestní stíhání pro trestný čin padělání a pozměnění peněz (§ 233 odst. 1 trestního zákoníku) proti dvěma mladíkům (17 a 18 let) a 17leté dívce a pro stejný trestný čin ve 2. odstavci proti mladíkům ve věku 17 a 19 let. Všichni obvinění jsou z Frýdku-Místku. Nejstarší z nich je veden na úřadu práce, ostatní jsou ještě studenty.
 
 
Statistika trestné činnosti v oblasti padělání měny
Opětovně zdůrazňujeme, že policisté, kteří se touto problematikou zabývají, se setkávají často u mladistvých osob s nedostatkem právního vědomí. Osoby si neuvědomují, že za spáchání tohoto skutku je v zákoně stanovena trestní sazba až v rozmezí od 3 do 8 let. Většinou chápou své jednání jako malý podvod v hodnotě 200 až 1 000 korun, ale vůbec si neuvědomují, že k ochraně měny má stát speciální, daleko přísnější ustanovení trestního zákoníku.
Trestnou činnost na úseku padělání měny odhaluje a vyšetřuje 19 vrchních komisařů 1. oddělení odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Kriminalisté se nezabývají jen paděláním bankovek a mincí, ale i odhalováním trestné činnosti na úseku padělání platebních karet, napadením bankomatů tzv. skimmingem, paděláním platebních příkazů, bankovních šeků a rovněž i směnek.
 
Z hlediska padělání měny zaznamenali policisté za prvních pět měsíců roku 2009 výskyt 142  případů, v letošním roce 196, což představuje nárůst o  38%. V letošním roce zajistili celkem 223 padělků, z toho 210 padělků české měny, 5 kusů EUR, 3 kusy USD a 5 kusů polských zlotých. Nejčastěji jsou padělány  bankovky nominální hodnoty 200, 500 a 1 000 korun.
 
 
Kriminalisté letos odhalili celkem 36 pachatelů, z toho 3 osoby byly mladší 15 let  a 17 osob mladších než 18 let. Dospělých pachatelů je 16, ve velké většině se jedná o osoby  do 30 let věku. Policisté zjistili ve 25 případech i zařízení, na kterém byla provedena výroba bankovek, tj. výpočetní technika včetně příslušenství (tiskárny, skenery).
  
 
                     por. Mgr. Soňa Štětínská
 komisař preventivně informačního oddělení 
                                       a 
                          mjr. JUDr. Jiří Jícha
 vedoucí 1. oddělení odboru hospodářské kriminality
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
1. června 2010
 
                                                                      
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                                          
 
 
 

vytisknout  e-mailem