Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policisté kontrolovali motorkáře

MsK-na kontrolu řidičů motocyklů se v neděli zaměřili moravskoslezští policisté 

 

Policisté kontrolovali motorkáře

Smutná bilance uplynulých týdnů ukazuje na stále se opakující skutečnost tragických a závažných následků dopravních nehod, jejímiž účastníci jsou motorkáři. Nemusí jít vždy o porušení zákona ze strany řidiče jednostopého vozidla. Ovšem neoddiskutovatelnou pravdou je, že řidiči a jejich spolujezdci na motocyklech jsou při kolizi daleko více ohrožení než účastníci silničního provozu v automobilech. Jen v minulém týdnu si havárie auta s motorkou vyžádala jeden lidský život a jedno těžké zranění.

Moravskoslezští policisté si jsou této situace vědomi a neberou ji na lehkou váhu. Eliminovat rizika vzniku dopravních nehod, jejichž účastníkem je motocyklista a snížit jejich počet bylo jedním z důvodů uspořádání dopravě bezpečnostní akce. Uskutečnili ji v neděli 29. května v době od 11.00 do 15. 00 hodin. Pro naplnění preventivního účelu byla pro kontrolní stanoviště vybrána serpentinami bohatá silnice nad přehradou Šance v katastru obce Staré Hamry. Policisté odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, Městského ředitelství Ostrava a Územního odboru Frýdek-Místek se zaměřili právě na řidiče motocyklů. Kontrolovali zejména dodržování povolené rychlosti, správné předjíždění a způsob jízdy.

P5290031.JPG

Během trvání akce policisté zkontrolovali celkem 65 vozidel, z toho 63 motocyklů. Jeden z kontrolovaných motorkářů neměl řidičský průkaz. V evidencích policisté zjistili, že Okresní soudy v Prostějově a Olomouci mu mimo jiné uložily tresty zákazu činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, a to až do dubna 2014. Dále zjistili, že čtyřicetiletý muž nenastoupil do výkonu trestu odnětí svobody. Zadrželi jej a předali kolegům policejního obvodního oddělení ve Frýdlantu nad Ostravicí. V blízké budoucnosti jej čeká nejen pobyt ve vězení, ale také další trestní stíhání, tentokrát pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

U dalších dvou mužů, jeden řídil automobil a druhý motocykl, dechová zkouška prokázala přítomnost alkoholu v dechu. Jelikož u obou se jednalo o hodnotu pod 1 promile alkoholu, jsou podezřelí ze spáchání přestupku.

Zpestření rutinní kontroly policistům poskytl mladík, který hlídce na znamení nezastavil a pokusil se ujet. Ovšem to mu nebylo nic platné. V krátké vzdálenosti jej policista na služební motorce dojel a zastavil. Mladý řidič, který měl motocykl ve svém vlastnictví teprve několik dnů, u sebe neměl potřebný technický průkaz. Honička s policisty jej „stála“ 2 500,- Kč v podobě blokové pokuty.

Kromě výše zmiňovaných porušení zákona policisté zjistili dalších dvanáct přestupků v dopravě, za které uložili blokové pokuty v celkové výši 8 300,- Kč.

Závěrem

Vzhledem ke každodenní situaci na našich silnicích je zřejmé, že bezpečnostní akce podobného charakteru mají svůj význam a jsou více než potřebné. Řidiči, a to nejen motocyklů, se musí připravit na skutečnost, že v podobných bezpečnostních akcích budou moravskoslezští policisté pokračovat po celý rok. Jejich smyslem je připomínat povinnosti vyplývající ze zákona o provozu na pozemních komunikacích, a tím v co nejvyšší možné míře snižovat rizika vzniku dopravních nehod a jejich následků.

 

por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
30.5.2011
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem