Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policisté objasnili sérii vloupání

Karviná - jeho cílem se staly sklepy..... 

Policejní komisař zahájil trestní stíhání 25letého muže z Karviné. Viní ho ze spáchání krádeže vloupání, krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci.

Prokázáno mu bylo 14 vloupání do sklepních prostor nebo sklepních kójí a jedna krádež v areálu základní školy, kterých se dopustil sám. S o rok mladším kumpánem spáchal další dvě vloupání do suterénů domů.


 

Konkrétní případy:
Během prosince minulého roku stihl sedm vloupání. V Karviné-Novém Městě, na nám. Budovatelů, překonal nezjištěným způsobem uzavřené vstupní vchodové dveře do domu. Následně vypáčil zámek zajišťující sklepní kóji elektrickou příklepovou vrtačku, plastovou přepravku od piva, 5 půllitrových láhví piva zn. Radegast a 25 prázdných půllitrových lahví od piva zn. Radegast.

V Karviné-Ráji, na ulici Kosmonautů vyhnul zámek uzamčených vstupních dveří vedoucích do prostoru sklepních kójí.Násilím vylomil visací zámek a vypáčil petlici dveří uzamčené sklepní kóje a odcizil několik lahví alkoholu a vína, elektrickou příklepovou vrtačku, elektrickou rozbrušovačku, plastový kufřík s gola nářadím.
V Karviné-Novém Městě, na Cihelní ulici odtlačil západku jazýčku zámku uzavřených vchodových dveří, vnikl bez jejich poškození do společné chodby domu.V suterénu shodným způsobem bez poškození překonal uzavřené dřevěné dveře vedoucí do společné sklepní chodby a dále do sklepní kóje. kde se následně za užití násilí pokusil pomocí šroubováku vypáčit uzamčené vstupní dřevěné dveře do sklepní kóje.
V Karviné-Novém Městě, na ulici Mánesova, vypáčil vstupní dveře do suterénu domu. Sklepní kóje prohledal, ale nic neodcizil.
V Karviné-Novém Městě, na ulici Cihelní, přelezl kovového oplocení zajišťující areál zdejší základní školy. Následně z vnější části hlavní školní budovy demontoval litinový okapový svod v délce 200 cm včetně jeho lapače nečistot. Odcizený okap zpeněžil ve sběrně druhotných surovin
V Karviné-Novém Městě, na ulici U Bažantnice, vešel do volně přístupného domu. V suterénu pak násilím vyrazil dvoje uzamčené dveře. Ze sklepní kóje odcizil dvě dámské horská jízdní kola, dětský kočárek, lyžařský batoh na boty, lyžařské rukavice, reproduktor, skládací dětskou koloběžku, motorový křovinořez, úhlovou brusk, ruční elektrický hoblík a další věci.
V Karviné-Novém Městě, na ulici Zátiší, ze sklepních kójí odcizil čtyři rybářské pruty s výbavou a dámské kolečkové brusle.

Od začátku roku 2013 pokračoval:
V Karviné-Novém Městě, na ulici Růžové, v suterénu pod přístupovým schodištěm, se pokusil odcizit volně odloženou kovovou přihrádku z pletiva, což se mu však nepodařilo. Na Mánesové ulici ze sklepa odcizil dámské horské jízdní kolo. Na Mírové ulici ze suterénu domu odcizil kovový žebřík a kovovou mříž. Na Havířské ulici ze sklepa odcizil dámské horské jízdní kolo. Na Cihelní si ze sklepa odnesl několik kilogramů moučkového i krupice cukru, několik krabic mléka i zavařeniny. Ve sklepě domu na tř. Družby se pachateli nepodařilo odcizit nic, byl vyrušen.

Krást se snažil i ve sklepě domu na Studentské ulici v Karviné-Mizerově.


 

Poslední cesta za lupem

Na poslední krádež se vydal v noci 14.2. do domu na ulici Urxové v městské části Nové Město. Přes sklepní okénko vytahoval různé věci. Z protějšího domu viděl muž podezřelý pohyb osoby ve sklepě a ihned telefonicky kontaktoval policisty. Hlídka obvodního oddělení Karviná 1 pachatele zadržela ve sklepních prostorech při činu.

Pachatel je důvodně podezřelý z dalších vloupání, které spáchal společně s kumpánem. Tyto případy jsou prověřovány.

Celková škoda je bezmála 123 000 Kč.

Závěrem

Zadržený 25letý pachatel se krádeží dopustil i přesto, že v roce 2011 byl rozsudkem Okresního soudu v Karviné, odsouzen mimo jiné pro trestný čin krádeže vloupáním a trestný čin krádeže k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání 12 měsíců, který vykonal v červenci 2012.

Po zadržení pachatele a procesních úkonech byl podán návrh na vazební stíhání. Soudce návrhu vyhověl a muž byl převezen do vazební věznice.
por. Mgr. Zlatuše Viačková, komisař PIS Karviná
 

vytisknout  e-mailem