Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Prověřování útoku zápalnou lahví

Ms kraj: Specialisté obsah lahve analyzovali. Potvrdili, že se v ní nacházel diethylether.  

 
Pracovní tým složený z policistů krajského ředitelství a Městského ředitelství policie Ostrava i nadále intenzivně pracuje na objasnění případu ze 14. března letošního roku, kdy dosud nezjištěný pachatel vhodil přes okno do jednoho z domu v Ostravě lahev se zápalnou látkou.
 
Kriminalisté i nadále prověřují, analyzují a vyhodnocují zjištěné i získané informace. Již v samotném počátku byly o podání vysvětlení požádány osoby, které měly, nebo mohly mít s prověřovanou událostí jakoukoli souvislost. Okruh prověřování se však samozřejmě neustále, na základě vyhodnocených informací, rozšiřuje.
 
Stále platí, že ani v této chvíli není možné vyvrátit, nebo potvrdit jakoukoli vyšetřovací verzi. Není dále v žádném případě možné komentovat jakoukoli informaci, která favorizuje kteroukoli z verzí. Policisté tak stále pracují s několika variantami motivu útoku: mohlo se jednat o podnikání poškozených, mezilidské vztahy, rasový útok nebo náhodný trestný čin. Z hlediska právní kvalifikace je možné zopakovat, že skutek je kvalifikován jako trestný čin vraždy ve stadiu pokusu (§ 140/3 písm. a), c), g) trestního zákoníku)), protože jednou z vyšetřovacích verzí, která je ale v současné době na stejné úrovni se všemi ostatními vyšetřovacími verzemi, je spáchání činu z rasových důvodů.
 
Specialisté potvrdili, že v lahvi byl diethylether
Policisté zajistili na místě činu stopy, které zaslali k vyhodnocení a požádali o znalecká zkoumání. Je potřeba zdůraznit, že vyhotovení znaleckých posudků je časově náročný proces. Zajištěné stopy vyhodnocují pracovníci odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství. Policisté v souvislosti s prověřováním však přizvali v rámci zkoumání zajištěných stop i další odborníky. Zkoušky související s vyhodnocením stop tak probíhají nejen v policejních, ale i dalších laboratořích. Týkají se různých odvětví, například genetiky, chemie nebo mechanoskopie.
 
Výsledky dosavadního zkoumání (chemické expertizy) tekutého obsahu láhve, kterou pachatel vhodil do domu, již vyloučily běžný automobilový benzin, popřípadě směsi s benzinem (o této skutečnosti jsme informovali minulý týden). Nyní je možné sdělit, že specialisté, kteří obsah lahve analyzovali, potvrdili, že se v ní nacházel diethylether. V této souvislosti je potřeba zdůraznit, že policisté nesdělovali a ani nebudou veřejnosti sdělovat dílčí, nepotvrzené a neověřené informace. Toto platí i pro výsledky znaleckých zkoumání zajištěných stop, včetně chemické expertizy. Vyhodnocení stop probíhalo a probíhá i v dalších laboratořích, přičemž veškeré výsledky je potřeba i přes důkladné vyhodnocení verifikovat. Z taktického hlediska není nyní možné (a s největší pravděpodobností ani do budoucna nebude) detailněji rozebírat výsledky znaleckého zkoumání obsahu lahve.
 
Jakmile bude možné sdělit veřejnosti další informace, popřípadě dojde v prověřování k zásadnímu posunu, učiníme tak.
 
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
25. března 2010
                                                                                                 
 
 
 

vytisknout  e-mailem