Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

REVOLUTION TRAIN

MS kraj 

Ve dnech 9. – 10. března 2020 zavítal do Ostravy - Svinova protidrogový vlak REVOLUTION TRAIN. Odstartovala se tím tak v  Moravskoslezském kraji „Jarní Tour 2020“. Během těchto dvou březnových dnů absolvovaly prohlídku vlaku děti ze škol v Ostravě-Porubě.  S nimi bude dále ze strany policejních preventistů realizován návazný program s názvem „To je zákon, kámo!“, který apeluje na zvyšování jejich právního vědomí v oblasti primární protidrogové prevence.

Vlak byl v Moravskoslezkém kraji již popáté. Dne 9. března 2020 byl součástí projektu také workshop určený dalším policistům, kteří se specializují na výkon prevence. Právě proškolení policisté následně navštíví ve školách žáky, kteří prošli vlakovou soupravou a pokračují s nimi v prevenci formou diskuzí a didaktických kolektivních her.

Jedná se o unikátní projekt primární protidrogové prevence, který je založený na principu smyslového prožitku a vzájemné interakce a je významnou součástí existujících preventivních programů. Od počátku je partnerem projektu REVOLUTION TRAIN Národní protidrogová centrála. Ta v něm vidí příležitost jak s využitím moderní technologie vhodným způsobem oslovit cílovou skupinu dospívajících dětí a prostřednictvím reálného příběhu jí interaktivním způsobem přiblížit okolnosti vzniku jak drogové závislosti, možnosti její léčby, tak zejména rizika trestně právních následků, které jsou zpravidla dříve či později nedílnou součástí závislosti na drogách. Projekt je samozřejmě zpřístupněn i široké veřejnosti.

Návštěvníci postupně procházejí jednotlivé vagóny vlakové soupravy, které jsou pro tyto účely uzpůsobeny do podoby multimediálních sálů. Zde se odehrává příběh skupinky mladých lidí o příčinách, vývoji a důsledcích drogové závislosti. Návštěvníci tímto příběhem procházejí a prostřednictvím interaktivních technologií se aktivně stávají jeho účastníky. Filmový příběh se v průběhu děje několikrát zastaví, filmové plátno je zvednuto a návštěvníci jsou aktivně vtaženi do děje příběhu, který se před nimi na filmovém plátně odehrál.

Prohlídkou vlaku projekt nekončí! V následujících šesti týdnech po skončení prohlídky vlaku jsou žáci ze strany policejních preventistů osloveni právě s návazný program „To je zákon, kámo!“ Během programu ve vlaku žáci vystupují sami za sebe a všímají si především tématu závislostí. V návazném programu žáci vystupují jako policejní týmy a posuzují trestněprávní následky chování drogově závislých osob.

Cílem je prostřednictvím zapojení všech lidských smyslů maximálně zapůsobit na osobnost návštěvníka vlaku a efektivním způsobem tak ovlivnit jeho pohled na legální a nelegální drogy a především na společenské, ekonomické a trestně právní dopady závislost. Součástí projektu je sběr anonymních dat, která pak mohou jednotlivá města využít pro tvorbu koncepcí protidrogové prevence.

Návazný program dále cílí na prohloubení diskuzí o rizicích závislosti, zájmem je zvýšit u cílové skupiny motivaci ke zdravému životnímu stylu, vést k respektování zákonů a především apeluje na povědomí o trestněprávní odpovědnosti. Žáci navíc dostávají příležitost uvědomit si, že problematika závislostí není záležitostí vzdálenou, ale mohou se s ní setkat i ve svém nejbližším okolí. Zpravidla to bývá velmi dobrý kamarád, který jim prvně drogu nabídne.

Projekt REVOLUTION TRAIN „Jarní Tour 2020“ postupně projede všemi kraji České republiky. V měsíci březnu navštívil Olomoucký a Moravskoslezský kraj, dále bude pokračovat do kraje Zlínského. V dubnu zastaví v Jihomoravském, Pardubickém, Královehradeckém, Středočeském a Ústeckém kraji.

Vzhledem k vývoji situace v České republice v souvislosti s koronavirem a probíhajícím opatřením bude „Jarní Tour 2020“ upravena dle aktuální situace vyplývající z uzavření škol.

prap. Bc. Marika Jeličová
inspektor
12.3.2020

vytisknout  e-mailem