Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Řidiči pozor

MS kraj - velikonoční dopravní kontroly 

Velikonoce IITak jako každým rokem, také během letošních Velikonoc zvýší dopravní policisté dohled na moravskoslezských silnicích.

Od pátku 3. do pondělí 6. dubna policisté odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje v rámci celorepublikové dopravně bezpečností akce zvýší kontroly dodržování zákona o provozu na pozemních komunikacích. Policisté předpokládají, že zvýšený provoz na silnicích, který bývá pravidlem v období všech svátků, sebou může přinést také zvýšený počet dopravních nehod. Navíc v té době usedají za volant také tzv. „sváteční jezdci“.

Do dopravně bezpečnostní akce se kromě policistů odboru služby dopravní policie krajského ředitelství zapojí také jejich kolegové z obvodních oddělní ostravského městského ředitelství a jednotlivých územních odborů.

Policisté se zaměří na kontrolu dodržování všech povinností vyplývajících ze zákona o provozu na pozemních komunikacích, převážně ovšem na dodržování stanovené rychlosti, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, telefonování za jízdy, technického stavu motorových vozidel. Jelikož pomlázka je u české dospělé populace spjata také s konzumací alkoholu, kontrola se zaměří také na požití těchto nápojů před jízdou.

Velikonoce IKontroly proběhnou na vytipovaných stanovištích v podstatě na území celého Moravskoslezského kraje. Policisté počítají s tím, že rozmístění hlídek zvolí podle aktuální situace a podle vlastního vyhodnocení dopravně bezpečnostní situace v dané lokalitě. Pro naplnění preventivního účelu celé akce se s policejními hlídkami mohou řidiči setkat hlavně na silnicích s vyšším dopravním zatížením a v místech, kde ze zkušeností z předchozích let hrozí větší riziko nehodovosti.

Policisté předpokládají, že během Velikonoc dojde také k nárůstu počtu nemotorizovaných účastníků silničního provozu a ke zvýšenému pohybu chodců, a to převážně v turistických oblastech. Ostatně na chodce se zaměřili už začátkem tohoto týdne. V rámci preventivního projektu „Zebra se za tebe nerozhlédne“ dohlíželi na přechodech pro chodce a pěším účastníkům připomínali zásady bezpečného přecházení přes vozovku.

Statistika prvního čtvrtletí tohoto roku je v počtu nejvážnějšího následku poměrně příznivá. Od ledna do konce března 2015 zamřelo při dopravních nehodám 10 osob, což je o šest méně než ve stejném období loňského roku. To ovšem neznamená, že by policisté polevili ve svém úsilí. Vzhledem ke každodenní situaci na našich silnicích je zřejmé, že bezpečnostní akce obdobného charakteru mají svůj význam a jsou více než potřebné. Řidiči se musí připravit na skutečnost, že se nejen v nadcházejícím víkendu mohou na svých cestách s policejními hlídkami setkat častěji. Hlavním smyslem těchto kontrol je prevence. Policisté se obdobnými akcemi snaží ovlivňovat nekázeň všech účastníků silničního provozu a tím v co nejvyšší možné míře snižovat rizika vzniku dopravních nehod a jejich následků.

 

por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
3. 4. 2015
 

 

vytisknout  e-mailem