Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Senior přišel o úspory

ÚO Bruntál - pod legendou přeplatku za zdravotní pojištění se mu vloudily pachatelky do obydlí 

Okradení seniora o úspory, které si střádal na pohřeb
Staří lidé se často stávají terčem zájmů různých podvodníků. V letošním roce se jedná o první nahlášený případ okradení seniora pod podvodnou legendou a o to smutnější je, že mu pachatelky vzaly všechny úspory, které si stařeček střádal na pohřeb. Přišel o celých 54 tisíc Kč. Do jeho domu se dostaly dvě pachatelky pod legendou, že pro něj mají přeplatek za zdravotní pojištění.
V úterý 13.3.2012 krátce před polednem na zahradě u rodinného domu ve Městě Albrechticích oslovily dvě neznámé ženy 83letého muže s tím, že pro něj mají přeplatek za zdravotní pojištění ve výši tisíc korun. Měly však bankovku v nominální hodnotě 2 tisíce a tak vlákaly seniora do domu. Důvěřivý pán odešel do ložnice rozměnit bankovku a vytáhl igelitový sáček s finanční hotovostí, který následně položil na postel. Vrátil se zpět do pokoje, kde ho jedna z žen zabavila a druhá nepozorovaně odcizila z postele sáček i s hotovostí v celkové výši 54 tisíc Kč. Po krátké chvíli obě odešly.
Popis pachatelek:
První žena věku od 20 do 30 let, štíhlé postavy, vysoká asi 160 cm, tmavých dlouhých vlasů. Na sobě měla oblečeny modré rifle a tmavší svetr.
Druhá žena byla ve věku kolem 40 let, střední postavy, vysoká 165 cm, hnědé vlnité vlasy po ramena a oblečenu měla světle-krémovou bundu a tmavé kalhoty.
V souvislosti s tímto případem upozorňujeme starší občany, že podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho obydlí a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak vás okrást. Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího si nevpouštějte do svého bytu.  
 
Krádež traktoru
V době od 12. do 13.3.2012 v Horním Městě vypáčil pachatel vrata zemědělské haly. Odcizil traktor Zetor 6245, který měl ponechány klíče v zapalování. Traktor byl modré barvy a měl nasazenu čelní radlici na sníh. Způsobená škoda činí 180 tisíc Kč. 
 
Jel pod vlivem alkoholu – zadrželi jsme mu řidičský průkaz a sdělili podezření
Z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky jsme včera sdělili podezření 45letému muži z Bruntálu. Ten měl v Bruntále na ulici Nádražní řídit v úterý 13.3.2012 ve 03,00 hodin motorové vozidlo Felicia pod vlivem alkoholu. Při kontrole jsme mu v dechu naměřili 2,09 a za třicet minut 1,56 promile. Zadrželi jsme mu řidičský průkaz a nyní mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.
 
Měl jí zbít přítel, žádala zákrok policie- nyní již věc nechce šetřit
V podvečerních hodinách dne 12.3.2012 na linku 158 volala 21letá žena z Krnova, že jí zbil přítel a žádá policii o zákrok. Na místo byli ihned vysláni krnovští policisté, kterým žena přes uzavřené dveře řekla, že nemůže odemknout, že jí v tom brání přítel. Z bytu bylo slyšet, že žena naříká a brečí a na další dotazy již neodpovídala. Policisté využili oprávnění ke vstupu do obydlí a dveře vykopli. V bytě jsme agresivního 40letého přítele vyzvali, aby zanechal protiprávního jednání a následně jsme ho museli za užití donucovacích prostředků zajistit. Při akci nám asistovali městští strážníci. Naměřili jsme mu 2,15 promile a převezli jsme ho na záchytnou stanici. Při dalším prověřování incidentu žena policistům sdělila, že si věc nepřeje dále šetřit. 
 
Po domluvě si vzala na sebe úvěr, neplatila ho
Policejní komisař SKPV OHK obvinil v těchto dnech 58letou ženu z trestného činu úvěrový podvod a poškozování cizích práv. Dle obvinění měla být žena dne 6.10.2004 v Břidličné požádána, 55letou ženou, aby si pro ni a 49letou známou vzala na sebe úvěr, protože ony ho získat nemohou. Společně s nimi obviněná vyplnila a sama podepsala žádost o poskytnutí úvěru na celkovou částku 400 tisíc Kč za účelem opravy svého bytu v Břidličné. K žádosti měla přiložit své prohlášení, které obsahovalo nepravdivé potvrzení o zaměstnání a nepravdivé prohlášení ručitelky, které si měla sama vyhotovit. Na základě těchto podkladů měla uzavřít překlenovací úvěr a po předložení nepravé faktury si nechala převést na účet celkovou částku 400 tisíc Kč. Peníze všechny tři ženy společně vybraly, rozdělily a použily pro svou potřebu s tím, že úvěr budou poměrnou částí všechny tři splácet, což neučinily. Nyní jí hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. U dalších dvou podezřelých žen bude případ z důvodu promlčení odložen.
                                                                                                         
komisař por. Bc. Tušková P.
pisbr♦mvcr.cz
14.3.2012

vytisknout  e-mailem