Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Senioři pozor na podvodníky!

Další ženu podvedli a následně okradli údajní brusiči nůžek. I přes včasné upozornění policie na tyto podvodníky došlo k podobnému případu v Kopřivnici. 

Podvodnicí si tentokrát našli svou oběť v pondělí 10. srpna na ulici Karla Čapka v Kopřivnici. Pachatelé v odpoledních hodinách zazvonil u bytu čtyřiaosmdesátileté ženy, které se nabídli, že jí za úplatu nabrousí kuchyňské nože. Poté co byli poškozenou vpuštěni do bytu jí jeden z pachatelů v nestřeženém okamžiku odcizil v ložnici uschovanou obálku s finanční hotovostí a vkladní knížku. Krádež peněž v hodnotě téměř pět desítek tisíc, žena zjistila bezprostředně po jejich odchodu.
Policisté k popisu pachatelů  zjistili, že se jednalo opět o dva muže tmavší pleti.  První byl  ve věku kolem 50 let, vysoký asi 160 centimetrů, podsadité postavy a vrásčité tváři. Druhý z podvodníků byl ve věku okolo 30 let. Měl štíhlou postavu,  vysoký byl 170 centimetrů a měl tmavé vlasy. K popisu oblečení pachatelů policisté bohužel mnoho nezjistili. Oba pachatelé hovořili plynně česky a je pravděpodobné, že se jednalo o stejné pachatele z případu okradené seniorky, ke kterému došlo o dva dny dříve v Odrách. Policisté nyní případ prošetřují pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže a po pachatelích usilovně pátrají.

Policisté se i v tomto případě obrací na občany či možné svědky, kteří by mohli jakoukoli informací přispět ke zjištění pachatelů těchto krádeží, aby se obrátili na kteroukoli policejní služebnu nebo přímo na linku tísňového volání 158.


Více informací o okradené seniorce v Odrách naleznete na:


http://www.policie.cz/clanek/brouseni-nuzek-se-seniorce-opravdu-nevyplatilo.aspx

Nebo jak o případu napsali:

http://novojicinsky.denik.cz/zlociny-a-soudy/zenu-napalili-udajni-brusici-nuzek20090810.html


Rady a prevence

Podvody na seniorech

Senioři jsou lidé často osamocení, nemocní, zesláblí, bezradní, vystrašení, lítostiví, nedůvěřiví nebo naopak velmi důvěřiví, a  proto mohou být lehce ovladatelní, mohou se stát „snadnými kořistmi“ různých podvodníků, podomních prodejců, zlodějů a násilníků. Je potřeba nebýt lhostejný a věnovat seniorům značnou pozornost.

Nikdy neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi. Cizí lidi si nikdy nevpouštějte do bytu, pouze ty, které dobře znáte, nebo se vám důvěryhodně prokáží a sdělí vám, proč přichází. Pokud vás někdo oslovuje  jménem, ještě to neznamená, že  vás zná. Je vhodné uvádět na jmenovce na dveřích příjmení v množném čísle (Novákovi) nebo v mužském rodu, zvláště  v případě, že v bytě žije sama žena. Buďte opatrní, neotvírejte každému, kdo vás za dveřmi požádá o pomoc, např. o možnost si zatelefonovat, či předání zásilky pro vašeho souseda.  Situaci můžete řešit, i přes zavřené dveře. Pomoc zprostředkujete  např. přivoláním souseda nebo sanitky apod. Mějte vždy důležitá  telefonní čísla poblíž vašeho telefonu nebo na dobře viditelném  místě. Zamykejte hlavní vchodové dveře.
Pro své bezpečí si pořiďte dveřní panoramatické kukátko, které vám umožní  vidět široký prostor za vašimi dveřmi a pojistný řetízek, díky kterému můžete vyřídit některé záležitosti v relativním  bezpečí.
Nemívejte doma více peněz v hotovosti nebo velmi cenné věci, pokud nemáte doma zabudovaný trezor. Peníze si raději uložte na svůj účet a cennosti do bezpečnostní schránky v bance nebo v jiném peněžním ústavu. Své cennosti si raději vyfotografujte, pro jejich případném odcizení vám tyto fotografie usnadní jejich identifikaci. Noste u sebe  jen nezbytnou peněžní  hotovost. Nikdy se před nikým nechlubte tím, kolik máte  doma  peněz, ani tím, jaké vlastníte cennosti.
Stačí nepatrná chvilička, aby si vás podvodník vytipoval a dostal do vašeho bytu, kde vás může připravit o peníze a cennosti. Časté jsou i případy, kdy vás neznámá osoba žádá o pomoc a vzbuzuje tím soucit. Potřebuje nutně půjčit nebo rozměnit finanční obnos a mezitím co jdete pro peníze, obhlédne, kde máte uloženou hotovost nebo položenou peněženku a využije situaci k jejímu odcizení. Vynalézavost podvodníků je opravdu velká. Mohou se například také vydávat za přítele Vašeho příbuzného či známého, který je ve finanční tísni. Vždy je proto  bezpečnější si informace pro jistotu ověřit. V případě zástupců firem provádějících odečty energií požadujte služební průkaz prokazující příslušnost k dané společnosti, sledujte vývěsky v domech, které na odečty upozorňují dopředu nebo  si skutečnost ověřte telefonátem na daný úřad.


Několik informací, když už se stanete obětí trestného činu, naleznete zde:


http://www.policie.cz/clanek/pomoc-obetem-tc-pomoc-obetem-trestneho-cinu.aspx

vytisknout  e-mailem