Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Šumperk - bourali řidiči i cyklisté

Druhý den po nehodě nadýchal 2,33 promile 

 
Řídil pod vlivem alkoholu
Dne 11.12.2009 před jedenadvacátou hodinou došlo k dopravní nehodě na silnici mezi obcemi Bukovice a Bušín. 32letý řidič vozu značky VW Golf ze Šumperska, jedoucí ve směru od Bukovic na Bušín, při projíždění táhlé pravotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, přejel s vozidlem do protisměru a pokračoval dále, až havaroval v hlubokém příkopu. Nehoda se obešla bez zranění. Dechová zkouška u řidiče, kterému policisté na místě zadrželi řidičský průkaz, ukázala hodnotu 1,99 promile alkoholu v dechu. Škoda na vozidle byla odhadnuta na 5000 Kč. Muž na svém vozidle neměl platnou technickou prohlídku ani měření emisí. (až na jeden rok nebo peněžitým trestem nebo zákazem činnosti)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Druhý den po nehodě nadýchal 2,33 promile
Dne 11.12.2009, došlo v obci Bohuslavice k nehodě cyklisty. Podle výpovědi 27letého cyklisty z Mohelnicka, jel Bohuslavicemi ve směru od Dubicka na Lukavici při pravém okraji vozovky. V protisměru z levotočivé zatáčky, z pohledu cyklisty, vyjelo osobní vozidlo, které mu vjelo do jízdní dráhy a přinutilo jej najet na obrubník chodníku vpravo mimo silnici. Cyklista nezvládl řízení a spadl s kolem pravým bokem na chodník a dále na drátěný plot. Vozidlo nezastavilo a pokračovalo dále v jízdě na Dubicko. Ke střetu vozu s cyklistou nedošlo. Cyklista si při pádu zranil rameno, ale k lékaři šel až druhý den ráno. Po vyšetření byla nehoda nahlášena Polici České republiky, tedy dne 12.12.2009, kdy po deváté hodině ranní ukázala u cyklisty dechová zkouška hodnotu 2,33 promile alkoholu v dechu. Muž uvedl, že večer před jízdou konzumoval alkohol a jedno pivo si dal i ráno. Na kole vznikla škoda kolem 200 Kč. 
 
Žena nepoužila cyklostezku
Dne 12.12.2009 před osmnáctou hodinou došlo na silnici první třídy číslo I/44, mezi obcemi Mohelnice a Libivá k dopravní nehodě mezi osobním vozidlem a cyklistkou. 57letý řidič ze Šumperka, jedoucí s vozem značky Škoda Octavia směrem od Mohelnice na obec Libivá, přehlédl na přímém úseku silnice, údajně pro oslnění protijedoucími vozidly, 60letou cyklistku z Mohelnicka, jedoucí ve stejném směru u pravého okraje vozovky. Došlo k silnému nárazu Octavie do zadního kola cyklistky a k odražení ženy vpravo na travnatý pás mezi silnicí a cyklostezkou. Cyklistka při nehodě utrpěla těžké zranění nohy. Dechová zkouška u řidiče vyloučila požití alkoholu. U ženy nebyla dechová zkouška, vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu, provedena. Sama se však policistům přiznala, že před jízdou alkohol pila a souhlasila s odběrem krve na zjištění množství alkoholu v krvi. Na oktávii byla škoda na místě odhadnuta na 50000 Kč a na celkově zničeném kole 2000 Kč. Podél silnice mezi Mohelnicí a obcí Libivá, za travnatým pásem, je zbudovaná cyklostezka, kterou žena k jízdě nevyužila.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Z místa nehody se snažil ujet
Dne 13.12.2009 před jednadvacátou hodinou, došlo v obci Vikýřovice k dopravní nehodě. 37letý řidič osobního vozidla značky Opel Corsa z obce u Šumperka, jedoucí Vikýřovicemi směrem od Šumperka, pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a po projetí mírné levotočivé zatáčky vyjel s vozem mimo silnici. Zde koly narazil na obrubník, pak levým bokem svého oplu narazil do oplocení zahrady domu a do skříně hlavního uzávěru plynu. Vozidlo dál pokračovalo a narazilo do zídky zahrady dalšího rodinného domu, která ho odhodila zpět na silnici. Tam se řidič snažil odjet zpět na Šumperk, ale vzhledem k poškození kol daleko nedojel. Řidič utrpěl při nehodě lehké zranění, se kterým byl převezen na ošetření do nemocnice. Dechová zkouška u něho ukázala hodnotu 2,4 promile alkoholu. Škoda na vozidle byla odhadnuta na 5000 Kč a na oplocení obou domů na celkem 6000 Kč. Policisté řidiči sdělili podezření z trestného činu ohrožování pod vlivem návykové látky. (až na jeden rok nebo peněžitým trestem nebo zákazem činnosti)
 
            Příčiny a míry zavinění všech shora uvedených nehod jsou dále v šetření Policie České republiky.
 
Vnikl do rekreační chalupy
Trestných činů krádeže vloupáním, porušování domovní svobody a poškozování cizí věci se dopustil neznámý pachatel, který v době od 29.11. do 11.12.2009, po rozbití okna u rekreační chalupy ve Starém Městě, vnikl dovnitř, odkud odcizil lahve s alkoholem, elektrospotřebiče, audiovizuální techniku a CD nosiče. Poškozením zařízení chalupy a odcizením věcí vznikla majiteli celková škoda ve výši přes 22500 Kč. (až na dvě léta nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
 
Z výherního automatu podvodně získal 55000 Kč
 Trestného činu podvod se dopustil neznámý pachatel, který v noci z 10.12. na 11.12.2009, podvodným způsobem získal výhry na hracím automatu v jednom ze zábřežských barů. Podvodník překonal zámek předního panelu automatu, který nadzvedl a pomocí zde umístěného přepínače podvodně získával výhry. Společnosti vlastnící tento hrací automat tak vznikla celková škoda přes 55000 Kč. (šest měsíců až tři léta nebo peněžitým trestem)
 
Poprali se v restauraci
Z trestných činů ublížení na zdraví a výtržnictví je podezřelý 34letý muž ze Starého Města, který, dne 12.12.2009 kolem půl jedné v noci, v restauraci ve Starém Městě, fyzicky napadl 40letého muže. Po předchozí hádce mu útočník nejprve shodil z hlavy čepici a potom ho udeřil pěstí do obličeje v oblasti oka. Poškozený utrpěl zranění, se kterým se bude muset podrobit operaci ve Fakultní nemocnici v Olomouci. (až na dvě léta)
 
Z chaty si odnesl elektroniku
Trestných činů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody se dopustil neznámý pachatel, který v době od 20.11. do 12.12.2009, vytlačil okenní rám okna u rekreační chaty v Dolním Bušínově, čímž došlo k vylomení okenní západky. Z chaty pak odcizil barevný televizor, DVD přehrávač, hi-fi věž, elektrický holicí strojek a několik kusů zimního oblečení. Majiteli způsobil celkovou škodu kolem 15000 Kč. (šest měsíců až tři léta)
 
(Poznámka - v závorce jsou uvedeny trestní sazby podle trestního zákona, vztahující se k danému trestnému činu)
 
por. Mgr. Miloslav SVATOŇ

vytisknout  e-mailem