Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Těžké zranění chodce

Opavsko - mladiství chodci šli neosvětlení po špatné straně silnice a další zprávy 

Dopravní nehoda se stala 2. prosince 2014 v 16:43 hodin za obcí Hněvošice. Zde při jízdě 31letý řidič dodávkového vozidla Volkswagen Crafter pravděpodobně přehlédl jdoucí mladistvé chodce. Ti měli jít vedle sebe podél pravého okraje silnice, což je špatná strana pohybu chodce po vozovce. Zároveň ani jeden z nich neměl být osvětlen. Došlo ke střetu pravé přední části dodávky s 15letým chodcem. Z dosavadního prověřování vyplývá, že mladík utrpěl zranění povahy těžké, pro které byl převezen do nemocnice v Ostravě - Porubě.
 
Policisté u řidiče provedli dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu s negativním výsledkem. U chodce z důvodu vážného zranění nebylo možné dechovou zkoušku provést. Dopravní policista u něj nařídil odběr krve. Při nehodě došlo k hmotné škodě na vozidle okolo 50 tisíc korun. Dopravní nehodu si na místě převzal vyšetřovatel služby kriminální policie a vyšetřování Opava.
 
V souvislosti s touto vážnou dopravní nehodou upozorňujeme chodce na povinnosti vyplývající ze zákona o provozu na pozemních komunikacích, kde mimo jiné stojí, že: „kde není chodník nebo je-li neschůdný, chodí se po levé krajnici, a kde není krajnice nebo je-li neschůdná, chodí se co nejblíže při levém okraji vozovky. Při snížené viditelnosti, zvýšeném provozu na pozemních komunikacích nebo v nebezpečných a nepřehledných úsecích smějí jít chodci pouze za sebou“.
Myslete na své zdraví a život a buďte navíc při chůzi po silnici za snížené viditelnosti vybaveni jak reflexními doplňky (například vestou nebo páskou) tak i svítilnou nejlépe bílé barvy. Ačkoliv užívání reflexních doplňků a svítilen zákon u chodců nenařizuje (povinností je pouze u organizovaného útvaru chodců), je velice vhodné se jimi chránit! 
 
 
 

Další zprávy:

Měl mu prodat pervitin

 Obviněn 22letý muž z Opavy.
 
Policisté z oddělení obecné kriminality Opava dne 2. prosince 2014 obvinili 22letého muže z Opavy z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.
 
Svého protiprávního jednání se měl dopustit někdy v měsíci červnu letošního roku v Opavě. Zde měl neoprávněně poskytnout drogu pervitin a to minimálně ve třech případech 29letému muži. Tomuto měl předat pokaždé 1 až 2 takzvané „lajny“ odpovídající částce 100 až 200 korun. Kriminalisté zjistili, že měl pervitin poskytnout také dalším, dosud neustanoveným osobám, což je předmětem probíhajícího vyšetřování.
 
  

Bušil na dveře územního odboru policie

V silné podnapilosti vyhrožoval sebevraždou.
 
V úterý (2. prosince 2014) po 19. hodině bušil 41letý muž z Frýdeckomístecka na dveře budovy územního odboru Policie České republiky Opava na ulici Hrnčířská. Při tomto svém jednání vyhrožoval sebevraždou. Na místo se dostavili policisté obvodního oddělení Opava a zjistili, že dotyčný je v silně podnapilém stavu. Dechová zkouška vykázala téměř 2,7 promile alkoholu v dechu. Z důvodu obavy o jeho život a zdraví podnapilého převezli na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě.  
 
  

Vybrané zboží si oblékl a nezaplatil

Za krádež svetru a riflí může skončit za mřížemi.
 
Dne 2. prosince 2014 v prodejně obchodního domu na ulici U Fortny v Opavě byl zadržen 21letý muž, který je podezřelý z krádeže pánského svetru a riflí v celkové hodnotě přes 1300 korun. Krádeže se měl dopustit tak, že si svetr i rifle oblékl na sebe, kdy nové rifle uschoval pod své. Takto prošel přes pokladny bez zaplacení.
 
Svého protiprávního činu se měl dopustit přesto, že byl v posledních třech letech za krádež odsouzen k trestu odnětí svobody nepodmíněně o výměře 2 let. Policisté obvodního oddělení Opava mu týž den sdělili podezření z přečinu krádeže. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody od 6 měsíců do 3 let.
 
 
 
    nprap. Bc. Pavla Welnová
             vrchní inspektor
skupina tisku a prevence Opava
 
Opava 3. prosince 2014

vytisknout  e-mailem