Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Tvoje správná volba

18.-22.10. Mřp Ostrava - dne 18. října 2010 byl v Moravskoslezském kraji slavnostně zahájen mezinárodní projekt „Tvoje správná volba“. 

Dne 18. října 2010 v dopoledních hodinách byl v krásných prostorách společenského sálu Střediska volného času na ulici Ostrčilova v Moravské Ostravě slavnostně zahájen ojedinělý a mezinárodní projekt „Tvoje správná volba“.
Tento mimořádný projekt byl vytvořen za finanční podpory programu Prevence a boj proti zločinu Generálního ředitelství Evropské komise pro spravedlnost, svobodu a bezpečnost a tedy za finanční podpory Evropské komise. 
Jedná se o tzv. „putovní“ projekt, který byl nejprve prezentován v Olomouckém kraji. Ale od dnešního dne se projekt rozjíždí v Moravskoslezském kraji, konkrétně v Ostravě.


Slavnostního zahájení se zúčastnil ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje plk. Mgr. Bc. Tomáš Tuhý, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje doc. Ing. Marian Lebiedzik, PhD., ředitel Městského ředitelství policie Ostrava plk. Mgr. Tomáš Landsfeld, primátor města Ostravy Ing. Petr Kajnar, autorky projektu z Prezídia Policajného zboru Slovenské republiky mjr. PaedDr. Alena Petríková a kpt. Mgr. Marianna Pavliková. Příležitost, být u zahájení tak úžasného projektu, si nenechala ujít ani uznávaná ostravská dětská psycholožka PhDr. Ludmila Mrkvicová, vítězka celorepublikové soutěže o nejlepší učitelku „Zlatý Ámos“ Martina Čiklová a také zástupce společnosti Renarkon zabývající se prevencí a léčbou drogových závislostí Jan Hlaváč.
Projekt proběhne v deseti městech Moravskoslezského kraje. V rámci těchto měst bylo osloveno cca 105 základních škol a předpokládáme účast více než dvou tisíc žáků 4. tříd, pro které je tento projekt určen.
Ale vrátíme se k Ostravě. V Ostravě bylo osloveno 10 základních škol, které pozvání s nadšením přijaly. Projektu se zúčastní asi 30 tříd a téměř 800 „čtvrťáků“ v termínu od 18.10. do 22.10.2010 a následně i v týdnu od 1.11. do 5.11.2010. 

Jak jsem již psala, projekt je určen pro děti ve věku 9-10 let. Žáci čtvrtých tříd již nejsou ti malí vystrašení školáci, jako když nastupovali do první třídy. Pro tuto věkovou kategorii je charakteristické právě to, že tráví mnoho času učením a přípravou do školy. Dítě se musí přizpůsobovat požadavkům školy a zájmové činnosti v odpoledních hodinách. Ale ne každé dítě si uvědomí, že svědomitostí a pílí ve škole se jednou bude mít lépe. Je mnoho dětí, které chce vyzkoušet „ty zakázané věci“, které mohou pouze dospělí, tak jak to vidí např. u svých rodičů, příbuzných, ale i kolem sebe při cestě do školy nebo v televizi.    

A čím je tedy tento projekt tak zajímavý a důležitý pro děti? Projekt má preventivní charakter a je zaměřen na výchovu dětí v souvislosti s vysvětlením škodlivosti užívání návykových látek, jako jsou alkohol, cigarety a drogy. Pro žáky byla nachystána interaktivní výstava. Žáci se pohybovali v tzv. tvořivých dílnách, kde se formou hry seznámili se škodlivostí výše uvedených návykových látek.
Děti doprovázejí během výstavy policisté – animátoři, kteří jim předávají cenné informace o tom, jak jsou alkohol, kouření a drogy nebezpečné. Projekt respektuje individuální přístup policistů k dětem. Policisté zajišťují zpětnou vazbu pomocí anonymních dotazníků, které vyplní děti i jejich učitelé po návratu z výstavy do svých škol. Díky získaným údajům pak policisté vyhodnotí a zaměří pozornost na konkrétní problémy v dané lokalitě.

Jednou z částí tohoto projektu je např. hra Tvoje správná volba, kde děti házely velkou hrací kostkou a pohybovaly se po políčkách jako figurky ve hře „Člověče nezlob se!“. Zajímavý a dobře propracovaný je také panel o škodlivosti tabáku se „zakouřenými plícemi“ a s váhami, na kterých je znázorněno, co vše si člověk může zakoupit za ušetřené peníze, když nebude jeden rok kouřit.

Děti byly na výstavě moc hodné a jejich reakce byly naprosto úžasné. Spolupracovaly s animátory, snažily se vždy odpovědět a při závěrečném souhrnu toho nejpodstatnějšího bylo znát, že si děti opravdu hodně důležitého zapamatovaly.      
Po shlédnutí výstavy děti dostaly notýsky s tužkou a hrou “Tvoje správná volba“, kterou si mohou doma společně zahrát s rodiči, sourozenci nebo kamarády.

Závěrem mohu pouze dodat, že první zahajovací den tak velkolepého projektu se velice povedl. A to nejen po stránce organizační. Paní učitelky doprovázející žáky, ale i žáci samotní byli z projektu nadšení a pochvalovali si vstřícnost policistů, kteří se dětem věnovali a odpovídali na všetečné dotazy týkající se uvedené problematiky.      


                                                                                pprap. Mgr. Vladimíra Pietraszová
                                                                           Preventivně informační skupina Ostrava  
                                                                                                        974 725 239, 606 771 710
 

 FOTOGALERIE ZDE.

 

 

vytisknout  e-mailem