Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událo se v Ostravě

Ostrava - Zadrželi "mumii" a další zprávy  


Rychlá navigace v článcích:
Zadrželi „mumii“?!, „Odsouzeníhodná loupež“, „Krádež koní v Ostravě...“, „Loupež bezmála čtvrt milionu“, „Na bagr i nákladní auto kladivem“


Zadrželi „mumii“?!
      Policejní komisař zahájil trestní stíhání 39letého muže pro trestné činy loupeží (po 1.1.2010 zločin loupeže). Ke skutkům došlo v květnu 2009, červenci 2009, lednu 2010 a poslední loupež byla spáchána dne 21.2.2010 kolem 21.00 hodin. Ve třech případech se stal místem činu peněžní ústav, ve čtvrtém případě to byla herna. Podezřelý měl do objektů vstupovat maskován a většinou s nožem v ruce, který pak měl použít k výhružce směřující k vydání peněz. Škoda na majetku byla předběžně vyčíslena ve výši zhruba 236 000 korun.
Kriminalisté důkladně analyzovali výpovědi osob, záznamy kamerových systémů, zajištěné stopy, vyhodnocovali modus operandi obdobných činů, použitou zbraň, verbální i nonverbální projevy podezřelého a zjistili i dílčí shody v biomechanice těla podezřelého. Operativní prověřování pak znamenalo také shromáždění informací možných svědků, jeden z nich dokonce nakreslil podobiznu již nemaskovaného muže. Několikaměsíční prověřování pak přineslo množství zjištěných faktů i dalších možných svědků. Někteří z nich pak muže dle zajištěných obrazových materiálů poznali. Při provedené domovní prohlídce byly zajištěny věci, pravděpodobně související s trestnou činností (ošacení, boty, kukla i nože).
Obviněnému hrozí trest odnětí svobody od dvou do deseti let. Muž byl zadržen 27.4.2010 a následně vzat soudem do vazby. A nyní již k jednotlivým skutkům:
      Na konci května vstoupil do jedné z ostravských poboček banky podezřelý, jež měl tvář ovázanou pravděpodobně obvazy, gázou či podobným materiálem. Muž měl přistoupit k 47leté ženě, která v bance čekala. Žena držela v náručí 1,5leté děvčátko. Muž měl přiložit ženě, držící dítě v náručí, na krk nůž, sdělit že jde o přepadení a vyzvat poškozenou, aby šla s ním. Ženu měl uchopit rukou kolem krku a přidržovat jí u něj špičku nože. Tímto způsobem měl podezřelý ženu s dítětem v náručí dovést k pokladně, kde měl zaměstnankyni banky nařídit vydání peněz. Po zmocnění se peněz měl podezřelý se ženou, držící dítě v náručí, odejít zpět ke dveřím banky, ženu pustit a z místa činu utéci. Ke zranění osob v průběhu skutku naštěstí nedošlo. Škoda na majetku přesáhla 110 000 korun.  
       K druhému skutku došlo zhruba v polovině července 2009, místem činu opět peněžní ústav. Podezřelý vešel do banky maskován, přistoupil k 33leté zaměstnankyni, které přiložil ke krku nůž. Se ženou pak přišel k přepážce pokladní, kde požadoval vydání finanční hotovosti. Poté, co podezřelému 24letá pokladní vydala peníze, z místa činu utekl s částkou převyšující 120 000 korun.
Ke třetímu skutku došlo v polovině ledna 2010 v další z poboček ostravského peněžního ústavu. Podezřelý muž měl přistoupit k 47leté zaměstnankyni, která se vracela zpět do banky. Při odemčení dveří měl muž maskovaný v obličeji oděvem ženu násilím vtlačit do objektu, kde ji pak měl opět ke krku přiložit nůž a požadovat po další pracovnici banky vydání peněz. Z místa měl podezřelý tentokrát utéci bez peněz pro jejich nedostupnost.
      Série se uzavírá zřejmě ke konci února v jedné z heren v Ostravě-Hrabůvce. Do objektu herny vstoupil muž, maskovaný kuklou a po obsluze žádal vydání peněz. Žena však požadavek odmítla, načež měl muž přistoupit k poškozené, opět jí ke krku přiložit kovový předmět a vynutit vydání peněz ve výši asi 1 100 korun. Z místa činu pak muž utekl.

„Odsouzeníhodná loupež“
        Místem zločinu loupeže se stal dokonce jeden z domů s pečovatelskou službou v Ostravě. Pachatel si vybral slabší oběť – seniorku ve věku 84let, pohybující se navíc za pomocí hůlky. Neznámý dokonce ženě pomohl otevřít dveře do domu, když odemykala, přidržel je a ještě ženu pobídl ke vstupu. Poté, co žena odemkla dveře a vešla do domu, šel za ní neznámý muž. Následně se muž pokusil ženě vytrhnout kabelku, nicméně uchopení kabelky bylo pro ženu impulsem, aby předmět držela lépe. Poškozená kabelku uchopila jiným způsobem a bránila ji. Nicméně neznámý se o kabelku se ženou přetahoval tak intenzivně, že oběť povalil na zem a dokonce přetrhl i tzv. uši kabelky. Z místa pak s kabelkou utekl.
Ze země pomohla vstát ženě volající o pomoc svědkyně. Později byla poblíž místa události nalezena i kabelka poškozené, v níž scházela peněženka s penězi. Škoda na majetku byla vyčíslena ve výši zhruba 700 korun. Žena nebyla naštěstí zraněna. Ke skutku došlo dne 3.5.2010 kolem 10.00 hodin.
Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro zločin loupež, provedli ohledání místa činu, po neznámém pachateli intenzivně pátrají. Neznámému tak hrozí trest odnětí svobody až na deset let.
       I v tomto případě je však znovu vhodné připomenout preventivní doporučení seniorům v případech loupeží. Bránění majetku, jehož hodnota je někdy ve výši stokorun, tzv. za každou cenu, má v některých případech vážné následky v podobě těžkých zranění seniorů. Léčení těchto zranění si u seniorů často vyžádají několikatýdenní či měsíční léčení a ve výjimečných případech, s dalšími zdravotními komplikacemi (například u zlomenin krčků), končí i smrtí oběti. Proto znovu důrazné varování, v případě nouze vydejte majetek, předejdete tak vážným újmám na zdraví.

„Krádež koní v Ostravě...“
       Ostravští policisté pátrají po dvou klisnách, které odcizil v době od 21.00 hodin dne 5.5.2010 do 09.00 hodin dne 6.5.2010 dosud neznámý pachatel. Klisny byly odcizeny po předchozím demontování úvazu z pozemku u hospodářské usedlosti v Ostravě. 58letý majitel zjistil, že klisny na místě schází a prohledal okolí usedlosti. Následně muž učinil dne 7.5.2010 oznámení na služebně policie a předběžně vyčíslil výši škody na částku 100 000 korun. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečin krádež.

„Loupež bezmála čtvrt milionu“
       Dosud neznámý pachatel dne 8.5.2010 kolem 05.45 hodin si v jedné z prodejen v Ostravě vynutil vydání finanční částky ve výši zhruba 240 500 korun. Muž maskovaný černou kuklou pod pohrůžkou jiskřícího paralyzéru zatlačil 36letou prodavačku i s dalšími dvěma kolegyněmi ve věku 34 a 37let do místnosti s trezorem. Ženám muž yyhrožujíc nařídil vydání peněz. Prodavačka ve strachu vydala peníze a muž ženy uzamkl v místnosti. Z místa činu pak podezřelý utekl, při útěku byl muž zaregistrován čtvrtou prodavačkou prodejny, která pak tři uzamčené kolegyně odemkla.
      Jedna z žen se neznámého snažila zadržet a běžela za ním, později jí muž však zmizel z dohledu. Ženy nebyly při ataku zraněny. Policisté po oznámení okamžitě začali pátrat po neznámém pachateli dle zjištěného popisu, na stopu byl nasazen pes, který vypracoval stopu. Byla provedená podaná vysvětlení osob, kriminalisté nalezli i svědka, který podezřelého zahlédl. Při ohledání místa činu byly zajištěny stopy. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro zločin loupež. Pachateli tak hrozí trest odnětí svobody od dvou do deseti let.

„Na bagr i nákladní auto kladivem“
       Sdělení podezření pro přečin poškození cizí věci a výtržnictví formou zkráceného přípravného řízení si vyslechl 53letý muž. Policisté jej zadrželi krátce po oznámení dne 6.5.2010 kolem 15.30 hodin v Ostravě. Muž byl nalezen poblíž místa činu s kladivem na rameni. Orientační dechová zkouška vykázala u muže hodnotu 2,25 promile alkoholu, byl proto eskortován k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici.
Muž je podezřelý, že několika údery kladivem poškodil přední světlomety i přední směrová světla nákladního vozidla zn. Avia. Dále měl muž na vozidle poškodit přední část kabiny. Druhým poškozeným vozidlem byl pracovní stroj – bagr, kterému měl muž rozbít okno. Škodu na majetku vyčíslil předběžně 61letý poškozený ve výši zhruba 18 500 korun.
       Podezřelému hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.
 

vytisknout  e-mailem