Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku ze dne 1.9.2010

Opava - Dopravně preventivní akce se vstupem do nového školního roku 

 

Dopravně preventivní akce opavských policistů se začátkem nového školního roku

Tak jako každý rok v úvodu měsíce září, tak i letos opavští policisté připravili řadu dopravně bezpečnostních a rovněž také preventivních akcí, jenž jsou zaměřeny na začátek nového školního roku a tedy na vstup dětí do předškolních a školských zařízení. Je totiž známo, že děti a mládež jsou převážně ještě „duchem někde na prázdninách“ a mohou tak podcenit svou bezpečnost při zvýšeném silničním provozu ve městech a v obcích. Rovněž tak řidiči motorových vozidel si mnohdy neuvědomí, že prostranství poblíž škol je najednou plné dětí, které mohou nečekaně vstoupit do jejich jízdní dráhy.
Proto již o víkendu proběhla na Opavsku řada bezpečnostních akcí, které se ve větší míře týkaly BESIPu (bezpečnosti a plynulosti silničního provozu) v souvislosti s návratem dětí i dospělých z rekreací, z dovolených a z prázdnin a v tomto trendu chtějí opavští policisté i nadále pokračovat.

Dnešního dne, tedy 1.9.2010 v době od 07:00 hod. zaujalo několik policejních hlídek svá stanoviště nejen v samotném Statutárním městě Opava, ale například i v místech většího výskytu dětí a mládeže na Hlučínsku, v Kravařích, v Hradci nad Moravicí, ve Velkých Heralticích a ve Vítkově. Jednalo se o 25 policistů z opavského dopravního inspektorátu a z jednotlivých obvodních oddělení Policie České republiky působících na teritoriu Územního odboru v Opavě. Policisté však také úzce spolupracovali se strážníky místních městských policií a s dobrovolníky z řad rodičů, přátel školy a pedagogického sboru, kdy dohlíželi na bezpečný vstup dětí do školských zařízení. Nejednalo se však jen o dobu jejich příchodů, ale i odchodů ze škol, poněvadž dnešní vyučování bylo převážně zkráceno a tudíž již po desáté hodině dopolední byl opět větší pohyb osob na pozemních komunikacích a chodnících.
Celé dnešní opatření trvalo do 13:00 hod. a vše se obešlo bez větších potíží. Největším problémem tak byl jen silný a dlohotrvající déšť, který smáčel děti, jejich rodiče a ochránce zákona právě v době, než se poprvé v tomto školním roce 2010/2011 rozeznělo školní zvonění.

Jak například probíhala dopravně preventivní akce ve Statutárním městě Opava?

Po dohodě s vedením Městské policie Opava hlídkovalo několik desítek strážníků u frekventovaných přechodů pro chodce a na místech, kde je velký pohyb nejen dětí a mládeže, ale hlavně motorových vozidel, která například projíždějí v bezprostřední blízkosti školských zařízení. Strážníci dětem pomáhali přecházet vozovku a dbali převážně na jejich bezpečnost. Policejní hlídky z dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru v Opavě byly veleny na hlavní tahy vedoucí do centra Opavy, kdy preventivně (někdy i represivně) působily na přijíždějící řidiče, aby tito dodržovali povolenou rychlost. Proto policisté například hlídkovali na ulici Krnovské u restaurace Raketa, na ulici Ratibořské u firmy Radiovox, na ulici Olomoucké u areálu Psychiatrické léčebny nebo i u podniku Ostroj na ulici Těšínské v Opavě. Dále se například policejní hlídka vyskytovala na ulici Jánské v Opavě poblíž vlakového nádraží ČD Opava-východ, kam přijíždějí i autobusy TQM z jednotlivých obcí. Policisté také kontrolovali křižovatku ulic Bílovecká-U hřiště v Opavě-Kylešovicích a sledovali dodržování průjezdů motorových vozidel přes světelné semafory, což zaznamenávali na kamerová zařízení. Policisté se dále nacházeli i u základní školy na ulici Vrchní v Opavě-Kateřinkách, v prostoru křižovatky ulic Nákladní-Rybářská a na křižovatce ulic Praskova-Komenského-Sněmovní v Opavě.

V průběhu dalších dvou dnů bude situace zřejmě podobná a proto opavští policisté připravili obdobné preventivní akce za účasti přibližně stejného počtu policejních hlídek. V příštím týdnu, tedy od 6.9.-10.9.2010 je celorepublikově vyhlášena dopravně bezpečnostní akce s názvem „ZEBRA - Zebra se za Tebe nerozhlédne“. Tato akce tedy bude probíhat i na Opavsku, kdy policisté z preventivně informační skupiny ve spolupráci s policisty z dopravního inspektorátu a z jednotlivých obvodních oddělení budou stát převážně na vytypovaných přechodech pro chodce v blízkosti škol a budou upozorňovat děti a mládež na správné přecházení nejen na přechodech pro chodce, ale i na celkové chování na silnicích, na pozemních komunikacích, na chodnících ale i například na hřištích.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem