Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 1.8.2010

Opava - Vloupání do novinového stánku v Kravařích a další...(10 případů) 

 

Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 31.7.2010 ve 22:00 hod. telefonicky oznámila policistům z obvodního oddělení PČR v Hlučíně žena ročníku narození 1963 z Kozmic, že její syn v místě společného bydliště v jednom z rodinných domů v obci Kozmice napadá rodinné příslušníky a je velmi agresivní. Zakročující policisté na místě rozhodli o zajištění muže ročníku narození 1990 a o jeho následném dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Devatenáctiletý mladý muž byl totiž i nadále agresivní, byla zde důvodná obava, že bude ve svém protiprávním jednání pokračovat a orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 2,14 promile alkoholu v jeho dechu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nebyla způsobena škoda na majetku. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 31.7.2010 ve 23:45 hod. telefonicky oznámil opavským policistům muž ročníku narození 1986 z Opavy-Kateřinek, že byl před chvíli na parkovišti hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě bezdůvodně slovně napaden ze strany svého bratra, muže ročníku narození 1983 z Opavy. Zakročující policisté na místě upozornili sedmadvacetiletého muže, že se dopouští přestupku proti občanskému soužití i přestupku proti veřejnému pořádku a vyzvali jej, aby zanechal svého protiprávního jednání, jinak že bude použito donucovacích prostředků. Na toto výše jmenovaný muž reagoval slovy : „Mě nezajímá, že jste policajti, já ho stejně zabiju a Vy mi v tom nezabráníte“. Policejní hlídka na toto reagovala opětovnou výzvou s výstrahou, že budou užity donucovací prostředky. V tu chvíli se pachatel přestupku snažil uchopit za ruku nebo za oděv jednoho z policistů, který byl nucen použit donucovací prostředky, a to hmaty a chvaty sebeobrany a následně mu nasadil pouta. Vzhledem k tomu, že shora uvedený muž se choval i nadále agresivně a byl v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger u něj prokázala hodnotu 1,86 promile alkoholu v jeho dechu), bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. V průběhu celého incidentu nedošlo ke zranění žádné z přítomných osob. Případ je nadále v šetření.


Odcizení registrační značky, stěrače a antény z automobilu na ulici Pode Zdí v Hlučíně

V době od 23:45 hod. dne 31.7.2010 do 00:45 hod. dne 1.8.2010 neznámý pachatel na parkovišti u restaurace Pivovar na ulici Pode Zdí v Hlučíně odcizil ze zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Škoda Felicie zadní díl registrační značky, zadní stěrač a anténu autorádia, kdy dále poškodil lak na střeše vozidla vrypy a na tuto střechu automobilu postavil přenosnou dopravní značku označující parkoviště. Poškozenému muži ročníku narození 1983 ze Šilheřovic vznikla celková škoda ve výši 3.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně jako přestupek proti majetku a jako přestupek proti občanskému soužití.


Vloupání do prodejny trafiky v Kravařích

V přesně neustanovené době od 16:30 hod. dne 31.7.2010 do 03:20 hod. dne 1.8.2010 neznámý pachatel spáchal na ulici Novodvorské v Kravařích (u křižovatky s ulicí Opavskou) přečin „Krádež“ tím, že po odstranění visacích zámků zajišťujících kovovou mříž proskleného okna a po vytlačení jedné poloviny prodejního okna vnikl do prodejny trafiky, ze které odcizil 178 krabiček cigaret různých značek v hodnotě 11.570,- Kč, 5 lahví alkoholu značky Stará Myslivecká v hodnotě 645,- Kč, 3 láhve rumu v hodnotě 267,- Kč, 30 kusů tatranek v hodnotě 120,- Kč a dva erotické časopisy v hodnotě 180,- Kč, kdy poškozením visacích zámků způsobil škodu ve výši 210,- Kč. Poškozené ženě ročníku narození 1961 z Kravař tak byla způsobena celková škoda ve výši 12.992,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Vloupání do motorového vozidla v obci Dobroslavice

Dne 1.8.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně započali úkony trestního řízení ve věci přečinů „Krádež“ a „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“, kterých se dopustil na ulici Pod školou v obci Dobroslavice neznámý pachatel tím, že dne 1.8.2010 v době od 02:00 hod. do 10:00 hod. vnikl po rozbití skleněné výplně okna předních dveří do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Škoda Felicie combi, ze kterého odcizil pánskou hnědou peněženku s různými osobními doklady, s platební kartou, s finanční hotovostí 300,- Kč a s dokladem o nákupu PHM, čímž odcizením věcí způsobil škodu ve výši 1.300,- Kč poškozenému muži ročníku narození 1986 z Dobroslavic a poškozením okna dveří na automobilu způsobil škodu ve výši 2.000,- Kč poškozené společnosti Kohimex spol. s r.o. Brno.


Vloupání do zahradní chatky v zahrádkářské osadě Karlovec v Opavě

V blíže neupřesněné době od 18:00 hod. dne 31.7.2010 do 09:00 hod. dne 1.8.2010 neznámý pachatel spáchal v zahrádkářské osadě Karlovec na ulici Vodárenské v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že vešel na oplocený pozemek muže ročníku narození 1938 z Opavy a po vypáčení vstupních dveří vnikl do jeho zahradní chatky, ze které odcizil 4 láhve vína v hodnotě 240,- Kč, 1 láhev alkoholu značky Vodka v hodnotě 100,- Kč, 1 láhev alkoholu značky Stará Myslivecká v hodnotě 120,- Kč, 1 láhev alkoholu značky Napoleon v hodnotě 120,- Kč, 3 kg klobásek v hodnotě 360,- Kč, 1 kg salámu Kabanos v hodnotě 100,- Kč a na zařízení poškozením zámku vstupních dveří způsobil škodu ve výši 100,- Kč. Celková škoda tak byla vyčíslena na částku 1.140,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 1.8.2010 v 17:45 hod. bylo telefonicky oznámeno na obvodní oddělení PČR Hlučín, že v obci Kozmice jistý muž ročníku narození 1953 z Kozmic vyhrožuje své sousedce, a to ženě ročníku narození 1957 s tím, že ji sekyrou rozbije plot, který odděluje jejich pozemky. Jak bylo následně šetřením na místě zjištěno, sedmapadesátiletý muž sekyrou nikoho přímo neohrožoval, tuto zasekl do trámu pergoly. Vzhledem však k tomu, že výše jmenovaný muž jevil známky podnapilosti a byla zde důvodná obava, že bude ve svém protiprávním jednání pokračovat, bylo rozhodnuto o jeho zajištění a dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.


Případ odcizení zboží v supermarketu Billa v Hlučíně zná pachatele recidivistu

Dne 1.8.2010 policisté z obvodního oddělení PČR Hlučín sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1988 z Hlučína, neboť tento dne 1.8.2010 v době kolem 16:40 hod. odcizil v supermarketu Billa na ulici Opavské v Hlučíně různé druhy potravin v celkové hodnotě 763,- Kč. S tímto odcizeným zbožím vyšel ven mimo pokladny, přičemž byl zadržen pracovníkem bezpečnostní agentury prodejny a na výzvu odcizené zboží vrátil zpět do prodeje. Následným šetřením ze strany hlučínských policistů bylo zjištěno, že uvedeného jednání majetkového charakteru se jednadvacetiletý muž dopustil přesto, ačkoli byl za obdobný skutek v posledních 3 létech pravomocně potrestán, a to rozsudkem Okresního soudu v Opavě z listopadu 2009 pro trestný čin „Krádež“ a tudíž se u něj jedná o recidivu. Vzhledem k tomu, že výše jmenovaný muž byl v době spáchání svého protiprávního jednání v silně podnapilém stavu (dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger mu byla naměřena hodnota 2,26 promile alkoholu v jeho dechu), bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je nadále v šetření.


Nález munice pocházející z období 2. světové války v obci Darkovičky

Dne 1.8.2010 v 15:00 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1975 z Hlučína, že před chvíli nalezl v revíru Štípek na katastru obce Darkovičky nějaké předměty, které připomínají munici pocházející z období 2. světové války. Policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zajistili místo nálezu do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku, který si převzal a k zneškodnění odvezl dělostřelecký granát ráže 82 mm a 2 kusy leteckých pum o váze 2,5 kg.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 1.8.2010 došlo v okrese Opava ke dvěma nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám s lehkým zraněním jedné osoby. V souvislosti s touto nehodovostí vznikla na majetku hmotná škoda v celkové výši 430.000,- Kč.

Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem