Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 13.9.2010

Opava - Objasnění případu krádeže v bytě a další události (11 případů) 

Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění
Dopravní policisté provedli 13.září krátce po sedmnácté hodině na ulici Krnovské v Opavě silniční kontrolu osobního automobilu Hyundai Lantra. Uvedené vozidlo řídil sedmadvacetiletý muž Ostravy. Policisté kontrolou jmenovaného a následně i ve svých policejních databázích zjistili, že muž není a ani v minulosti nikdy nebyl držitelem příslušného řidičského oprávnění. Zakázali mu proto další jízdu s vozidlem a případ šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Jeho dechová zkouška byla negativní.
Jízda pod vlivem omamných a psychotropních látek
Jednadvacetiletý muž z Ostravy řídil 13.září po ulici Ratibořské v Opavě – Kateřinkách osobní automobil Ford Escort. Krátce před devatenáctou hodinou byl však hlídkou dopravních policistů zastaven a kontrolován, a to před jedním z domů ve směru jízdy na Hněvošice.  Řidič se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s negativním výsledkem. Rychlý drogový test Drugwipe 5 ale vyzněl pozitivně na látku amfetamin. Následně se jmenovaný podrobil i odbornému lékařskému vyšetření s odběrem biologického materiálu (vzorků krve a moči) na opavské protialkoholní záchytné stanici. Policisté řidiči zakázali další jízdu s vozidlem. Řidičský průkaz jmenovanému nezadrželi, neboť jej neměl za jízdy u sebe.
Případ dále šetří policisté opavského dopravního inspektorátu.
Objasnění případu krádeže v bytě rodinného domu v obci Březová
Policisté Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí sdělili 10.září osmatřicetiletému muži z obce Březová podezření ze spáchání přečinu krádeže.
Činu se dopustil v nočních hodinách z 6. na 7.září v obci Březová. Jako host v bytě rodinného domu odcizil ze zásuvky kuchyňské linky finanční hotovost 800,- Kč a z kazety s klenoty v předsíni pak šperky v hodnotě 6.000,- Kč. Jednalo se o dva dámské prsteny zdobené erby a řetízek s přívěskem lva a křížkem, vše ze žlutého kovu. Podezřelý muž tak šestapadesátileté ženě způsobil celkovou škodu ve výši 6.800,- Kč. Policisté případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Policisté mu v době řízení vozidla naměřili v dechu hodnotu 1,40 promile alkoholu
Opavští policisté sdělili 13.září dvacetiletému muži z Opavy podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
Činu se měl dopustit 13.září kolem půl třetí ráno v Opavě – Kateřinkách na ulici Rolnické, když řídil osobní automobil Renault. Opavští policisté jmenovaného zastavili a kontrolovali u prodejny Billa. Na jejich výzvu se jmenovaný podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Poprvé policisté řidiči naměřili hodnotu 1,30 promile alkoholu, po pěti minutách pak hodnotu 1,49 promile alkoholu v jeho dechu. Vzhledem k tomu, že rozdíl obou měření byl vyšší než deset procent, policisté provedli u řidiče další dvě měření, každé s odstupem pěti minut. Jejich výsledné hodnoty byly 1,35 a 1,45 promile alkoholu v jeho dechu. Opavští policisté případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Vloupání do skladu v obci Vítkov
Neznámý pachatel v době od 10.září 15:00 hod. do 13.září 06:30 hod. násilím vnikl do skladu na ulici Lesní ve Vítkově. Odstrčil dřevěnou paletu, která zajišťovala díru do jedné z částí tohoto skladu, a vnikl dovnitř. Odtud odcizil hliníkový šrot, a to v přesně nezjištěném množství, v hodnotě však zřejmě převyšující částku 5.000,- Kč.
Následně pachatel přestřihl visací zámek na posuvných mřížovaných vratech další části skladu, ze kterého odcizil 4 funkční elektromotory, čerpadlo, hliníkový obal převodovky, rudlu a mechanizmus rolovacích vrat. Tyto věci ovšem ponechal ve vysoké trávě ve vzdálenosti asi padesáti metrů od skladu.
Na poslední části skladu pachatel utrhl část hliníkového plechu, který tvořil zeď skladu. Vzniklým otvorem pak vnikl dovnitř, prostory prohledal, avšak nic neodcizil. Nakonec sklad opustil po otevření obou křídel velkých garážových vrat. Vítkovské společnosti způsobil pachatel odcizením věcí škodu zjevně převyšující částku 5.000,- Kč, přičemž poškozením zařízení způsobil škodu ve výši 600,- Kč. 
Případ šetří vítkovští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Peněženku odcizil zákazníkovi v hlučínšké prodejně
Činu se dopustil neznámý pachatel 11.září v dopoledních hodinách v hlučínské prodejně Billa nacházející se na ulici Opavské. Z otevřené kapsy u bundy, kterou měl na sobě dvaašedesátiletý muž z Dolního Benešova, odcizil černou pánskou koženkovou peněženku v hodnotě 200,- Kč, s finanční hotovostí 2.500,- Kč, osobními doklady a platební kartou.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečiny krádež na osobách a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
 
Odcizil vraky dvou motorových vozidel s registračními značkami
Osmačtyřicetiletý muž z Opavy oznámil 13.září na služebnu Obvodního oddělení PČR v Opavě, že mu neznámý pachatel odcizil někdy v polovině roku 2009 jeho dvě již nepojízdná motorová vozidla. Jednalo se o osobní automobil značky Mazda 626, šedé metalízové barvy, registrační značky OPM 86-37, a osobní automobil značky Škoda 136 L Favorit, bílé barvy, registrační značky OPJ 40-17. Obě vozidla stála na parkovišti přiléhající k ulici Pekařské v Opavě – Kateřinkách. Neznámý pachatel tak poškozenému majiteli způsobil celkovou škodu ve výši 4.000,- Kč.
Opavští policisté vyhlásili po vracích obou vozidel celostátní pátrání a věc dále šetří jako přestupek proti majetku.
Poškození fasády a zateplení domu na ulici Ratibořské v Opavě
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu poškození cizí věci.
Uvedeného skutku se dopustil v přesně nezjištěné době, a to od 3. do 10.září na ulici Ratibořské v Opavě – Kateřinkách. Poškodil zde na pěti místech fasádu jednoho z domů včetně jeho zateplení. Osmatřicetileté majitelce domu tak pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 5.500,- Kč.
Případ šetří opavští policisté.
Zahoření elektrorozvodné skříňky v bytě domu na ulici Sokolské v obci Šilheřovice
Osmačtyřicetiletá žena z Šilheřovic 13.září krátce po poledni telefonicky oznámila na linku 158 požár elektrorozvodné sítě v domě na ulici Sokolské v obci Šilheřovice. Hlučínští policisté na místě zjistili, že došlo k zahoření jističů a jističové skříňky v jednom z bytů v druhém nadzemním podlaží uvedeného domu. Následně došlo k ohoření botníku a věšáku umístěného pod jističovou skříňkou a k zakouření bytu. Hasičský záchranný sbor na místě nezasahoval, neboť jednapadesátiletý majitel bytu po vypnutí jističů požár ve svém bytě uhasil sám. Policisté dosavadním šetřením nezjistili cizí zavinění. Přivolaný vyšetřovatel opavských hasičů stanovil jako příčinu požáru technickou závadu na elektroinstalaci a věc si na místě převzal do své kompetence. Škoda byla odhadnuta na částku 20.000,- Kč. Ke zranění osob nedošlo.
Objasnění případu podvodu na internetových stránkách
Policisté Obvodního oddělení PČR v Opavě ve spolupráci s policisty Obvodního oddělení PČR Hustopeče sdělili 9.září třiadvacetiletému muži z Hodonína podezření ze spáchání přečinu podvodu.
Činu se měl dopustit v době od 21.června do 28.července tohoto roku tím, že jako prodávající pod přezdívkou uzavřel dne 21.června s poškozeným (sedmadvacetiletým mužem z Opavy) na internetových stránkách jedné společnosti aukci na multifunkční LCD televizor Samsung. Kupující následně na účet prodávajícího uhradil celkovou částku 15.100,- Kč, ovšem do současné doby mu zakoupený televizor doručen nebyl a ani mu nebyly vráceny již vyplacené peníze. Policisté případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu pondělí 13.září v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem sedm dopravních nehod. Při těchto nehodách utrpěly čtyři osoby lehká zranění, přičemž hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 230.000,- Kč.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem