Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 14.9.2010

Opava - Odcizení volně odložené peněženky a další...(16 případů) 

 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče motorového vozidla v Dolním Benešově

Dne 14.9.2010 v době kolem 20:15 hod. řídil muž ročníku narození 1990 z Dolního Benešova osobní motorové vozidlo značky Ford Escort, a to po ulici Opavské ve směru k ulici Na Mexiku v obci Dolní Benešov, kdy vlivem své podnapilosti nezvládl řízení automobilu a narazil jeho přední částí do oplocení rodinného domu muže ročníku narození 1963 z Ostravy a následně narazil do zadní části zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Škoda Felicia, jenž je majetkem stejného muže z Ostravy. Vozidlo Škoda Felicia bylo vlivem tohoto nárazu posunuto směrem do předu, kde svou přední částí narazilo do zadní částí zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Kia Ceed, které vlastní ostravská soukromá firma. Výše uvedený dvacetiletý řidič z místa dopravní nehody ujel do svého trvalého bydliště, kde byl zastižen policejní hlídkou ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě. Odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager u něj byly naměřeny hodnoty 2,51 promile a 2,40 promile alkoholu v jeho dechu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, hmotná škoda v souvislosti s touto dopravní nehodou byla vyčíslena na částku ve výši 28.000,- Kč. Policisté tomuto muži zadrželi jeho řidičský průkaz a zakázali mu řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je nadále v šetření.


Zadržení řidiče motorového vozidla bez řidičského oprávnění v Opavě

Dne 13.9.2010 v době kolem 17:10 hod. policejní hlídka z dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě vykonávala dohled nad silničním provozem v rámci dopravně bezpečnostní akce, kdy na ulici Krnovské v Opavě zastavila osobní motorové vozidlo značky Hyundai Lantra, které přijelo ve směru od křižovatky s kruhovým objezdem v Opavě-Jaktaři. Provedenou kontrolou bylo zjištěno, že řidič automobilu, a to muž ročníku narození 1983 z Ostravy není držitelem žádného z řidičských oprávnění, tudíž nevlastní řidičský průkaz. Dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager, jakož i speciální test testerem Drugwipe 5+ na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek a jedů v jeho těle vyzněly negativně, bylo však zjištěno, že motorové vozidlo má od května letošního roku propadlou technickou prohlídku a měření emisí. Případ je nadále v šetření.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 13.9.2010 ve 23:00 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Opavě zajistila před jedním z činžovních domů na ulici Kylešovské v Opavě muže ročníku narození 1972 z Opavy, který chvíli předtím v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj prokázala hodnotu 3,71 promile alkoholu v jeho dechu) v místě společného bydliště na ulici Kylešovské v Opavě slovně a poté i fyzicky napadl svou manželku, ženu ročníku narození 1975 z Opavy. Ke zranění zúčastněných osob nedošlo, rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o dodání osmatřicetiletého muže na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 13.9.2010 ve 22:15 hod. telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1970 z Vítkova, že v místě svého trvalého bydliště na ulici Skřivánčí pole ve Vítkově byla před chvíli fyzicky napadena ze strany jejího známého, a to muže ročníku narození 1967 z Vítkova. Na místě byla ihned vyslána vítkovská policejní hlídka z obvodního oddělení PČR, která v uvedeném domě zajistila třiačtyřicetiletého muže a vzhledem k tomu, že zde byla důvodná obava, že by ve svém protiprávním jednání mohl pokračovat a rovněž proto, že orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager u něj byla naměřena hodnota 1,8 promile alkoholu v jeho dechu, bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění zúčastněných osob nedošlo, rovněž nebyla způsobena škoda na majetku. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.


Vloupání do prodejního stánku na ulici Englišové v Opavě

V neupřesněné době od 17:30 hod. dne 12.9.2010 do 06:30 hod. dne 14.9.2010 neznámý pachatel spáchal na ulici Englišové v Opavě přečin „Krádež“ tím, že odstranil 2 visací zámky mříží vstupních dveří, které se mu nepodařily otevřít a poté po odstranění 2 visacích zámků na mřížích výdejního okna a po jeho vypáčení vnikl do prodejny potravin a smíšeného zboží firmy ADM, ze které odcizil elektronickou pokladnu značky Sanyo šedobílé barvy v hodnotě 5.000,- Kč, ve které byla finanční částka na hotovosti 4.000,- Kč, dále odcizil různé druhy a různý počet krabiček cigaret v hodnotě 15.000,- Kč, 2 lahve alkoholu Fernet o obsahu 0,5 litrů v hodnotě 260,- Kč a 1 láhve alkoholu Magister o obsahu 0,5 litru v hodnotě 130,- Kč. Odcizením zboží tak způsobil škodu ve výši 24.390,- Kč a na zařízení vznikla škoda ve výši 300,- Kč, vše ke škodě muže ročníku narození 1966 z Opavy. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do skladu Rybářské bašty na katastru obce Staré Těchanovice

V přesně nezjištěné době od 22:00 hod. dne 12.9.2010 do 10:30 hod. dne 14.9.2010 neznámý pachatel po vyháčkování výklopného okna otevřeného na ventilaci a po jeho následném vysazení z pantů vnikl do skladu Rybářské bašty v areálu Davidova Mlýna na katastru obce Staré Těchanovice, odkud odcizil různé druhy alkoholických nápojů (2 litrové láhve Vodky, 2 litrové láhve Vodky Amundsen, 1 litrovou láhev Vodky Stalinovy slzy-Broskvová, 3 litrové láhve Fernetu Citrus, 1 litrovou láhev Myslivce, 4 litrové láhve Vodky Amundsen 20 %, 2 litrové láhve Rum Božkov, 1 litrovou láhev Griotka Božkov, 1 láhev Slivovice Jelínek, 2 láhve o obsahu 0,7 litrů Slovácké Borovičky) v celkové hodnotě 4.788,- Kč a 17 kusů balíčků brambůrek Bohemia Chips v hodnotě 255,- Kč, kdy poškozením zařízení skladu vznikla škoda ve výši 1.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1970 z Opavy-Kateřinek tak byla způsobena celková škoda ve výši 5.043,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově pro přečin „Krádež“.


Vloupání do objektu sauny v Hradci nad Moravicí

Dne 14.9.2010 v době mezi 07:15 hod. a 13:00 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Tovární okruh v Hradci nad Moravicí přečin „Krádež“ tím, že po vypáčení plastového okna vnikl do bufetu sauny Brano, odkud odcizil 5 kusů permanentek v hodnotě 2.500,- Kč, 5 kusů permanentek v hodnotě 1.400,- Kč, LCD televizor s úhlopříčkou 107 cm v hodnotě 26.000,- Kč, dále DVD recordér v hodnotě 1.500,- Kč, audiosystém 5,1 v hodnotě 10.000,- Kč, kávovar v hodnotě 26.000,- Kč, kožený kufřík s nářadím v hodnotě 1.000,- Kč a finanční částku na hotovosti 5.000,- Kč, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1962 z Hradce nad Moravicí způsobena celková škoda ve výši 89.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Odcizení peněženky v budově České pošty na ulici Masarykova Třída v Opavě

Dne 14.9.2010 v době kolem 12:40 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Masarykova Třída v Opavě přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že na jedné z přepážek v budově České pošty odcizil zde volně odloženou dámskou koženou peněženku černé barvy v hodnotě 500,- Kč, ve které byla finanční částka na hotovosti 3.400,- Kč, platební karta a průkazka MHD v hodnotě 200,- Kč s vloženou částkou 100,- Kč, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1957 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 4.200,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zajištění podnapilého muže na ulici Mařádkové v Opavě

Dne 14.9.2010 v 18:30 hod. byla policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Opavě vyslána k supermarketu Penny Market na ulici Rybářskou v Opavě, kde podle anonymního oznámení na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 se má nacházet neznámý muž, který je značně zmatený a vykřikuje, že je doktor a že chce okamžitě přivolat Policii. Po příjezdu policejní autohlídky se na místě nikdo takto podezřelý nenacházel, následně však operační důstojník opavské policie hlídku vyslal k telefonní budce na ulici Mařádkové v Opavě, ze které volá na linku 158 podivně se chovající muž. Zde byl také zastižen muž ročníku narození 1960 z Valašského Meziříčí, okres Vsetín, který byl zjevně pod vlivem alkoholických nápojů a dále policistům uvedl, že požil větší množství léků. Proto bylo ihned rozhodnuto o jeho převozu na interní oddělení Slezské nemocnice v Opavě. Ve chvíli, kdy byl výše uvedený padesátiletý muž vyzván k nastoupení do služebního motorového vozidla, tak se při usedání najednou zastavil a otočil se s tím, že nikam nejede, přičemž začal klást aktivní odpor a proto muselo být ze strany zakročujících policistů použito donucovacích prostředků, a to hmaty a chvaty sebeobrany a byly mu nasazeny pouta. Při služebním zákroku nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob, došlo však k hmotné škodě na policejním automobilu se škodou ve výši 3.000,- Kč, poněvadž zajištěný muž zavadil svým tělem o zpětné zrcátko dveří vozidla. Po nutném lékařském vyšetření byl výše jmenovaný muž hospitalizován na oddělení Psychiatrické léčebny v Opavě. Případ je nadále v šetření.


Vloupání do zahradní kůlny na ulici Čapákovo nábřeží v Opavě

V blíže neupřesněné době od 09:00 hod. dne 10.9.2010 do 18:00 hod. dne 14.9.2010 neznámý pachatel spáchal na ulici Čapákovo nábřeží v Opavě přečin „Krádež“ tím, že po odstranění mříže a po následném vypáčení dvoukřídlého okna vnikl do zahradní kůlny v zahrádkářské osadě U hřiště, odkud odcizil motorovou travní sekačku červené barvy v hodnotě 7.000,- Kč a dále po vypáčení petlice vnikl do nářaďovny za kůlnou, odkud odcizil dětský nafukovací bazén červenobílé barvy v hodnotě 1.000,- Kč, kdy na zařízení způsobil škodu ve výši 500,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1979 z Opavy-Kateřinek tak byla způsobena celková škoda ve výši 8.500,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Nález munice pocházející z období 2. světové války v obci Háj ve Slezsku

Dne 14.9.2010 v 17:20 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1991 z Háje ve Slezsku, že před chvíli nalezl v hromadě hlíny na zahradě jednoho z rodinných domů na ulici Mírové v obci Háj ve Slezsku nějaký předmět, který vypadá jako munice pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, který si převzal a k zneškodnění odvezl dělostřeleckou minu ráže 120 mm.


Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v obci Kozmice

Dne 14.9.2010 v době kolem 18:00 hod. bylo policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR v Hlučíně stavěno před restaurací na ulici Hlavní v obci Kozmice osobní motorové vozidlo značky Fiat Punto. Řidič tohoto automobilu předložil veškeré doklady potřebné k řízení a provozu motorového vozidla, kdy bylo zjištěno, že se jedná o muže ročníku narození 1964 z Ludgeřovic. Na výzvu policistů se pětačtyřicetiletý muž podrobil odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager s naměřenými hodnotami 1,01 promile a 0,97 promile alkoholu v jeho dechu. Následně byl vyzván k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, čemuž vyhověl. Na místě mu byl dále zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je předmětem dalšího šetření.


Fyzické napadení v klubu Mrkev na Dolním náměstí v Opavě

Dne 14.9.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Ublížení na zdraví“ muži ročníku narození 1988 z Opavy, neboť tento dne 30.5.2010 v době kolem 04:00 hod. v místnosti WC v klubu Mrkev na Dolním náměstí v Opavě fyzicky napadl poškozeného muže ročníku narození 1982 z Hradce nad Moravicí, kterého několikrát udeřil pěstí do obličeje a do horní části těla, čímž mu způsobil zranění, které si vyžádalo lékařské ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě s následnou dobou léčení od 30.5.2010 do 4.7.2010. Celá záležitost byla původně šetřena jako přestupek proti občanskému soužití, kdy na základě zaslané lékařské zprávy byl případ překvalifikován na shora uvedený přečin.


Případ pokusu vloupání do stánku s občerstvení v Městských sadech v Opavě objasněn

Dne 14.9.2010 policejní komisařka SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájila trestní stíhání mladistvého muže ročníku narození 1992 z Opavy a mladistvého muže ročníku narození 1993 z Opavy jako obviněných ze spáchání provinění přečinu „Krádež“ ve stádiu pokusu, kterého se dopustili tím, že se dne 19.8.2010 v poledních hodinách se společně pokusili vyhnout spodní roh dveří unimobuňky, sloužící jako stánek s občerstvením, která se nacházela v prostoru amfiteátru na ulici Jaselské v Městských sadech v Opavě, přičemž byli při tomto protiprávním jednání přistiženi náhodným všímavým mužem, k odcizení zboží tak nedošlo, z místa činu však utekli neznámo kam. Případ šetřili policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě, kteří mladistvé muže ustanovili na základě sděleného popisu pachatelů a na podkladě osobní a místní znalosti obyvatel, prostředí a problematiky majetkové trestné činnosti. Případ je nadále v šetření.


Dopravně bezpečnostní akce

Ve dnech 13.9.2010 a 14.9.2010, vždy v době od 14:00 hod. do 18:00 hod., proběhla v okrese Opava dopravně bezpečnostní akce s označením „X-Tispol“ (zaměřená na vše, co se týká BESIPu-bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a která je souběžně prováděna s dopravně bezpečnostními akcemi i v rámci dalších Územních odborů Policie České republiky). Tohoto opatření se zúčastnilo celkem 31 opavských policistů, kteří zkontrolovali 562 motorových vozidel a jejich řidičů, kdy bylo odhaleno 64 přestupků v dopravě. Řidič, který by byl pod vlivem alkoholických nápojů či jiných návykových látek a jedů zjištěn nebyl.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 14.9.2010 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 4 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, bez zranění osob, kdy hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku ve výši 195.000,- Kč.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem