Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 17.9.2010

Opava - Dopravní nehody na Opavsku a další...(13 případů) 

 

Dopravní nehoda dvou motorových vozidel na Vítkovsku

Dne 17.9.2010 v době kolem 10:20 hod. řídil muž ročníku narození 1938 z Německa motorové vozidlo značky VW Transportér, a to mezi Vítkovem a Lesními Albrechticemi, kdy v prostoru křižovatky silnic vedoucí i na obec Větřkovice se výše uvedený muž rozhodl s vozidlem otočit zpět ve směru na Vítkov. Při tomto však přehlédl za sebou jedoucí osobní motorové vozidlo značky Škoda Octávia, které řídil muž ročníku narození 1976 ze Zlína a došlo ke střetu přední části automobilu Škoda Octávia s levou přední části vozidla VW. Při dopravní nehodě došlo ke zranění čtyřiatřicetiletého řidiče, který byl převezen sanitním vozidlem RLP do Slezské nemocnice v Opavě na oddělení chirurgie. Bylo u něj zjištěno zranění povahy lehké, a to naražení pánve a páteře s neupřesněnou dobou léčení. Dále došlo k lehkému zranění dvaasedmdesátiletého řidiče vozidla VW Transportér a jeho tří spolujezdců (ženy ročníku narození 1941 z Německa, muže ročníku narození 1936 z Německa a ženy ročníku narození 1941 z Německa), kteří byli rovněž převezeni sanitním vozidlem RLP do opavské nemocnice na oddělení chirurgie. Ve vozidle VW Transportér cestovalo 8 osob. U výše uvedeného spolujezdce bylo zjištěno lehké zranění, a to naražení pravého kolena a levé strany žeber s neupřesněnou dobou léčení, u řidiče bylo zjištěno rovněž zranění povahy lehké, a to zlomenina levého žebra, oděrka pravé horní končetiny a naraženina levého ramene s neupřesněnou dobou léčení. Jedné ze zraněných žen byly způsobeny oděrky na pravé horní končetině a druhá utrpěla tržnou ránu na hlavě. Všichni účastníci dopravní nehody byli po lékařském ošetření propuštěni do domácího léčení, dalším účastníkům dopravní nehody zranění způsobeno nebylo. U obou řidičů byly provedeny orientační dechové zkoušky detekčním digitálním přístrojem Dräger s negativními výsledky. Při dopravní nehodě došlo k hmotným škodám na vozidlech, kdy na automobilu Škoda Octávia škoda činí 600.000,- Kč a na vozidle VW Transportér pak byl hmotná škoda vyčíslena na částku ve výši 800.000,- Kč. Dvaasedmdesátiletý muž z Německa je již nyní důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Ublížení na zdraví z nedbalosti“ a případ je nadále v šetření.


Dopravní nehoda podnapilého řidiče motorového vozidla v Opavě

Dne 17.9.2010 v době kolem 12:40 hod. řídil muž ročníku narození 1971 z Dolního Benešova osobní motorové vozidlo značky Peugeot 307, kdy jel po ulici Bílovecké ve směru k ulici Jánské v Opavě. Vlivem své podnapilosti však nezvládl řízení automobilu, vyjel vpravo mimo silnici, přejel přes travnatý pás a zastavil na účelové komunikaci vedoucí do firmy TQM. Z ulice Jánské zajížděl do firmy TQM muž ročníku narození 1959 z Neplachovic, který řídil osobní motorové vozidlo značky Nissan Primera. Tento muž chtěl objet již stojící automobil značky Peugeot 307, výše uvedený devětatřicetiletý muž ovšem zařadil 1. rychlostní stupeň, rozjel se proti vozidlu Nissan Primera a do tohoto narazil. Při dopravní nehodě došlo k hmotným škodám na obou vozidlech, ke zranění zúčastněných osob nedošlo. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager vyzněla u jednapadesátiletého muže vozidla Nissan Primera negativně, odborné měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager bylo u řidiče vozidla Peugeot 307 pozitivní s naměřenými hodnotami 2,52 promile a 2,86 promile alkoholu v jeho dechu. Řidičský průkaz mu na místě zadržen nebyl, tento mu opavští policisté zadrželi již dne 20.8.2010, kdy byl na ulici Zámecký okruh v Opavě stavěn a kontrolován jako řidič osobního motorového vozidla značky Peugeot 307, které řídil po předchozím požití alkoholických nápojů. Výše uvedený muž je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“ a případ je nadále v šetření. Opět mu bylo ze strany policistů zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Dopravní nehoda podnapilého cyklisty v Komárově

Dne 17.9.2010 v době kolem 19:00 hod. jel muž ročníku narození 1971 z Pusté Polomi na jízdním kole po ulici Ostravské v obci Komárov ve směru od obce Nové Sedlice na Opavu, přičemž vlivem své podnapilosti nezvládl řízení jízdního kola a upadl na vozovku. Při této dopravní nehodě došlo k lehkému zranění cyklisty (tržné rány na čele a horním rtu, zlomenina nosu a různé pohmoždění a oděrky) s předpokládanou dobou léčení 1-2 týdny. Orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger mu byla naměřena hodnota 1,71 promile alkoholu v jeho dechu. Při lékařském vyšetření ve Slezské nemocnici v Opavě byl devětatřicetiletému cyklistovi odebrán vzorek biologického materiálu a případ je nadále v šetření. Škoda na jízdním kole byla vyčíslena na částku ve výši 3.000,- Kč.


Podvodné jednání ze strany třiašedesátileté ženy z Opavy

Opavští policisté dne 17.9.2010 zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Podvod“, kterého se dopustila žena ročníku narození 1947 z Opavy tím, že v době od září 2009 do 6.10.2010 v bytě muže ročníku narození 1929 z Opavy na adrese Mezi Trhy s úmyslem získat finanční prostředky, opakovaně podvodně vylákala od výše uvedeného muže finanční částky ve výši 125.000,- Kč, 26.800,- Kč, 11.000,- Kč a 7.000,- Kč, poškozeného navíc přesvědčila, aby si vzal půjčku u společnosti Provident a po vyplácení částky 7.000,- Kč si tyto finanční prostředky ihned od něj zapůjčila, kdy se zavázala částku ve výši 11.000,- Kč splatit do dne 6.9.2010, což neučinila a zbylé výše uvedené finanční částky má vrátit do konce roku 2010, přičemž nevyvíjí žádnou činnost směřující k navrácení finančních prostředků a do dnešního dne žádnou z uvedených prostředků nevrátila. Poškozenému jednaosmdesátileté muži tak byla způsobena celková škoda ve výši 169.800,- Kč. Vyhodnocením všech zjištěných skutečností je zřejmé, že třiašedesátiletá žena není schopna svým závazkům dostát, čehož si musela být vědoma a již od počátku jednala s úmyslem sebe obohatit.


Poškození hrobu na hřbitově v obci Větřkovice

V přesně nezjištěné době z 15.9.2010 na 16.9.2010 neznámý pachatel poškodil na hřbitově v obci Větřkovice hrob ženy ročníku narození 1946 z Větřkovic tím způsobem, že vyvrátil žulový pomník s žulovým křížem na jejím urnovém hrobu. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově jako přečin „Výtržnictví“, kdy rozsah škody ještě stanoven nebyl.


Vloupání do prodejny na ulici Berounské v Budišově nad Budišovkou

V přesně neustanovené době od 16:20 hod. dne 16.9.2010 do 06:00 hod. dne 17.9.2010 neznámý pachatel spáchal na ulici Berounské v Budišově nad Budišovkou přečin „Krádež“ tím, že po vypáčení dřevěných dveří a po odstranění vnitřní mříže vnikl do skladovacích a prodejních prostor prodejny Tempo, odkud odcizil různé druhy alkoholických nápojů v hodnotě 3.000,- Kč, různé druhy a počet cigaret v hodnotě 12.000,- Kč, potraviny v hodnotě 1.000,- Kč a drogistické zboží v hodnotě 4.000,- Kč, kdy poškozením dveří a mříže vznikla škoda ve výši 2.500,- Kč. Poškozenému Obchodnímu družstvu Tempo Opava tak byla způsobena celková škoda ve výši 22.500,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Poškození výlohy obchodního domu na ulici Podolské v Hradci nad Moravicí

V blíže neupřesněné době od 08:00 hod. dne 13.9.2010 do 08:00 hod. dne 17.9.2010 neznámý pachatel spáchal na ulici Podolské v Hradci nad Moravicí přečin „Poškození cizí věci“ tím, že poškodil výlohu na obchodním domě Hradečanka a to tak, že neznámým předmětem provedl řez obdélníkového tvaru o rozměru 79 x 70 cm, čímž byla poškozené organizaci Obchodní družstvo Tempo Opava způsobena celková škoda ve výši 20.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Evakuace osob z budovy Základní školy v obci Stěbořice

Dne 17.9.2010 v 09:30 hod. telefonicky oznámila policistům z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích ředitelka Základní školy v obci Stěbořice, že dne 17.6.2010 v době kolem 09:20 hod. provedla evakuaci celkem 200 žáků a 11 učitelů z budovy školy, a to z preventivních důvodů, jelikož došlo na pánském záchodě v přízemí školy k použití nějakého plynu či látky ze strany neznámé osoby. Následným provedeným šetřením mezi zaměstnanci a žáky základní školy bylo zjištěno, že patnáctiletý žák v době kolem 08:50 hod. na pánském záchodě v přízemí budovy bezdůvodně jedenkrát vystříkl pepřovým aerosolovým sprejem do vzduchu, který údajně nalezl cestou do školy a tento vyzkoušel, zda-li je funkční. Z důvodů urychleného odsátí dráždivého spreje z prostor budovy byli na místo přivoláni i hasiči HZS Opava. Školní výuka byla následně zahájena v 11:00 hod. téhož dne. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, žádná osoba nemusela vyhledat lékařské ošetření a ke škodě na majetku rovněž nedošlo. Případ je nadále v šetření.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 17.9.2010 došlo v okrese Opava k 6-ti nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých bylo 7 osob (z toho 4 občané Německa) zraněno lehce, kdy hmotná škoda v souvislosti s nehodovostí činí 1.289.000,- Kč.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 17.9.2010 ve 14:45 hod. policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zajistili na ulici Hlavní v obci Nové Sedlice muže ročníku narození 1964 ze Štítiny, který chvíli předtím na tomtéž místě v silně podnapilém stavu fyzicky napadl muže ročníku narození 1940 z Nových Sedlic, kterého svalil na zem a poté do něj několikrát kopl. Při příjezdu policistů na místo ležel výše uvedený šestačtyřicetiletý muž v silně podnapilém stavu na chodníku, nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace a svým stavem budil veřejné pohoršení kolemjdoucích osob. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění zúčastněných osob nedošlo a škoda na majetku rovněž nebyla způsobena. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití a jako přestupek proti veřejnému pořádku.

 

Zajištění silně podnapilých osob na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 17.9.2010 ve 14:15 hod. policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích zajistili před restaurací Kavárna na ulici Bezručové v Kravařích ženu ročníku narození 1966 z Hlučína, která v silně podnapilém stavu seděla před touto restaurací, nebyla schopna vlastní chůze ani komunikace a bezprostředně ohrožovala svůj život a zdraví. V návaznosti na zjištění výše uvedené silně podnapilé ženy byl na stejném místě a ve stejné době zajištěn muž ročníku narození 1945 z Opavy-Kylešovic, který v silně podnapilém stavu ležel na zemi v restauraci Kavárna, kdy rovněž nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jejich dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager prokázala u čtyřiačtyřicetileté ženy 3,76 promile alkoholu v jejím dechu, pětašedesátiletý muž nebyl schopen pro svou silnou podnapilost dechovou zkoušku provést. Ke zranění zúčastněných osob nedošlo, rovněž nebyla způsobena škoda na majetku. Případy jsou šetřeny jako přestupky proti veřejnému pořádku.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Háj ve Slezsku

Dne 17.9.2010 v 17:00 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1964 z Háje ve Slezsku, že před chvíli nalezl v lese za obcí Háj ve Slezsku nějaký předmět, který vypadá jako munice pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, který si převzal a k zneškodnění odvezl dělostřelecký granát ráže 76,2 mm.


Případ vloupání do šaten TJ v obci Píšť zná pachatele

Dne 14.8.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v dosud přesně neustanovené době od 21:00 hod. dne 10.8.2010 do 17:30 hod. dne 13.8.2010 vnikl do prostor šaten a technického zázemí sportovního klubu TJ Slávia v obci Píšť, odkud odcizil 3 plné sudy piva značky Ostravar o objemu 50 litrů v hodnotě 6.810,- Kč, 12 litrových láhví alkoholu značky Vodka Amunzen v hodnotě 3.096,- Kč, litrovou láhev alkoholu značky Myslivec v hodnotě 262,- Kč, 2 litrové láhve alkoholu značky Fernet v hodnotě 536,- Kč, 3 litrové láhve alkoholu značky Rum v hodnotě 591,- Kč, 20 kusů energetického nápoje značky Redbull v hodnotě 520,- Kč, 17 kusů slaného pečiva značky Chips v hodnotě 510,- Kč, 15 kusů slaných tyčinek v hodnotě 225,- Kč, 10 krabiček cigaret značky Marlboro v hodnotě 820,- Kč, počítačovou tiskárnu značky Epson v hodnotě 1.800,- Kč s náplněmi v hodnotě 800,- Kč a křovinořez značky Stihl v hodnotě 13.000,- Kč. Poškozené organizaci TJ Slávia Píšť tak byla způsobena celková škoda ve výši 28.936,- Kč.
Hlučínští policisté jako pachatele shora uvedené trestné činnosti majetkového charakteru ustanovili muže ročníku narození 1992 z Píště, kterému následně ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“.

Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem