Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 18.7.2010

Opava - Zatajil nález peněženky s finanční hotovostí a třemi platebními kartami a další události (9 případů) 

Řídil vozidlo pod vlivem alkoholu

Dopravní policisté provedli 18.července v dopoledních hodinách na ulici Krnovské v Opavě silniční kontrolu osobního automobilu Škoda Felicia, které řídil dvaačtyřicetiletý muž z Opavy. Na výzvu policisty se řidič podrobil odbornému měření přístrojem Drager, s pozitivním výsledkem. Poprvé byla jmenovanému naměřena hodnota 0,95 promile alkoholu, po pěti minutách pak hodnota 0,93 promile alkoholu v jeho dechu. Policisté řidiči na místě zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu s vozidlem.
Věc šetří policisté opavského dopravního inspektorátu jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Podvod na internetových stránkách
Osmnáctiletý muž z Hradce nad Moravicí si na jednom z portálů internetových stránek 30.dubna tohoto roku zakoupil od neznámého pachatele vystupujícím pod přezdívkou mobilní telefon HTC HD v hodnotě 1.349,- Zlotých. Kupující sice zaslal na pachatelem uvedený bankovní účet polské banky finanční částku ve výši 9.053,- Kč, mobilní telefon ale do současné doby neobdržel ani mu nebyla vrácena finanční hotovost. Prodejce na uvedených kontaktech nereaguje.
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu podvodu. Případ šetří hradečtí policisté.
Zatajil nález peněženky s finanční hotovostí a třemi platebními kartami
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů zatajení věci a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Skutků se 17.července krátce před jedenáctou hodinou v Opavě na ulici Těšínské v hypermarketu Globus v tamní prodejně riflového zboží. Neznámý pachatel si zde přisvojil nalezenou pánskou koženou peněženku v hodnotě 500,- Kč, kterou zde zapomněl dvaatřicetiletý muž z Opavy, když si prohlížel zboží. V peněžence měl poškozený muž finanční hotovost 5.500,- Kč, dále osobní doklady a tři platební karty.
Případ šetří opavští policisté.
Pokusil se odcizit dvě jízdní kola
Policisté Obvodního oddělení PČR v Opavě sdělili 18.července třiapadesátiletému muži z Ostravy podezření ze spáchání přečinu krádeže, spáchaného ve stádiu pokusu.
Skutku se podezřelý muž dopustil 17.července kolem dvaadvacáté hodiny na ulici Jánské v Opavě v železniční stanici Opava – Východ. Nejdříve odcizil kolejovou kovovou zarážku (zdrž), žluté barvy, v hodnotě 1.000,- Kč, pomocí které se poté pokusil odcizit dvě zde uzamčená jízdní kola.
V prvním případě se jednalo o pánské horské jízdní kolo Red Fox, které bylo uzamčeno kovovým řetězem s visacím zámkem přes rám zadního kola ke kovové tyči zábradlí. Podezřelý muž se pokusil pomocí kovové zarážky roztrhnout řetěz. To se mu však nepodařilo, proto nepoškozené kolo i zdrž zanechal na místě činu.
V druhém případě se pachatel pokusil odcizit dámské jízdní kolo Sundance, které bylo uzamčeno lankovým zámkem přes rám zadního kola. Jízdní kolo stálo opřené o budovu Českých drah. Podezřelý muž se rukama pokoušel zámek roztrhnout, toto se mu ovšem nepodařilo. Přesto celý zámek zkroutil a přitom vyhnul zadní šedý plastový blatník a navíc z tohoto utrhl zadní červenou odrazku. Sedmapadesátileté ženě tak podezřelý muž způsobil třísetkorunovou škodu.
Opavští policisté případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Nález munice z II. světové války v obci Píšť
Šestatřicetiletý muž z Píště 18.července krátce po šestnácté hodině telefonicky oznámil na linku 158 nález munice v Píšti u výpusti tamního rybníku. Na místo se dostavili hlučínští policisté a policejní pyrotechnik, který uvedl, že se jedná o dělostřeleckou minu ráže 82 mm a nalezenou munici si převzal ke zneškodnění.
Vloupání do motorového vozidla na ulici Veleslavínové v Opavě
Neznámý pachatel v době od 16. do 18.července násilím vnikl do nákladního automobilu VW Transporter, který stál zaparkován na ulici Veleslavínové v Opavě u budovy okresního státního zastupitelství. Rozbil okno levých předních dveří a z vozidla následně odcizil satelitní navigaci v hodnotě 3.200,- Kč, ke škodě osmatřicetiletého muže. Poškozením zařízení automobilu způsobil pachatel škodu ve výši 3.500,- Kč, a to jedné brněnské společnosti.
Policisté opavského obvodního oddělení případ šetří jako přečin krádež vloupáním.
 
Silně podnapilý muž napadl ženu
Opavští policisté zajistili 18.července ve večerních hodinách na ulici Těšísnké v Opavě devětadvacetiletého Opavana. Muž v silně podnapilém stavu (přístrojem Drager mu byla v dechu naměřena hodnota 1,78 promile alkoholu) vyhrožoval své bývalé jednačtyřicetileté přítelkyni. Ženu napadl nejprve slovně, poté i fyzicky. K jejímu zranění naštěstí nedošlo. Vzhledem k tomu, že zajištěný muž nereagoval na zákonné výzvy policistů, zdráhal se nastoupit do služebního vozidla a navíc prudkými pohyby paží do volného prostoru naznačoval údery, policisté proti muži použili donucovací prostředky, konkrétně hmaty a chvaty, nakonec i pouta. Agresivního muže převezli a umístili na opavskou protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění.
Opavští policisté věc šetří jako přestupek proti občanskému soužití.
V silně podnapilém stavu seděl na chodníku u prodejny v Kravařích
Kravařští policisté zajistili 18.července kolem půl deváté večer v Kravařích na ulici Opavské třiapadesátiletého Kravařana, který v silně podnapilém stavu seděl na mokrém chodníku u zdi prodejny elektrospotřebičů. Muž nebyl schopen vlastní chůze a svým stavem bezprostředně ohrožoval svůj život a zdraví. Policisté jej proto převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Přístrojem Drager policisté podnapilému muži naměřili v dechu hodnostu 3,61 promile alkoholu.
Kravařští policisté věc šetří jako přestupek proti veřejnému pořádku.
Dopravní nehodovost
V průběhu neděle 18.července šetřili dopravní policisté na Opavsku celkem dvě dopravní nehody, bez zranění osob. Hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 35.000,- Kč.

 
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem