Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 24.5.2012

Opava - Dopravní nehody podnapilých cyklistů na Opavsku a další...(11 případů) 

 

Dopravní nehoda podnapilého cyklisty na ulici Gudrichové v Opavě

Dne 24.05.2012 v době kolem 12:10 hod. jel muž ročníku narození 1964 z Opavy na svém jízdním kole po ulici Gudrichové v Opavě, přičemž v klesání v kombinaci se zatáčkami vlivem své silné podnapilosti nezvládl řízení jízdního kola a s tímto upadl na vozovku. Přitom si způsobil krvácivé zranění v oblasti hlavy (podle prvotních informací osádky sanitního vozidla RZS Opava byl chvíli i v bezvědomí). Toto potvrdil i na místě zasahující svědek (muž ročníku narození 1983 z Kyjovic), který do příjezdu RZS na místě zajišťoval zdravotní stav zraněného. Po příjezdu policejní hlídky ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě byla u cyklisty provedna orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 2,71 promile alkoholu v dechu. Osmačtyřicetiletý cyklista s naměřenou hodnotou souhlasil a doznal předchozí požití alkoholických nápojů. Při lékařském ošetření se choval podrážděně, nespolupracoval, odmítal ošetření a rovněž odmítal spolupracovat na řádném objasnění věci v rámci probíhajícího šetření ze strany policistů, kdy z místa dopravní nehody chtěl odejít. Posléze se po krátké domluvě uklidnil a nechal se převézt osádkou sanitního vozidla do Slezské nemocnice v Opavě k lékařskému ošetření, poněvadž utrpěl zranění povahy lehké s blíže neustanovenou dobou léčení. Zraněný cyklista se na chirurgické ambulanci opavské nemocnice však choval hrubě, arogantně, odmítl ošetření, kdy rovněž urážel personál a nakonec utekl. Vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Dopravní nehoda podnapilého cyklisty v obci Služovice

Dne 24.05.2012 v době kolem 20:00 hod. jel muž ročníku narození 1971 ze Služovic na svém jízdním kole v obci Služovice, kdy při jízdě z mírného kopce dolů se mu zapletla do předního kola taška, jenž byla umístěna na řídítkách, čímž došlo k zablokování předního kola a k pádu cyklisty na vozovku. Při tomto došlo k lehkému zranění čtyřicetiletého cyklisty (otřes mozku, tržná rána na čele, oděrky a pohmožděniny po těle) s dobou léčení přibližně 14 dní. Následné odborné měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger u něj vyznělo pozitivně s naměřenými hodnotami 1,39 promile a 1,42 promile alkoholu v dechu. Celá záležitost je předmětem dalšího šetření.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 24.05.2012 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 4 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byly 2 osoby zraněny lehce a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 12.600,- Kč.


Zajištění dvou silně podnapilých mužů v Hlučíně a jejich převoz k vystřízlivění

Dne 24.05.2012 v 18:10 hod. byl v lesíku za panelovým domem na ulici Severní v Hlučíně zajištěn muž ročníku narození 1991 z Hlučína, který na výše uvedeném místě ležel v silně podnapilém stavu na zemi, bezprostředně ohrožoval svůj život a zdraví a budil veřejné pohoršení u kolemjdoucích osob. Orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager u něj byla naměřena hodnota 3,49 promile alkoholu v dechu a z těchto důvodů bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Při zajištění tohoto muže bylo ze strany zakročujících policistů použito donucovacích prostředků, a to hmatů, chvatů a služebních pout. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nebyla způsobena žádná škoda na majetku. Na shora zmíněném místě se nacházel i muž ročníku narození 1984 z Hlučína, který byl rovněž v silně podnapilém stavu, byl zde ošetřen přivolanou osádkou RZS Hlučín a následně s podezřením na otravu alkoholem byl převezen na urgentní příjem do Městské nemocnice Ostrava-Fifejdy k dalšímu lékařskému vyšetření. Vše je předmětem dalšího šetření.


Případ vloupání do areálu druhotných surovin v obci Štěpánkovice zná pachatele

V blíže neustanovené době od 12:30 hod. dne 05.05.2012 do 12:00 hod. dne 10.05.2012 neznámý pachatel spáchal na ulici Jasanové v obci Štěpánkovice přečin „Krádež“ tím, že po přelezení plechového oplocení o výšce 200 cm vnikl do uzamčeného areálu sběrných surovin, kdy z volně přístupného kontejneru odcizil kulaté kovové příruby, vedené jako těžké železo, o celkové váze 463 kilogramů, čímž byla poškozené organizaci Obec Štěpánkovice způsobena celková škoda ve výši 2.454,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.
Dodatek : Dne 24.05.2012 kravařští policisté případ objasnili, kdy za pachatele výše uvedeného protiprávního jednání majetkového charakteru stanovili muže ročníku narození 1993 ze Štěpánkovic, kterému ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu „Krádež“.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici Haškové v Opavě

Dne 24.05.2012 v době kolem 00:30 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě stavěla a kontrolovala na ulici Haškové v Opavě řidiče osobního motorového vozidla značky Opel Zafira, a to muže ročníku narození 1972 z Opavy. Odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 0,47 promile a 0,43 promile alkoholu v dechu. Čtyřicetiletý muž s naměřenými hodnotami souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.

 

 

Vloupání do zahradní chatky v zahrádkářské osadě na ulici Stará silnice v Opavě-Jaktaři

V přesně nezjištěné době od 20:00 hod. dne 23.05.2012 do 08:00 hod. dne 24.05.2012 neznámý pachatel spáchal v zahrádkářské osadě na ulici Stará silnice v Opavě, městské části Jaktař přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po odstranění zámku Fab z uzamčené brány plotu vstoupil na zahradu ženy ročníku narození 1964 z Opavy, které tak způsobil škodu ve výši 100,- Kč, kdy dále prošel její zahradou na ničím neoddělený zahradní pozemek muže ročníku narození 1951 z Opavy, kde po vypáčení dveří vnikl do jeho zahradní chaty, odkud odcizil televizor značky Hyundai černé barvy s ovladačem v hodnotě 4.000,- Kč, dále odcizil ovládač od satelitu značky Go sat černé barvy v hodnotě 300,- Kč a svazek 3 kusů klíčů v hodnotě 30,- Kč. Za použití těchto klíčů si poté odemkl dveře do přilehlé kůlny, kterou prohledal, nic z ní však neodcizil. Shora uvedenému poškozenému muži tak byla způsobena celková škoda ve výši 4.330,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení peněženky z volně odloženého batohu v chatce na ulici Žižkové v Opavě-Jaktaři

V blíže neustanovené době od 17:00 hod. dne 22.05.2012 do 19:00 hod. dne 23.05.2012 neznámý pachatel spáchal v zahrádkářské osadě na ulici Žižkové v Opavě, městské části Jaktař přečin „Krádež“ tím, že z volně odloženého batohu v nezajištěné chatce na volně přístupné zahrádce odcizil pánskou koženou peněženku černé barvy v hodnotě 250,- Kč, ve které se nacházela finanční částka na hotovosti 5.000,- Kč, různé osobní doklady, složenka a dvě fotografie, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1960 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 5.250,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Rozbití okna zavazadlového prostoru osobního automobilu na ulici Slezské v obci Slavkov

Dne 24.05.2012 v době mezi 06:00 hod. a 14:00 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Slezské v obci Slavkov přečin „Poškození cizí věci“ tím, že kamenem rozbil skleněnou výplň okna zadních pátých dveří u zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Citroen C4 Picasso, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1978 ze Slavkova způsobena škoda ve výši 6.500,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Požár osobního automobilu u obce Větřkovice, část Nové Vrbno

Dne 24.05.2012 v 06:35 hod. telefonicky oznámili policistům z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově pracovníci IBC (integrovaného bezpečnostního centra) Ostrava, že před chvíli došlo během jízdy osobního motorového vozidla značky Škoda Felicia u obce Větřkovice, část Nové Vrbno k požáru tohoto automobilu. Po příjezdu vítkovské policejní hlídky na místo bylo zjištěno, že došlo k zahoření spodní části vozu, kdy požár uhasil oznamovatel před příjezdem hasičů HZS Vítkov. Vyšetřovatel hasičů HZS Opava stanovil jako příčinu požáru technickou závadu a věc si na místě převzal do své kompetence k dalšímu opatření. Podle řidiče vozidla (muže ročníku narození 1979 z Fulneku, okres Nový Jičín) vznikla škoda ve výši 5.000,- Kč. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo.

 

 

 

Krádež peněženky z tašky v herně restaurace U sudu v Hlučíně zná pachatele

Dne 24.05.2012 policejní komisař SKPV (Služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1981 z Hlučína jako obviněného z přečinu „Krádež“ a z přečinu „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“, kterých se dopustil tím, že v době kolem 22:00 hod. dne 14.03.2012 v místnosti herny restaurace U sudu na ulici Hornické v Hlučíně využil chvilkové nepozornosti a nepřítomnosti poškozené ženy ročníku narození 1945 z Hlučína, která odešla do výčepní místnosti a z její tašky volně odložené na pultu odcizil peněženku v hodnotě 100,- Kč s různými osobními doklady, s platební kartou a s finanční částkou na hotovosti ve výši 70,- Kč. V době kolem 23:00 hod.téhož dne se za pomocí odcizené a takto získáné platební karty neúspěšně pokusil z peněžního automatu v Hlučíně vybrat a získat finanční částku 4.000,- Kč, což se mu nepodařilo. U výše jmenovaného jednatřicetiletého obviněného muže se jedná o recidivu, poněvadž tento byl pro obdobnou majetkovou trestnou činnost odsouzen rozsudkem Okresního soudu v Opavě ze září roku 2007, kdy výkon trestu odnětí svobody mu byl ukončen v srpnu roku 2009. Dále byl pro přečin „Krádež“ v listopadu roku 2009 odsouzen Okresním soudem v Opavě, kdy výkon trestu odnětí svobody mu byl ukončen v listopadu roku 2011. Obviněný muž byl tedy v minulosti opakovaně soudně trestán.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem