Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Upozornění

Zvláštní užívaní komunikací 

Hromadné akce, při kterých jsou využívány pozemní komunikace, musí splňovat schvalovací podmínky. V poslední době se setkáváme s tím, že ne všichni organizátoři své povinnosti splnili. Vystavují se tak nebezpečí finanční sankce až 500 tisíc korun.

Jedná se o to, aby organizátor udělal vše k řádnému zajištění akce. Bezpečnostní opatření, organizační službu, zajištění hasičů, a lékařů a také vyřízení potřebných souhlasných stanovisek k dočasnému zvláštnímu užívání komunikací.  Porušením těchto povinností hrozí organizátorovi pokuta až 500 tisíc korun.

Z pohledu policie je nutností aby organizátor akce požádal vlastníky a správce komunikací, dále příslušný odbor dopravní policie, a následně silniční správní úřad (což je některý z určených pověřených kompetentních odborů na obci s rozšířenou působností), k vydání rozhodnutí ke zvláštnímu užívání komunikace ve smyslu § 24 (uzávěra komunikace) resp. § 25 (pořádání kulturních, společenských a náboženských akcí).
V případě nesplnění hrozí organizátorovi takovéto akce sankce až 500 tisíc korun (§ 42a odst. 7, zák. č. 13/97-Zákon o pozemních komunikacích)

Jak tedy na to, aby se předešlo komplikacím?
Organizátor požádá dotčené vlastníky a správce komunikace na které se akce koná k vydání souhlasného stanoviska s konáním akce a také místně příslušnou policii (dopravní inženýrský úsek). Se souhlasnými stanovisky se vydá na silniční správní úřad, který vydá rozhodnutí o zvláštním užívání komunikací s podmínkami užívání. Zajištění této akce je především na organizátorovi. Policisté v rámci zajištění bezpečnosti silničního provozu mohou asistovat, či se přímo účastnit v úsecích, kde třeba dochází k částečnému či úplnému pozastavení silniční dopravy. 

„Pomáhat a chránit“

19.7.2012

por. Mgr. Petr Gřes
tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem