Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Velikonoční kontroly

Ms kraj- během Velikonoc policisté zvýšili dohled nad bezpečností silničního provozu 

Přestože mimořádné klimatické podmínky, kdy celé území Moravskoslezského kraje bylo během víkendu doslova zasypáno přívaly sněhu a dopravní policisté v prvé řadě řešili desítky dopravních nehod a věnovali se zajištění bezpečnosti provozu, nemalé úsilí věnovali také vyhlášené a avízované dopravně bezpečnostní akci.

V pátek 29. března a v pondělí 1. dubna policisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje v rámci celorepublikové dopravně bezpečností akce zvýšili kontroly dodržování zákona o provozu na pozemních komunikacích. Akce byla vyhlášena v návaznosti na zkušenosti z minulých let a vychází z předpokladu, že v období velikonočních svátků může dojít k vyššímu počtu dopravních nehod. Nejen z důvodu zvýšeného provozu, ale také proto, že v té době usedají za volant i tzv. „sváteční „řidiči.

Policisté se zaměřili převážně na kontrolu dodržování stanovené rychlosti, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, telefonování za jízdy, technického stavu motorových vozidel, ale také na dodržování ostatních ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Jelikož pomlázka je u české dospělé populace spjata také s konzumací alkoholu, v neposlední řadě policisté kontrolovali požití těchto nápojů před jízdou.

Do dopravně bezpečnostní akce se kromě policistů služby dopravní policie zapojili také jejich kolegové z cizinecké policie a policisté obvodních oddělní ostravského městského ředitelství a jednotlivých územních odborů. Kontroly proběhly na vytipovaných stanovištích v podstatě na území celého Moravskoslezského kraje. Policejní hlídky byly rozmístěny podle aktuální dopravně bezpečnostní situace v dané lokalitě, v návaznosti na již zmiňované klimatické podmínky.

Během trvání celé akce policisté zkontrolovali celkem 1 902 vozidel. Tři řidiči sedli za volant po požití návykových látek a dalších sedm po požití alkoholu. Jelikož u jednoho z nich se nadýchaná hodnota vyšplhala na 1,88 promile, policisté s nim zahájili trestní řízení pro podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky (§ 274). Dalšího závažného pochybení, kterého se řidiči dopustili, bylo nepoužití bezpečnostních pásů a zádržných systémů. Přesto, že jsou jedním z důležitých prvků pasívní bezpečnosti vozidel, během akce policisté zjistili šestnáct osob, které během jízdy nebyly připoutány. Tři děti nebyly převáženy v autosedačce. Zvláště u posledně uvedeného přestupku by policisté uvítali, kdyby se s tímto porušením zákona, který ohrožuje život a zdraví těch nejmladších, při kontrolách vůbec nesetkali.

Pro varování bych uvedla ještě některá další závažná porušení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Nevyhovující technický stav policisté zjistili u 46 vozidel, 42 řidičů překročilo povolenou rychlost (dokonce policisté zaznamenali případ, kdy řidič v Karviné, tzn. v obci, v blízkosti přechodu pro chodce, jel rychlostí 103 km /hod.)


Výsledky dopravně bezpečnostní akce

Během pátku 29. března a pondělí 1. dubna policisté zjistili celkem 196 přestupků (včetně výše uvedených), z nichž 184 vyřídili přímo na místě uložením blokové pokuty (celkem v hodnotě 24 900.- Kč) a 12 oznámili příslušným úřadům k dalšímu projednání. Dvěma řidičům, u kterých policisté pojali podezření, že se budou vyhýbat správnímu řízení, uložili kauce v celkové výši 20 000,- Kč.

Závěrem

Jak jsem již uvedla, vzhledem k nepříznivému počasí byl počet kontrol nepoměrně menší než v předchozích letech. Ze stejného důvodu nelze ani srovnávat počet a následky dopravních nehod. Přesto bych pro varování uvedla, že během velikonočního víkendu (včetně pátku 29. března) policisté zaznamenali více než devět desítek dopravních nehod, při nichž byla jedna osoba usmrcena a jedna těžce zraněna. K těmto dopravním nehodám s tak tragickými následky došlo v pátek, ještě před sněhovou kalamitou. Dále bylo 28 osob lehce zraněno. Tři nehody způsobili řidiči ovlivnění alkoholem a viníkem dalších třiceti tří nehod byla nepřiměřená rychlost. Přestože mimořádné chladné počasí doprovázené vydatným sněžením, které letošní Velikonoce doprovázelo, mohlo mnoho lidí od cestování odradit, a tím také eliminovat počet nehod, policisté předpokládají, že ohlášené a dnes již tradiční dopravní kontroly vedou řidiče k větší opatrnosti.


por. Mgr. Daniela Vlčková
2. 4. 2013
 

vytisknout  e-mailem