Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Víkendové kontroly

MS kraj - moravskoslezští policisté se zaměřili na zvýšenou kontrolu bezpečnosti silničního provozu.  

Jak již bylo avizováno, od 28. června do 14. července se moravskoslezští policisté v rámci celorepublikové dopravně bezpečnostní akce zaměřili na zvýšenou kontrolu bezpečnosti silničního provozu. Do těchto akcí se zapojili a zapojí policisté služby dopravní, pořádkové a cizinecké policie krajského ředitelství, ostravského městského ředitelství a jednotlivých územních odborů. První část těchto zvýšených kontrol se uskutečnila v uplynulém víkendu.

Policisté ve zvýšené míře kontrolovali převážně dodržování povolené rychlosti a způsob jízdy, technický stav motorových vozidel, telefonování během jízdy. V jejich hledáčku bylo také používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí a také, zda řidiči mají u sebe všechny doklady potřebné pro řízení motorových vozidel. Zkrátka, zaměřili se na důkladnou kontrolu obecně platných ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích (zák. č. 361/2000 Sb.).

Během prvních dnů trvání akce moravskoslezští policisté zkontrolovali celkem 2902 vozidel. Nejčastějším zjištěným přestupkem (230 řidičů) bylo nedodržení maximální povolené rychlosti. Jeden řidič sedl za volant po požití návykových látek a dalších deset po požití alkoholu.

Dalšího závažného pochybení, kterého se řidiči dopustili, bylo nepoužití bezpečnostních pásů a zádržných systémů. Přesto, že jsou jedním z důležitých prvků pasívní bezpečnosti vozidel, během akce policisté zjistili 37 osob, kteří během jízdy nebyli připoutáni a dokonce 5 dětí nebylo převáženo v autosedačkách. Policisté byli nemile překvapeni, že se stále najdou lidé, kteří jsou schopni v dnešním provozu riskovat zdraví nebo dokonce i životy svých nejbližších.

Pro varování bych uvedla ještě některá další závažná porušení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Nevyhovující technický stav policisté zjistili u 90 vozidel a 12 vozidel nemělo dálniční známku. Se dvěma řidiči, kteří sedli za volant bez příslušného řidičského oprávnění, policisté zahájili trestní řízení.

Celkové výsledky víkendových kontrol

Od pátku do neděle policisté zjistili celkem 472 přestupků (včetně výše uvedených), z nichž 438 vyřídili přímo na místě uložením blokových pokut a 34 oznámili příslušným úřadům k dalšímu projednání. Celková výše uložených pokut se vyšplhala na částku 237 600,- Kč. Čtyřem řidičům, u kterých policisté pojali podezření, že se budou vyhýbat správnímu řízení, uložili kauce v celkové výši 35 000,- Kč.

Závěrem

Přes veškerá opatření a dopravní kontroly, které dopravní policisté v tuto dobu pravidelně každým rokem uskutečňují, musíme konstatovat, že uplynulý víkend si znovu vyžádal krutou daň v podobě jednoho lidského života a pěti těžkých zranění (ve stejném období, tj. od 28. do 30. června 2012 bylo v Moravskoslezském kraji při dopravních nehodách těžce zraněno 5 osob, usmrcen nebyl nikdo), policisté by přivítali, kdyby k dopravním nehodám se zraněním nemuseli vůbec vyjíždět. O to nejen o prázdninách.


por. Mgr. Daniela Vlčková
1.7.2013
 

vytisknout  e-mailem