Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Vražda na Ostravsku

Vřesina: Policisté v krátké době zadrželi a obvinili muže, který usmrtil svého známého  

Krajští kriminalisté včera obvinili 59letého muže z vraždy svého známého. Ke skutku došlo o víkendu v katastru obce Vřesina na Ostravsku.
 
Jak jsme Vás informovali, v neděli 29. ledna byl nalezen v  lesním porostu u Štefanovy skály v katastru obce Vřesina u Ostravy mrtvý 67letý muž. Na stopu pachateli se okamžitě vydaly desítky policistů Městského ředitelství policie Ostrava a krajští kriminalisté, kteří si případ vzhledem k závažnosti převzali. Policisté učinili na místě prvotní neodkladné a neopakovatelné úkony. Zajistili různé stopy, které zaslali k expertize. Důležité bylo v co nejkratším čase zjistit maximum informací od osob, které mohly k pohybu poškozeného, ale zejména případných podezřelých osob v místě, cokoli policistům sdělit. Policisté tak oslovili desítky lidí. Obrátili se na širokou veřejnost také prostřednictvím sdělovacích prostředků. Zveřejněné informace nezůstaly bez odezvy. Informace sice nevedly přímo k pachateli, ale jsou jakožto střípky součástí ucelené mozaiky dotvářející celý případ. Za zveřejnění výzev tak patří náležité poděkování médiím a samozřejmě poděkování všem, kteří na výzvu reagovali a ozvali se policistům.
 
Kriminalisté zjišťovali a dokumentovali veškeré souvislosti týkající se případu. Policisté propátrávali nejen místo činu, ale také širší okolí. Kruh vytipovaných podezřelých osob se zužoval. Precizní, intenzivní činnost desítek policistů vyústila v zadržení podezřelého muže.
 
Kriminalisté měli v rukou dost informací vedoucí k jednoznačnému závěru, že skutek spáchal 59letý muž z Ostravy. Obvinili ho včera ze zvlášť závažného zločinu vraždy a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměňování platebního prostředku. Zákon stanoví za uvedený skutek trest odnětí svobody na 15 až 20 let nebo výjimečný trest.
 
Obviněný se doznal v podstatě pod tíhou důkazů, které mu kriminalisté předestřeli. Jedná se o muže, který se zdržoval na různých adresách, nebo právě ve společnosti osob bez trvalého pobytu. O víkendu tak byl se známým 67letým muže žijícím v lesním porostu u Štefanovy skály v katastru obce Vřesina. V přesně nezjištěné době ze soboty na neděli, kdy měli popíjet alkohol, se pohádali. Obviněný poté známého napadl. Podle předběžných výsledků pitvy utrpěl poškozený zranění hlavy způsobené tupým předmětem. Útok byl razantní, surový. Co se týká vražedného předmětu, kriminalisté ještě nemají k dispozici výsledky expertiz zajištěných věcí z místa činu a okolí, nicméně mohlo se jednat o kus dřeva, který muž zřejmě v rychlosti našel a zaútočil jím. Po smrtícím útoku pachatel odcizil muži pár věcí a z místa odešel.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
1.  2. 2012
                              
 
 
           
 
 
------------------           původní zpráva z 30. ledna 2012 ---------------------------
Neznámý pachatel usmrtil 67letého muže
 
                Včera, v neděli 29. ledna, dopoledne přijali policisté na lince 158 oznámení o nálezu muže v katastru obce Vřesina u Ostravy. Muž ležel bez známek života v místním lesním porostu u Štefanovy skály. Oznámení začali okamžitě prověřovat policisté z Městského ředitelství policie Ostrava. Policisté po příjezdu na místo toto zajistili a vzhledem ke zjištění, že mrtvý byl zřejmě napaden cizí osobou, přivolali kolegy z „krajského výjezdu“. Krajští kriminalisté si věc převzali a v úzké spolupráci s ostravskými policisty i v této chvíli na objasnění případu intenzivně pracují.
 
                Kriminalisté ještě včera detailně ohledali místo, kde byl mrtvý muž nalezen. Zajištěné stopy budou vyhodnocovat pracovníci odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství. Mezi další činnost policistů patřilo bezesporu zjištění, kdo byl mrtvý. Jednalo se o 67letého muže, který se nezdržoval na adrese uvedené v evidencích, ale žil právě v místním lesním porostu u Štefanovy skály. Policisté požádali přivolaného lékaře o prvotní informace k příčině úmrtí. Muž měl zemřít na následky dosud přesně nespecifikovaného zranění v horní polovině těla. Kdy a kde k napadení došlo, to stále policisté prověřují. Kriminalisté neznají také přesnou odpověď na otázku, čím pachatel útočil. Na některé otázky by však mohla odpovědět nařízená soudní pitva.
 
                Na základě zjištěných skutečností kriminalisté věc kvalifikují jako zvlášť závažný zločin vraždy
 
                Policisté strávili na místě včerejší den i noc, prověřovali nicméně již i prvotní zadokumentované informace s cílem zjistit jakékoli stopy vedoucí k možnému pachateli. V analýze a prověřování zjištěných a získaných informací a samozřejmě pátrání po pachateli pokračují i dnes. Od rána jsou policisté v terénu a prověřují vše, co s případem souvisí.
 
                V souvislosti s pátráním po pachateli by policisté uvítali i jakékoli informace od občanů. Někdo totiž mohl vidět v sobotu dne 28. 1. 2012 od zhruba 14. hodin do pozdních večerních hodin v blízkosti lesního porostu u Štefanovy skály ve Vřesině u Ostravy (jedná se o místo nálezu a pobytu mrtvého 67letého muže) jakoukoli osobu či osoby. Kriminalisté tímto žádají všechny, kteří jim ještě neposkytli informace k pohybu osob v místě či okolí, aby je sdělili na bezplatné lince 158 nebo na nejbližším obvodním oddělení. 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
30. 1 . 2012
                                              
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem