Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zachráněný život

Ostrava - další podvedený senior a dobrá práce policistů Speciální pořádkové jednotky 

Vnuk
 
 
Osvědčenou a nepochopitelně stále úspěšnou fintu použili neznámí pachatelé k tomu, aby podvedli devětasedmdesátiletého muže.
 
Muže bydlícího v jednom z ostravských domů s pečovatelskou službou telefonicky kontaktoval neznámý muž, který se představil jako jeho vnuk s tím, že potřebuje půjčit 60 000 korun na nákup vozu. Senior souhlasil, ovšem byl schopen nabídnout „pouze“ 40 000. „Vnuk“ částku akceptoval a již po deseti minutách před domem postávala neznámá žena. Ta poškozenému předala svůj mobil, ve kterém se opět ozval neznámý muž alias příbuzný poškozeného, který jej požádal, aby finance předal oné ženě. Tak se i stalo.
 
Senior tak přišel o nemalou částku a dva neznámí podvodníci vcelku jednoduše k tučné částce. Pachatelé se dopustili podvodu, za který stanoví trestní zákon až dvouletý trest odnětí svobody.
 
Opětovně, zas a znova apelujeme zejména na starší občany, aby nebyli lehkovážní a přehnaně důvěřiví vůči cizím lidem. Nestávejte se zbytečně oběťmi podvodníků. Vždy pečlivě zvažujte, komu a vůbec proč svěřujete své úspory.
 
 
SPJ v akci
 
 
Nejen zákroky pod jednotným velením jsou doménou policistů ze Speciální pořádkové jednotky.
 
Dne 30. 8. 2012 prováděla trojčlenná hlídka tohoto útvaru noční směnu ve služebním obvodě Poruba 2. Krátce po čtvrté hodině ranní operační důstojník oznámil, že na balkóně v pátém patře jednoho z domů na ulici Františka Čechury stojí muž, odmítá komunikovat a chce skočit. Policisté se vydali do bytu, ve kterém se již nacházeli strážníci MP, zdravotníci a matka muže. Jedinou možností bylo jej nalákat do bytu a pak nekompromisně zpacifikovat. Celou konverzaci s mladíkem dokonale zvládla zdravotní sestra, které se povedlo nešťastníka přesvědčit k tomu, aby ze zábradlí sešel alespoň k balkónovým dveřím. Tam jej přichystaní policisté zpacifikovali a přiložili mu pouta. Také mu vysvětlili, že mu nepřišli nijak ublížit, ba naopak.
Devětadvacetiletý muž byl následně převezen do fakultní nemocnice. Zákrokem policistů muži nevznikla žádná zdravotní újma.
Na závěr je také třeba dodat, že na záchraně brilantně spolupracovaly všechny složky IZS. Hasiči totiž pod domem v místě potenciálního dopadu bleskově instalovali záchrannou nafukovací matraci.

vytisknout  e-mailem