Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zadržen při vloupání

Karviná - odcizil věci v hodnotě přesahující 140 000 korun a způsobil škodu ve výši téměř 55 000 korun 

Na základě telefonického oznámení vyjela 22. července v brzkých ranních hodinách hlídka obvodního oddělení Karviná 7 k restauraci, do které se pokoušel vloupat neznámý muž. Policisté jej zadrželi a převezli na služebnu. Pokus o vloupání nepopíral a doznal ještě jednu restauraci, kterou této noci „navštívil“. Uvedl, že z ní vynesl prázdnou bečku od piva a schoval do křoví, aby si ji mohl později vyzvednout a zpeněžit.

Během trestního řízení, které policisté s devětatřicetiletým mužem zahájili, zjistili další skutky, kterých se měl během předchozích měsíců dopustit. Svým nezákonným jednáním „zaměstnával“ policisty obou karvinských obvodních oddělení, kriminalisty a také strážníky městské policie. Od konce května do svého zadržení se měl vloupat do jedenácti objektů, jednalo se převážně o prodejny a restaurace. V jednom případě měl být vyrušen alarmem a utéct a jednou jeho snaze o rozbití měla skleněná výplň okna odolat.
Předmětem jeho zájmu byly převážně alkoholické i nealkoholické nápoje, cukrovinky, káva, prázdné pivní sudy nebo finanční hotovost. Odcizit měl také jízdní kolo, které, jak sdělil, následně využíval k přepravě. Celková škoda na odcizených věcech byla vyčíslena na více než 140 000 korun, násilným vniknutím měl způsobit další škodu ve výši téměř 55 000 korun.
Muž svou trestnou činnost nepopíral, ke krádežím se policistům doznal. Pouze v některých případech rozporoval množství odcizených věcí. Uvedl, že alkohol mnohdy rozdal kamarádům, ostatní věci prodal a peníze použil pro svou potřebu, vesměs za jídlo. Také přiznal, že zahradnické nářadí odcizené z jednoho objektu si uschoval do křoví, ale pak na něho zapomněl. Nejen „zapomenutý lup“, ale taká další věci, které nestihl prodat, byly zajištěny a mohou být vráceny majitelům.

Karvinští kriminalisté devětatřicetiletého muže obvinili ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věci, za což mu vzhledem k výši způsobené škody hrozí trest odnětí svobody až na pět let. Aby trestnou činnost neopakoval, je v současnosti ve vazbě.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
27. 7. 2023

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem