Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zadrženi po vloupání

Karviná - první dubnové dny pro pachatele dvou vloupání „úspěšně“ nezačaly 

První dubnové dny nezačaly „úspěšně“ pro pachatele dvou vloupání v katastru Karviné. Byli zadrženi bezprostředně po činu. Podíl na úspěchu nemají jen policisté obou karvinských služeben a oddělení hlídkové služby, ale v neposlední řadě čtyřnohý parťák Grimm se svým psovodem a strážníci městské policie.

Nebyl to apríl …

Skvělá spolupráce karvinských strážníků a policistů byla znovu zúročena v sobotu 1. dubna. Ve večerních hodinách po krátkém pronásledování zadrželi strážníci Městské policie Karviná muže utíkajícího od budovy, jejíž otevřené okno věstilo možnost násilného vniknutí. Elektronika, kterou měl zadržený v batohu, prokazatelně pocházela z objektu. Toto zjištění probíhalo již v součinnosti s policisty obvodního oddělení Karviná 1, kteří si muže převzali k dalším procesním úkonům.
Během trestního řízení, které je s šestatřicetiletým mužem vedeno, policisté primárně zjistili, že v současnosti měl vykonávat trest odnětí svobody. A ten neměl být prvním. V minulosti byl odsouzen k více než dvěma desítkám trestů. Trestnou činnost, převážně majetkového charakteru, páchal také na území jiných států Evropské unie, za což byl trestán tamními justičními orgány.
Kromě trestního řízení ve věci spáchání krádeže vloupáním s ním policisté pro nenastoupení trestu vedou také řízení ve věci maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu hrozí další trest odnětí svobody až na tři roky. Na rozsudek soudu si ovšem počká ve vězení, kam byl na základě příkazu umístěn.

Že by měli tak velký hlad?

Prověřit oznámení na linku 158 o vloupání do prodejny vyjeli policisté obvodního oddělení Karviná 7 v pondělí 3. dubna v brzkých ranních hodinách. Po dojezdu na místo zaznamenali v bezprostřední blízkosti objektu vozidlo, na jehož zadním sedadle se neúspěšně pokoušela schovat žena. Po výzvě z auta vystoupila a policisté ji zadrželi.
Informace, které byly k dispozici, ovšem nasvědčovaly, že vloupání se zúčastnila ještě další osoba. Společně s kolegy oddělení hlídkové služby Karviná policisté začali pátrat v okolí. V tom jim byl nápomocný parťák nejpovolanější, služební pes Grimm doprovázený policistou služební kynologie. Pes vyhledal stopu, a ta jej zhruba po hodině dovedla k muži odpovídajícího popisu, kterého psovod zadržel.

Na služebně následně oba doznali, že do objektu se vloupali společně poté, kdy viděli pekařský vůz, jehož řidič do prostoru mezi dveřmi vyskladnil tři přepravky s pečivem. Vypáčili vstupní dveře a přepravky naložili do kufru auta. Příjezd dalšího auta je vylekal, takže žena se schovala do vozu a muž utekl.
S oběma je vedeno zkrácené přípravné řízení a bylo jim sděleno podezření ze spáchání přečinu krádeže vloupáním, za což jim hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. Není ovšem vyloučeno, že se mohli dopustit ještě další trestné činnosti, v tom případě by jim bylo trestní stíhání rozšířeno o další skutky.

A co pes Grimm, který je úspěšný nejen ve službě, ale také v soutěžích? Za odměnu určitě nedostal pouze rohlík ….

Pes Grimm je úspěšný nejen ve službě, ale také při různých soutěžích, např. loni v dubnu při Kynologických přeborech v Dobroticích v kategorii výjezdových psů v těžké konkurenci obsadil 3. místo:  https://www.policie.cz/clanek/kynologicke-prebory-v-dobroticich.aspx

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
6. 4. 2023

Odkazy do noveho okna

Grimm a psovod II

Grimm a psovod II 

Detailní náhled

Grimm a psovod

Grimm a psovod 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem