Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zebra se za tebe nerozhlédne!

Policisté rozdávali chodcům cenné rady a dárky. 

Hlavním cílem této akce bylo preventivně působit na chodce, posílit v lidech  zásady pro správné přecházení vozovky a především apelovat na odbourání mýtu o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce.

Na Novojičínsku proběhla ve dnech 27. až 29. dubna 2009 dopravně preventivní akce s názvem "Zebra se za tebe nerozhlédne". Tento projekt byl zaměřen na kontrolu dodržování pravidel pro přecházení pozemní komunikace a tedy bezpečnost chodců při přecházení silnice. Při této akci bylo novojičínskými policisty osloveno přibližně tři sta lidí, převážně dětí školního věku, které jsou nějčastějším účastníkem dopravní nehody, při které je sraženo dítě. Projekt byl pořádán ve spolupráci se Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra.
Bezmála dvě desítky policistů dohlížely v ranních hodinách na přechody pro chodce především v blízkosti mateřských a základních škol. Policisté preventivně působili zejména na malé děti, aby věděly, jak správně mají vozovku přecházet.
Policisté s dětmi rozmlouvali a rozdávali jim kartičky s radami jak správně přecházet a malé upomínkové předměty s cílem posílit u nich zásady pro správné přecházení vozovky.

Dopravní nehody s chodci na přechodech nebo mino něj jsou poměrně častým jevem, zapříčiněným nejen ze strany řidičů, ale i ze strany chodců. Na Novojičínsku jsme bohužel v minulém roce zaznamenali následky nezávažnější, tedy dopravní nehodu s úmrtím chodců a to ve čtyřech případech. V minulém roce se na silnicích novojičínska stalo celkem pětapadesát dopravních nehod, které byly s účastí chodců. Při těchto nehodách bylo pět chodců zraněno těžce a devětatřicet osob utrpělo lehká zranění. Sedm dopravních nehod byly bez následků na zdraví.


A co "zebra", která je mottem tohoto projektu, radí?

Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud  je v blízkosti přechod pro chodce použij ho!
Do vozovky se smí vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní: 3x se rozhlédni. Vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi.
Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla.
Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce!
Vozovku se snaž přecházet na  místech k tomu označených.
Pokud musíš přecházet mimo vyznačený přechod, přecházej kolmo, co nejrychleji a jen  tam, kde máš dobrý rozhled.
Snaž se nosit pestré, dobře  viditelné oblečení. Řidiči tě dříve uvidí.

vytisknout  e-mailem