Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policisté objasnili vloupání do restaurací ve dvou krajích

KRÁLOVÉHRADECKO - Obvinili trojici mužů, jeden skončil ve vazbě. 

Vrchní inspektor ze služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Hradec Králové zahájil v minulých dnech trestní stíhání trojice mužů ve věku 19, 23 a 30 let z Hradce Králové. Všichni tři jsou obviněni z krádeže, 23 letý a 30 letý muž shodně i z poškození cizí věci. Třiadvacetiletý muž si vyslechl navíc také obvinění z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Policisté kladou obviněným za vinu, že se v průběhu sedmi měsíců vloupali do 26 objektů, převážně restaurací a hostinců na Královéhradecku (13 případů), Pardubicku (11 případů) a na Chrudimsku (2 případy), ze kterých odcizili různé věci, většinou finanční hotovost. Uvedené trestné činnosti se podle policie dopouštěli v období od července 2018 do února 2019, přičemž měli na odcizených věcech způsobit škodu vyčíslenou na více než 670 tisíc korun, poškozením věcí ve výši přes 70 tisíc korun. Společně se trojice měla vloupat do celkem tří objektů, v dalších případech se na trestné činnosti různě podíleli. Nejvíce skutků má mít na svědomí 23 letý muž, který se dopustil protiprávního jednání v celkem 25 případech. Policisté mu rovněž kladou za vinu, že v roce 2018 poskytl na různých místech v Hradci Králové za úplatu ve více než 100 případech osobám drogu pervitin, za kterou obdržel více než 80 tisíc korun.

Z napadených objektů většinou mizely majitelům kasírtašky, finanční hotovost, stravenky, cigarety nebo alkohol. Po jednom takovém vloupání do sázkové kanceláře na Chrudimsku odtud před loňskými vánoci zmizelo celkem 844 výherních losů. Majitel jedné restaurace na Pardubicku zase přišel loni v listopadu o téměř 30 kg zmraženého vepřového a drůbežího masa, které mu bylo odcizeno z mrazícího pultu. Mezi odcizenými věcmi je i jedno jízdní kolo a dětský kočárek, který se ztatil majitelce koncem ledna 2019 z kolárny domu v Hradci Králové.

Pokračování páchání této trestné činnosti však začátkem února zastavila policie, která zadržela hlavního podezřelého bezprostředně po jednom z takových vloupání přímo na místě činu. Třiadvacetiletý muž totiž dne 31. 1. 2019 ve večerních hodinách vnikl v centru Hradce Králové do jednoho z domů, kde pokračoval do kanceláře a bytu. Zde se měl zmocnit pánského saka zn. Hugo Boss, pánského roláku a parfémů, čímž způsobil majiteli celkovou škodu předběžně vyčíslenou na 30 tisíc korun. Ve zmíněném bytě dokonce setrval až do druhého dne poté, co si ustal v obývacím pokoji. Měl ale smůlu, protože jej zde v dopoledních hodinách vzbudili a následně zadrželi místní policisté. Podezřelý následoval muže zákona na policejní služebnu, odkud byl později převezen k soudu, kde bylo rozhodnuto o jeho vazebním stíhání.

Tento muž není policistům neznámý, již v minulosti se dopustil obdobné trestné činnosti majetkového charakteru a v současné době byl „v podmínce“, stejně jako jeho 19 letý spoluobviněný. Ten skončil po zadržení rovnou ve výkonu trestu, kam byl umístěn pro předchozí trestnou činnost majetkového charakteru. Nejstarší z trojice je stíhán na svobodě. Za uvedené jednání hrozí 19 letému a 30 letému obviněnému trest odnětí svobody až na 5 let, 23 letému obviněnému až na 8 let.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Dne 22. 2. 2019 ve 13:30

vytisknout  e-mailem