Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Křivá výpověď u soudu

HRADECKO - Muži hrozí až tříleté vězení. 

Vyšetřovatel Oddělení obecné kriminality Územního odboru Hradec Králové včerejšího dne obvinil 46letého muže z trestného činu křivá výpověď, za který ho soudce může poslat až na tři roky do vězení.
Muž u soudu chtěl krýt svého spolupracovníka, který byl obžalován z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Spolupracovník na podzim roku 2015 řídil firemní nákladní vozidlo pod vlivem alkoholu a způsobil dopravní nehodu, od které ujel. Náhodný svědek si nehody všiml a zavolal na linku 158. Policejní hlídka tehdy našla vozidlo, v kterém ještě seděl řidič, zaparkované ve firmě. Nyní již 50letý muž se policistům na  místě přiznal, že řídil pod vlivem a že způsobil dopravní nehodu. Podrobil se dechové zkoušce, která byla pozitivní a ukázala výsledek 1,5 promile alkoholu v dechu. K nehodě došlo tak, že při průjezdu levotočivé zatáčky na silnici II/308 před Hradcem Králové nejel při pravém okraji vozovky, přejel do protisměru, kde najel na mostek, u kterého poškodil zábradlí. K žádnému zranění nedošlo, ale na vozidle způsobil škodu 20 tisíc a na zábradlí 1 tisíc korun.
Policisté po půlročním vyšetřování, při kterém oba muži využili práva nevypovídat,  případ ukončili s návrhem na podání obžaloby ke státnímu zástupci, který k soudu obžalobu podal. 
Při výslechu v soudním líčení obžalovaný muž uvedl, že auto řídil jeho kolega, který vše potvrdil. Soudce jim však na základě výslechů dalších osob a záznamu z kamerového systému benzinové čerpací stanice, kde obžalovaný tankoval, neuvěřil a muže odsoudil k podmíněnému trestu odnětí svobody na 8 měsíců a k 2letému zákazu řízení všech motorových vozidel. Důsledkem toho na začátku letošního roku podal státní zástupce z důvodu podezření na křivou výpověď u soudu na 46letého muže trestní oznámení.

por. Iva Kormošová
15.3.2017, 13.20

vytisknout  e-mailem