Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Opatrnosti není nikdy dost

JIČÍNSKO – Zvláště na přechodu pro chodce. 

DN Jičín ze dne 30. 10. 2018DN Jičín ze dne 30. 10. 2018V úterý 30. října krátce po půl páté odpoledne došlo na přechodu pro chodce v ulici Jiráskova v Jičíně k dopravní nehodě.

Osmatřicetiletý řidič osobního motorového vozidla Peugeot 308 jel ve směru od ulice Kollárova. Dle prvotních informací se zřejmě nechoval dostatečně ohleduplně a ukázněně, kdy při jízdě přes přechod pro chodce přehlédl zleva přebíhající nezletilou chodkyni. Následně došlo v prostoru přechodu pro chodce k nárazu levé přední části vozidla do pravého boku chodkyně. Ta po nárazu skončila na silnici. Při dopravní nehodě utrpěla dívka lehké zranění, které si vyžádalo převoz do nemocnice k lékařskému ošetření. Ke zranění jiných osob nedošlo. Při nehodě nevznikla žádná hmotná škoda. Ovlivnění alkoholem řidiče policisté vyloučili provedenou dechovou zkouškou.

Přesná příčina dopravní nehody a samotná míra zavinění je v současné době předmětem dalšího šetření jičínských dopravních policistů.

I v souvislosti s uvedeným případem policisté připomínají pár základních preventivních rad:

S příchodem podzimu a zejména po skončení letního času se začíná zřetelně projevovat zkracování dne – ráno se stále později rozednívá a večer se dříve a dříve smráká – a přibývá různých meteorologických nepříjemností, ranními mrazíky počínaje a častými mlhami konče. Lidé si na tuto změnu po parném létě jen těžko zvykají a zapomínají, že by nové situaci měli přizpůsobit své chování. Především se jedná o používání reflexních a fluorescenčních předmětůReflexní prvky odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji, a to až na vzdálenost kolem 200 metrů, takže výrazně zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditelnosti. Naproti tomu fluorescenční materiály zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ale ve tmě svou funkci ztrácejí. Proto je vhodné na oblečení oba typy kombinovat. A pořídit pro děti oblečení a tašku do školy v pestrých barvách a s reflexními prvky by pro rodiče mělo být samozřejmostí.

Jak zvýšit viditelnost (chodců a cyklistů)

  • Používejte reflexní a fluorescenční materiály a kombinujte je, abyste byli dobře vidět za světla i za tmy.
  • Reflexní předměty umístěte nejlépe ke konci rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu (cyklisté také na přilbu a kolo).
  • Dětem pořiďte oblečení, školní brašny a doplňky opatřené reflexními a fluorescenčními bezpečnostními prvky.
  • Reflexní a fluorescenční předměty nejsou drahé. Nejrůznější přívěsky, nášivky, nažehlovací prvky, samolepky, pásky na ruku apod. pořídíte například v galanteriích nebo v obchodech s jízdními koly.
  • Nejenom automobily mají povinnost svítit, cyklista je povinen za snížené viditelnosti mít rovněž za jízdy rozsvícen světlomet s bílým světlem svítícím dopředu a zadní svítilnu se světlem červené barvy nebo přerušovaným světlem červené barvy. Varovné blikající koncové světlo lze spatřit až do vzdálenosti 1 000 metrů. Řidič auta tak může cyklistu včas vidět a přizpůsobit rychlost jízdy dané situaci.

Jičínští dopravní policisté se tak v následujících dnech v rámci dopravně bezpečnostních akcí zaměří právě na používání těchto výše popsaných bezpečnostních prvků a předmětů.

Preventivní odkaz ZDE

nprap. Aleš Brendl
31. října 2018; 12:30

Odkazy do noveho okna

DN Jičín ze dne 30. 10. 2018

DN Jičín ze dne 30. 10. 2018 

Detailní náhled

DN Jičín ze dne 30. 10. 2018

DN Jičín ze dne 30. 10. 2018 

Detailní náhled

DN Jičín ze dne 30. 10. 2018

DN Jičín ze dne 30. 10. 2018 

Detailní náhled

DN Jičín ze dne 30. 10. 2018

DN Jičín ze dne 30. 10. 2018 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem