Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Viník nehody obviněn

HRADECKO - Řidička se domnívala, že přejela kámen. 

V těchto dnech vyšetřovatel oddělení obecné kriminality územního odboru Hradec Králové obvinil z trestného činu usmrcení z nedbalosti 28letou ženu z Hradecka. Žena je viněna z toho, že přejela na konci září loňského roku v obci Prasek muže, který na následky zranění zemřel (původní zpráva zde). Na místě nezastavila, ač věděla, že najela na nějakou překážku a pokračovala s vozidlem v další jízdě.
Žena se teprve v podvečer druhého dne, kdy se o události v celé obci hovořilo, sama dostavila na policejní služebnu s tvrzením, že v noci přejela nějaký kámen. Policistům podala vysvětlení a vozidlo, kterým předchozího dne jela, bylo předáno k odborným expertízám.
V průběhu vyšetřování policisté zadali několik znaleckých posudků, ze kterých lze dovodit, že viníkem nehody je uvedená žena. Byl vypracován posudek z oboru zdravotnictví - soudní pitva, která potvrdila, že muž zemřel na následky zranění způsobené při této dopravní nehodě. Dále byl vypracován posudek z oboru strojírenství - odvětví posuzování technického stavu motorových vozidel, ve kterém znalec podrobně popsal stav vozidla v době ohledání a zabýval se otázkou jeho stavu bezprostředně před nehodou. Prozkoumal plastové úlomky nalezené na místě nehody a jednoznačně určil, že pocházejí z vozu řidičky. Na spodní části automobilu byla nalezena textilní vlákna, která, jak vyplynulo ze znaleckého zkoumání akreditované laboratoře odboru kriminalistické techniky a expertíz, vykazovala shodné identifikační znaky s tkaninou bundy zemřelého a to z hlediska barevného odstínu, chemického složení, morfologie jednotlivých vláken a morfologie způsobu tkaní a pořadí jednotlivých textilních vrstev. Znalec potvrdil, že zachycená textilie na úlomcích pochází z oděvu zemřelého. Dalším důkazem přítomnosti uvedeného vozidla na místě a v čase dopravní nehody byl výpis z elektronické knihy jízd, kterou bylo služební vozidlo, které žena řídila, vybaveno. Policisté dále provedli rozsáhlé operativní šetření a vyhodnocení všech dostupných kamerových záznamů na příjezdových místech v obci.
Řidička na svoji obhajobu uvedla, že tu noc se vracela z návštěvy. Mrholilo, v obci byl naprostý klid, nikde nezaregistrovala žádný pohyb, neviděla žádného chodce ani jiný dopravní prostředek. Sdělila, že asi po 100 metrech, co vyjela, ucítila pod levým předním kolem nějaký náraz, ale že se jen auto zhouplo a žádná kontrolka se nerozsvítila, nevěnovala tomu pozornost a pokračovala v jízdě v domnění, že přejela nějaký balvan.
Pokud ji soud uzná vinnou, může jí být udělen trest odnětí svobody až na tři roky. Jelikož je případ stále v šetření, je možné, že vyšetřovatel ještě změní trestní kvalifikaci, a to na trestný čin neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku, za což by v tomto případě mohla být potrestána odnětím svobody až na 6 let.

por. Iva Kormošová
28.5.2018, 10.00

vytisknout  e-mailem