Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Královéhradečtí kriminalisté bodují

KRAJ - Obvinili skupinu deseti lidí, kteří páchali trestnou činnost na poli drog.  

Královéhradečtí kriminalisté tento týden zadrželi skupinu 11 lidí a následně 10 z nich obvinili z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.
Minimálně od podzimu roku 2009 nakupovali a dováželi z Polska léky, které obsahují pseudoefedrin, z nichž vyráběli pervitin. Léky nakupovali pravidelně jednou týdně ve stejný den a stejné lékárně v Klodzku. Vždy zakoupili 120 balení, což je 1200 tablet v hodnotě okolo 20 tisíc korun. Zboží převáželi nejčastěji přes hraniční přechod Olešnice, Otovice a někdy Náchod. Na jaře letošního roku celníci při kontrole vozidla, které jelo z Polska, nalezli velké množství léků. Od tohoto momentu se policisté na podezřelou skupinu zaměřili.
V panelovém domě na sídlišti v Hradci Králové při domovní prohlídce pronajatého bytu policisté zajistili varnu, která byla na velmi vysoké technické úrovni, 800 tablet, 20 g pseudoefedrinu a různé chemikálie. Dokonce zde byly i věci potřebné k aplikaci, jako injekční stříkačky, a k následnému ošetření – dezinfekce a lékařský materiál.
 
Od roku 2009 vyrobili nejméně 10 kg pervitinu, za což mohli utržit kolem 15 milionů korun. Pervitin prodávali stálé klientele na Královéhradecku. Sami obvinění jsou uživateli drog.
Osmi lidem hrozí trest odnětí svobody od 8 do 12 let. Okresní soudce dva z nich poslal dnešního dne do vazby. Dvěma obviněným, kteří drogu pouze poskytovali, hrozí trest odnětí svobody na 1 rok až na 5 let.
Obvinění muži ve věku 38 a 37 let, kteří jsou stíhaní vazebně, byli páteří skupiny. Organizovali nákupy léků, výrobu i prodej a na zbývajících členech skupiny, kteří jsou výrazně věkově mladší (23 – 29 let), tak zvaně parazitovali. Za jejich služby jim poskytovali buď dávku, nebo směšnou finanční částku.
 
mjr. Iva Kokrmošová
25.10.2013, 11:15

vytisknout  e-mailem