Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Křest knihy Jak se vraždí v Česku

V úterý 12. července 2011 proběhl v Zeleném salónku Kolovratského paláce Senátu Parlamentu České republiky křest knihy „Jak se vraždí v Česku“.  

Autorkou odborné monografie je pplk. RNDr. Jiřina Hofmanová, Ph.D., analytička Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia České republiky. Kniha se zabývá studiem vražd spáchaných na našem území v letech 1969 – 2009. Knihu pokřtili senátor Parlamentu České republiky JUDr. Miroslav Antl, první náměstek policejního prezidenta plk. Mgr. Martin Červíček a prorektor pro vědu a výzkum Policejní akademie ČR v Praze prof. PhDr. Jiří Straus, DrSc. Křtu knihy se dále zúčastnili ředitelé krajských policejních ředitelství, státní zástupci a další hosté. 
 
Typová kriminalistická charakteristika vražd v takovém časovém rozsahu nebyla v naší ani světové kriminalistické literatuře dosud zpracována. Jedná se o vynikající dílo, které přináší velké množství nových poznatků pro rozvoj kriminalistické vědy a kriminalistické praxe,“ uvedl při křtu knihy prof. Straus. JUDr. Antl dodal: „Tato publikace by měla být součástí odborné přípravy policistů. U státních zástupců určitě může sloužit k rozšíření vědomostí, ale i k pochopení kriminalistických resp. kriminologických souvislostí, sloužících ke zdárnému řešení nejzávažnějších násilných a mravnostních zločinů“.
 
Autorka pracovala na knize osm let. Pplk. Jiřina Hofmanová se problematice objasňování a vyšetřování násilné a sexuálně motivované trestné činnosti věnuje od roku 1992, kdy nastoupila k Policii ČR. Podílela se mimo jiné na vyšetřování tzv. „Orlických vražd“.
 
Pplk. RNDr. Jiřína Hofmanová, Ph.D. je rovněž autorkou monografie „Behaviorální analýza – metoda sestavování kriminálního profilu pachatele“, která byla vydána v roce 2010. Behaviorální analýzu bude pplk. Hofmanová od nastávajícího akademického roku přednášet na Policejní akademii ČR v Praze v rámci předmětu kriminalistika.
 
 
kpt. Mgr. Jaroslav Ibehej
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
13. července 2011
Odkazy do noveho okna

křest (01)

křest (01) 

Detailní náhled

křest (02)

křest (02) 

Detailní náhled

křest (03)

křest (03) 

Detailní náhled

křest (04)

křest (04) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem