Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté dopadli čtyři pachatele, kteří pěstovali konopí

JIHLAVSKO: Odhalili také další varnu pervitinu 

Během měsíce odhalili kriminalisté na Jihlavsku čtyři pachatele, kteří pěstovali rostliny konopí, a dále zajistili při domovní prohlídce varnu pervitinu.
„Provedli jsme celkem dvě domovní prohlídky, zadrželi jsme dvě osoby a další tři osoby převezli na oddělení obecné kriminality k podání vysvětlení. Zajistili jsme předměty určené k nedovolené výrobě psychotropních látek, předměty určené k urychlenému pěstování konopí a velké množství rostlin konopí“, shrnul npor. Ing. Bc. Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality. Policejní komisař zahájil trestní stíhání dvou osob, další tři lidé jsou ze spáchání trestného činu podezřelí a kriminalisté jejich trestnou činnost prověřují. Zajištěné předměty, chemikálie i konopí kriminalisté odvezou k provedení odborné expertízy.
 
„Z trestných činů na úseku drogové kriminality bylo v letošním roce obviněno celkem jednačtyřicet osob. Čtrnáct z obviněných bylo na podaný návrh vzato do vazby. Ve třinácti případech se jednalo o odhalené varny pervitinu. Dalších třiadvacet osob je trestně stíhaných pro distribuci drog a jedenáct osob je obviněno v souvislosti s pěstováním konopíNa řadě dalších případů, které jsou ve fázi prověřování, v současné době pracujeme“, řekl por. Radim Novák, DiS., komisař oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, téměř všechny obviněné osoby byly již v minulosti pravomocně odsouzeny, některé i vícekrát. Asi jedna třetina pachatelů byla již v minulosti odsouzena za drogovou trestnou činnost. Přibližně v 95 procentech případů pachatelé drogu, se kterou disponovali, sami užívali. „U pachatelů, kteří byli za drogovou kriminalitu již v minulosti soudně potrestáni, lze říci, že má jejich další trestná činnost na úseku drog vzestupný charakter“, dodal por. Novák s tím, že pachatelé, kteří drogu distribuovali, ji často v dalším případě již vyrábějí.
 
pěstírnapěstírna
Pěstírnu marihuany
nalezli kriminalisté v pondělí 26. září v chalupě v obci na Třešťsku, kde předtím došlo k požáru. Muž, který dům užívá k přechodnému bydlení, pálil zbytková dřevěná prkna v blízkosti chalupy, což zapříčinilo vznětí střechy budovy. Kriminalisté provedli v chalupě domovní prohlídku. Zajistili přes 200 rostlin konopí a předměty určené k urychlenému pěstování drogy marihuana. Jednatřicetiletého muže policisté na místě zadrželi a následně umístili do policejní cely. „Muž byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ukončeného ve stádiu pokusu, neboť zmiňované rostliny nestihl vypěstovat do té míry, aby se mu jejich pěstování vyplatilo“, řekl por. Radim Novák. Trestný čin spáchal ve značném rozsahu a hrozí mu tak přísnější postih. Obviněný muž byl již v minulosti za spáchanou trestnou činnost jiného charakteru pravomocně odsouzen. Je stíhán na svobodě. Uvnitř chalupy muž pěstoval konopí v květináčích i na speciálně vytvořených políčcích. Takto vypěstoval přes 200 rostlin marihuany v průměrných výškách 45 centimetrů. Drogu měl muž v úmyslu dále zpracovat a užívat.
 
Další dvě místa, kde kriminalisté zajistili marihuanu, byla v Telči.
V pátek 9. září dopoledne vyjeli policisté do zahrádkářské kolonie, kde sedmapadesátiletá žena pěstovala ve skleníku jedenáct rostlin konopí. Marihuanu žena dobrovolně vydala. Konopí kriminalisté zajistili. V úterý 13. září dopoledne vyjeli kriminalisté na základě získaného poznatku do Telče znovu. V místě bydliště tam pěstoval a sušil rostliny konopí pětadvacetiletý muž. Kriminalisté zajistili dvacet rostlin, část jich muž sklidil a sušil a další rostliny ještě rostly na pozemku u domu. Rostliny muž dobrovolně vydal a kriminalisté je zajistili.  
Po odhalení jsme ženu i muže převezli na oddělení obecné kriminality k podání vysvětlení. Žena v minulosti nebyla pravomocně odsouzena. Muž byl v minulosti opakovaně pravomocně odsouzen převážně za majetkovou trestnou činnost“, dodal por. Novák s tím, že oba případy kriminalisté v současné době prověřují. První pro podezření ze spáchání přečinu nedovolené pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku a druhý pro podezření ze spáchání přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.
zajištěné konopízajištěné konopí
 
 
 
Zatím poslední případ pěstování konopí kriminalisté odhalili tento týden, v úterý 4. října. Šestadvacetiletý muž pěstoval a sušil drogu marihuanu v objektech rekreačních chat ve dvou obcích u Jihlavy. V dopoledních hodinách kriminalisté na obě místa přijeli a konopí zajistili. „Jednalo se jak o rostliny, které muž již sklidil a sušil zavěšené v prostorách chat, tak o rostliny, které ještě rostly na pozemku u objektu“, upřesnil npor. Němec. I v tomto případě muž konopí vydal. Kriminalisté marihuanu zajistili a muže převezli k podání vysvětlení na oddělení obecné kriminality. Je podezřelý ze spáchání přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.
 
 
 
 
Tento týden, v pondělí 3. října, odhalili kriminalisté ještě varnu pervitinu. V dopoledních hodinách provedli v menší obci na Polensku domovní prohlídku rodinného domu. Nalezli zde chemikálie a předměty určené k nedovolené výrobě psychotropních látek. V domě kriminalisté zadrželi jednačtyřicetiletou ženu, kterou následně umístili do policejní cely. Policejní komisař zahájil trestní stíhání ženy. Byla obviněna ze spáchání přečinu výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu. V minulosti byla žena za spáchanou trestnou činnost jiného charakteru již pravomocně odsouzena. "V místě svého současného bydliště žena přechovávala předměty a chemikálie určené k výrobě psychotropní látky a to s vědomím, že jsou určené k výrobě drogy pervitin", zakončil npor. Radomír Němec s tím, že po provedení procesních úkonů byla žena ze zadržení propuštěna a je stíhána na svobodě.
zajištěná varna pervitinuzajištěná varna pervitinu
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
6. října 2011
Odkazy do noveho okna

pěstírna

pěstírna 

Detailní náhled

pěstírna

pěstírna 

Detailní náhled

pěstírna

pěstírna 

Detailní náhled

pěstírna

pěstírna 

Detailní náhled

pěstování konopí

pěstování konopí 

Detailní náhled

zajištěná varna pervitinu

zajištěná varna pervitinu 

Detailní náhled

zajištěné konopí

zajištěné konopí 

Detailní náhled

zajištěné konopí

zajištěné konopí 

Detailní náhled

zajištěné konopí

zajištěné konopí 

Detailní náhled

zajištěné konopí

zajištěné konopí 

Detailní náhled

zajištěné konopí

zajištěné konopí 

Detailní náhled

zajištěné konopí

zajištěné konopí 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem