Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté dopadli distributora drog

JIHLAVSKO: Muž, který prodával pervitin, skončil ve věznici 

Kriminalisté jihlavského územního odboru dopadli muže, který na území města Jihlavy distribuoval pervitin. Podařilo se jim tak zastavit velmi významný ne-li nejvýznamnější přísun drogy, který muž do krajského města v uplynulém období zajišťoval. Jednačtyřicetiletého muže, opakovaně soudně trestaného recidivistu, kriminalisté zadrželi. Policejní komisař zahájil jeho trestní stíhání, muž byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu, na podaný návrh byl vzat do vazby.
 
Muže, který se na Jihlavsku dopouštěl závažné drogové trestné činnosti, kriminalisté vypátrali na základě velmi dobré operativní činnosti. „Muže důvodně podezřelého ze spáchání trestného činu jsme zadrželi minulý týden před polednem v jihlavském baru. Jedná se o místo, kde muž trávil velké množství svého času a podnik se tak pro něho stal v podstatě druhým domovem,“ řekl por. Bc. Radim Novák, DiS., komisař oddělení obecné kriminality. Kriminalisté zadrženého muže umístili do policejní cely. Měl u sebe bílou krystalickou látku, zřejmě pervitin, kterou kriminalisté zajistili, a bude zaslána na odborné policejní pracoviště k provedené expertízy.
 
Drogy muž prodával na různých místech území města Jihlavy, například v parku Heulos, na hradbách, na Masarykově náměstí a v blízkosti nákupního centra. Pervitin distribuoval dalším osobám, mužům i ženám, delší dobu. Drogy odběratelům prodával za předem dohodnutou finanční částku. Některým z nich obviněný muž poskytl pervitin ve stovkách případů. Jednomu z odběratelů prodal přibližně 200 gramů drogy a částka, kterou muž za pervitin zaplatil, se pohybuje kolem tří set tisíc korun.
 
Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání jednačtyřicetiletého muže z Jihlavy. „Muž byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Činu se dopustil, i když byl za obdobnou trestnou činnost v uplynulých třech letech potrestán a spáchal ho ve značném rozsahu,“ upřesnil komisař Radim Novák. V minulosti byl obviněný muž již sedmkrát soudně trestán za různorodou trestnou činnost, včetně drogové a násilné. Z věznice, kde si odpykával trest uložený za spáchaný trestný čin na úseku drog, byl propuštěn předloni.  
Policejní komisař podal státnímu zastupitelství podnět k podání návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Soud rozhodl o jeho vzetí do vazby a policisté následně muže eskortovali do věznice.
 
Případ kriminalisté dále vyšetřují.
 
Za drogovou trestnou činnost hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody na dva až deset let.
 
 
Odhalování drogové trestné činnosti přikládají jihlavští kriminalisté velký význam. Tato trestná činnost je úzce spjata s další trestnou činností, zejména majetkového ale také násilného charakteru. Dopadení významných pachatelů trestných činů spáchaných na úseku drog má tak pozitivní dopad i na vývoj (pokles) trestné činnosti v dalších oblastech.
V prvním pololetí letošního roku prověřovali kriminalisté na Jihlavsku 39 drogových trestných činů, vloni jich bylo ve stejném období o deset méně. Drogová trestná činnost patří mezi skrytou a její odhalování je spojeno s pečlivým vyhledáváním a intenzivní operativní činností kriminalistů, zvyšování počtu odhalených trestných činů tak značí jejich úspěšnou a velmi dobrou práci. Letos kriminalisté v průběhu prvních šesti měsíců zahájili trestní stíhání celkem 22 osob, které byly obviněny ze spáchání trestného činu na úseku drog (vloni jich bylo 14).
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
14. července 2015

vytisknout  e-mailem