Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté dopadli distributory drog

JIHLAVSKO: Jeden z obviněných mužů skončil ve vazbě 

Kriminalisté jihlavského územního odboru tento týden provedli rozsáhlý zákrok proti pachatelům závažné drogové trestné činnosti. Na různých místech Jihlavy a Prahy zadrželi celkem sedm podezřelých osob. Kriminalisté provedli domovní prohlídku a prohlídku vozidla, zajistili drogy, finanční hotovost a také zbraň. Ze spáchání trestného činu byli obviněni čtyři muži, všichni jsou recidivisté. U jednoho z nich se jedná o zvlášť závažný zločin a na podaný návrh byl obviněný muž vzat do vazby.

Vypátrat a rozkrýt trestnou činnost mužů, kteří se dopouštěli drogové trestné činnosti, se kriminalistům územního odboru Jihlava podařilo na základě jejich výborné operativní činnosti. Prověřování náročného případu vyústilo v pondělí 25. února v realizaci, v rámci které bylo kolem poledne na různých místech zadrženo celkem sedm podezřelých mužů. Čtyři muži byli zadrženi v Praze a zákrok probíhal ve spolupráci s pražskou zásahovou jednotkou, tři z podezřelých jeli v tu dobu ve vozidle Škoda Fabia, čtvrtý byl v bytě. Zbývající tři podezřelí muži skončili s pouty na rukou při zákroku na různých místech v Jihlavě, a to v místech kde aktuálně pobývají nebo na ulici. Všech sedm zadržených mužů skončilo v policejních celách v Jihlavě.

„Provedli jsme domovní prohlídku v bytě v Praze, kde jeden ze zadržených mužů bydlí, a dále prohlídku vozidla,“ řekl npor. Ing. Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality s tím, že kriminalisté zajistili drogy, finanční hotovost a také zbraň, jednalo se o nefunkční repliku. Zajištěné drogy budou zaslány na odborné policejní pracoviště k provedení expertízy.

U tří zadržených mužů kriminalisté nezjistili, že by se na trestné činnosti přímo podíleli a po provedení nezbytných úkonů, byli ze zadržení propuštěni.

Policejní komisař zahájil na základě shromážděných důkazů trestní stíhání čtyř mužů ve věku 23, 28, 41 a 42 let. „Jednačtyřicetiletý muž z Prahy byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ řekl npor. Radomír Němec. Jak dále dodal, zbývající tři muži, kteří v Jihlavě buď pracují, nebo zde bydlí, byli obviněni ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Všichni čtyři obvinění již byli v minulosti soudně trestáni. Jednačtyřicetiletý muž byl v minulosti odsouzen již několikrát a opakovaně si trest odpykal ve věznici. Převážně byl potrestán za drogové delikty, naposledy byl z výkonu trestu odnětí svobody propuštěn vloni v létě a v poměrně krátké době poté se znovu začal dopouštět drogové trestné činnosti.

Všichni čtyři muži byli obviněni z toho, že distribuovali pervitin dalším osobám. Jednačtyřicetiletý muž prodával drogy nejprve v Jihlavě a po přestěhování v Praze, přičemž si od něho nakupovali pervitin i oba mladší obvinění muži. Třiadvacetiletý a osmadvacetiletý muž poté drogy distribuovali dalším lidem na území města Jihlavy. Při cestě za nákupem drog do Prahy s nimi někdy jezdili i další zájemci. Osmadvacetiletý muž prodal v Jihlavě některým zájemcům i několik desítek gramů pervitinu.  Dvaačtyřicetiletý muž zprostředkovával osmadvacetiletému muži nákup pervitinu, pro který spolu jezdili do Moravskoslezského kraje, a za to od něho dostával drogy jako odměnu. Takto získaný pervitin směřoval do Jihlavy, kde ho muži distribuovali. Opatřili si takto celkem přes sto gramů pervitinu, který rozprodali, přičemž starší z nich zpravidla pomáhal zájemce shánět a mladší drogy prodával.

Také tento týden v pondělí měli muži v plánu pokračovat v drogové trestné činnosti spočívající v prodeji či nákupu pervitinu a jeho následné distribuci, kriminalisté ale provedli rozsáhlý zákrok, podezřelé muže zadrželi a jejich trestnou činnost ukončili.

Policejní komisař podal státnímu zastupitelství podnět k podání návrhu na vzetí obviněného jednačtyřicetiletého muže do vazby. Na základě rozhodnutí soudu byl vzat do vazby a poté ho policisté eskortovali do věznice. Zbývající tři obvinění muži byli po provedení příslušných procesních úkonů ze zadržení propuštěni a jsou stíháni na svobodě.

Případ kriminalisté dále vyšetřují.

„Za spáchaný zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy hrozí jednačtyřicetiletému muži trest odnětí svobody až na deset let,“ dodal vedoucí jihlavských kriminalistů s tím, že zbývající tři obvinění muži mohou být za spáchaný přečin potrestáni až pětiletým trestem odnětí svobody.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

28. února 2019

vytisknout  e-mailem