Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté dopadli gang, který kradl traktory

HAVLÍČKOBRODSKO: Tři muži a žena jsou ve vazbě 

Kriminalistům se podařilo dopadnout organizovanou zločineckou skupinu, která se zabývala krádežemi motorových vozidel a to zejména traktorů. Ve středu 11. června v časných ranních hodinách zadržela zásahová jednotka tři muže a ženu, které vyšetřovatel obvinil z několika trestných činů. Všichni obvinění jsou v současné době ve vazbě.
 
Od března letošního roku začal na Havlíčkobrodsku stoupat počet krádeží traktorů. Ke krádežím docházelo v objektech zemědělských společností i obecních úřadů. Kriminalisté začali případy prověřovat a po pachatelích uvedených skutků intenzivně pátrat.
Během prověřování se kriminalistům podařili shromáždit dostatek informací, které vedly k tomu, že krádeží se dopouští organizovaná skupina. Ve středu 11. června v časných ranních hodinách proběhla ve spolupráci se zásahovou jednotkou realizace, při které byly zadrženy čtyři osoby, tři muži a jedna žena. Realizace proběhla na základě souhlasu státního zástupce se zadržením podezřelých osob a následovala domovní prohlídka a prohlídka nebytových prostor. Při realizaci kriminalisté mimo jiné zajistili traktor, který zadržené osoby ve stejnou noc odcizily ze zemědělského objektu u obce Vilémov.
Všichni zadržení byli umístěni do policejních cel a ve čtvrtek 12. června vyšetřovatel zahájil jejich trestní stíhání. Muži ve věku 27, 36 a 51 let a čtyřiačtyřicetiletá žena jsou obviněni ze zvlášť závažného zločinu účasti na organizované zločinecké skupině a pokračujícího zločinu krádeže. Dva mladší muži a žena jsou navíc obviněni i z pokračujícího přečinu poškození cizí věci.
Osoby jsou obviněny z toho, že odcizili čtyři traktory z objektů zemědělských společností a dvou obecních úřadů na Havlíčkobrodsku. Navíc odcizili dvě dodávky značky Peugeot a to v Dolní Krupé a v Čejově. Dva obvinění pak na začátku června odcizili před prodejnou v Habrech kovovou klec s propanbutanovými lahvemi. Celkem skupina způsobila škodu přes jeden milion sto šedesát tisíc korun. „Zajistit se nám podařilo dva traktory a obě odcizené dodávky. Vozidla budou vrácena majitelům“, řekl npor. Bc. František Šteidl, vedoucí oddělení obecné kriminality. „Celá skupina byla velmi dobře organizována, každý z obviněných měl jasně vymezené své úkoly“, dodal npor. Šteidl.
Vyšetřovatel podal podnět k podání návrhu na vzetí obviněných do vazby a soud tento návrh akceptoval. Všichni obvinění byli eskortováni do královéhradecké vazební věznice. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody od dvou do deseti let.
„Celý případ dále vyšetřujeme a nelze vyloučit, že budou obviněny ještě další osoby“, uzavřel npor. Šteidl.
 
por. Bc. Monika Pátková, komisař
19. června 2014
Odkazy do noveho okna

zajištěná dodávka

zajištěná dodávka 

Detailní náhled

zajištěný traktor

zajištěný traktor 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem