Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté dopadli organizovanou skupinu pachatelů

TŘEBÍČSKO: Organizovali výrobu a distribuci drog do věznice i mimo ni  

V první polovině června provedli třebíčští kriminalisté společně s kriminalisty Krajského ředitelství policie kraje Vysočina a ve spolupráci s vězeňskou službou Věznice Rapotice rozsáhlou realizaci, při které zadrželi celkem deset osob. Rozkryli složitou a organizovanou síť pachatelů dopouštějících se drogové trestné činnosti, z nichž jsou necelá polovina odsouzení vězni. „Trestná činnost spočívala v organizování výroby drog mimo věznici a následnou distribuci drog do věznice i mimo věznici. Za tímto účelem do věznice Rapotice dopravovali drogy a mobilní telefony,“ řekl npor. Mgr. Josef Vodák, vedoucí oddělení obecné kriminality. Policejní komisař zahájil trestní stíhání všech deseti zadržených.
 
Podezřelými okolnostmi se začali nejprve na konci loňského roku zabývat pověřené orgány vězeňské služby a následně byl případ vzhledem k rozsáhlosti a složitosti předán k  dalšímu prověřování třebíčským kriminalistům specializovaným na drogovou kriminalitu. Policisté zahájili okamžitě prověřování, při kterém s kriminalisty úzce spolupracovala vězeňská služba z rapotické věznice, která zároveň poskytovala v maximální míře potřebnou a nezbytnou součinnost. V průběhu prověřování zajistila vězeňská služba zásilku obsahující drogu pervitin, která se nacházela v poštovním balíku, důmyslně ukrytá ve věcech poslaných jednomu z vězňů. Kriminalisté zjistili veškeré okolnosti přijetí balíku a dále na základě operativního šetření zjistili, že odesílatel uvedený na zásilce je smyšlený a pozornost zaměřili také na osoby ve výkonu trestu odnětí svobody.
 
Postupně rozplétali složitou síť pachatelů drogové trestné činnosti, do které byli zapojeni vězni, bývalí vězni a jedna doposud netrestaná žena, shromažďovali důkazní prostředky a zjišťovali, jak se jednotlivé osoby na páchání drogové kriminality podílejí.
 
V polovině června pak proběhlo zadržení pachatelů. „Ve spolupráci s vězeňskou službou jsme během jednoho dne zadrželi deset osob důvodně podezřelých ze spáchání zvlášť závažného zločinu. Jednalo se o devět mužů a jednu ženu. Čtyři pachatelé z řad odsouzených vězňů ve věku mezi osmadvaceti a šestapadesáti lety byli zadrženi vězeňskou službou přímo ve Věznici Rapotice. Při zadržení podezřelých vězňů byl zajištěn mimo jiné mobilní telefon a další listinné důkazy," řekl por. Bc. Michal Škarek, komisař oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, zbývajících pět pachatelů, všichni ve věku kolem čtyřiceti let, a jednu třiatřicetiletou ženu zadrželi na různých místech, kromě Třebíčska ještě na Jihlavsku, Brněnsku a Hodonínsku. 
Všechny zadržené osoby byly po provedených úkonech trestního řízení umístěny do policejních cel a osoby ve věznici byly přemístěny odděleně do jiných věznic.
 
Kriminalisté provedli při rozsáhlé realizaci jednu domovní prohlídku, a to v místě bydliště jednoho ze zadržených mužů v obci na Třebíčsku. Při domovní prohlídce mimo jiné nalezli a zajistili střelivo, jehož původ a držení bude předmětem dalšího prověřování.
 
Policejní komisař zahájil trestní stíhání všech deseti osob jako obviněných. „Pachatelé byli obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy jako členové organizované skupiny a dále ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí, neboť svým závažným jednáním zmařili účel trestu. Šest obviněných bylo následně ze zadržení propuštěno a jsou stíháni na svobodě,“ dodal npor. Josef Vodák, s tím, že čtyři muži, kteří jsou v současné době ve výkonu trestu odnětí svobody, budou i nadále umístěni v jiných věznicích.
Většina obviněných byla již v minulosti pravomocně odsouzena pro různorodou trestnou činnost, někteří i opakovaně. Dopouštěli se zejména majetkové ale i násilné trestné činnosti. Dva z pachatelů byli v minulosti odsouzeni i za spáchanou drogovou kriminalitu. Čtyřiačtyřicetiletému muži z Brněnska byl v roce 2005 uložen trest odnětí svobody na deset let, který dosud vykonává. Další sedmatřicetiletý muž si vloni v září odpykal více než dvouletý trest odnětí svobody.
 
„Pachatelé po předchozí dohodě a ve vzájemné součinnosti organizovali výrobu a distribuci drog pervitinu a marihuany ve věznici a na různých místech zejména na Vysočině a v Jihomoravském kraji, dále sháněli zejména léky pro výrobu drog a do věznice pronášeli i mobilní telefony,“ řekl por. Michal Škarek. Pachatelé měli rozdělené úkoly, dopředu podrobně plánovali a koordinovali činnost jednotlivých osob.
 
Závažnost celé věci spočívá zejména v organizovaném způsobu páchání předmětné trestné činnosti.
 
Za trestnou činnost všem obviněným hrozí trest odnětí svobody v délce trvání až na deset let.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
26. června 2013

vytisknout  e-mailem