Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté dopadli pachatele série krádeží

JIHLAVSKO: Zloděj si přišel na téměř 150.000 korun 

Jihlavským kriminalistům se podařilo dopadnout pachatele, který se na Jihlavsku dopustil série krádeží. Muž se při páchání trestné činnosti nezaměřil na konkrétní objekty nebo věci, krádeží se dopouštěl na různých místech a odcizil od drobností jako je čokoláda, přes jízdní kola až po závaží zabezpečovacího zařízení železniční trati. Při dvanácti krádežích způsobil pachatel škodu téměř 150 tisíc korun. Kriminalisté muže vypátrali a zadrželi. Dvaadvacetiletý muž z Jihlavska byl obviněn ze spáchání dvou trestných činů, jedná se o muže, který ještě v minulosti nebyl soudně trestán.
 
Pachatele se kriminalistům podařilo dopadnout na základě velmi dobrého operativního šetření. Muže důvodně podezřelého ze spáchání trestné činnosti zadrželi a umístili ho do policejní cely. Na základě shromážděných důkazů následně policejní komisař zahájil trestní stíhání dvaadvacetiletého muže. „Muž byl obviněn ze spáchání přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody,“ řekl npor. Ing. Bc. Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality. K trestné činnosti se muž doznal. Po provedení procesních úkonů byl ze zadržení propuštěn a dále je muž stíhán na svobodě.
 
Krádeží se obviněný muž dopouštěl letos v době od března do konce července, a to na Třešťsku nebo v Jihlavě a obcích v jejím okolí. Nevyšší škodu způsobil při vloupání do skladu v areálu zemědělské společnosti v obci Dvorce, kde v březnu odcizil celty na podsadové stany a způsobil škodu přes pětatřicet tisíc korun. Vysoká škoda také vznikla při krádeži, které se dopustil na začátku června v Kostelci na železničním přejezdu. Po odšroubování muž odcizil tři závaží zabezpečovacího zařízení, čímž způsobil škodu přibližně třicet tisíc korun. Dále pachatel odcizil v objektu bývalé drůbežárny plechové dveře, radlici na traktor a zemědělské brány, z prostoru před rodinným domem železné rošty z odvodňovacího kanálu a v zahrádkářské oblasti si z pozemku s chatkou odnesl různé nářadí, motor a ponorné čerpadlo. Jízdní kola muž odcizil v Dolní Cerekvi před vchodem do budovy základní školy a z neuzamčených sklepních prostor domu v Jihlavě, odkud si odnesl navíc ještě sekačku na trávu a jezírkový vysavač. Do domu v Jihlavě se pachatel vrátil ještě o týden později, vloupal se do sklepa, ale v tomto případě ho při odchodu přistihl majitel a muž utekl. V Jihlavě pachatel ještě odcizil ve dvou případech zboží v obchodech, v jedné prodejně se jeho cílem staly sluneční brýle a v druhé čokolády a energetické nápoje. V krajském městě se dopustil ještě krádeže na chodbě před posilovnou, kde odcizil sportovní tašku a obuv.
 
Poslední krádež, ze které je obviněn, pachatel spáchal v obci Pístov, kde z odstaveného vraku vozidla odcizil disky s pneumatikami. „Odcizené věci se muž snažil dále zpeněžit, prodával je náhodným osobám nebo ve výkupnách kovů. Peníze používal pro svoji potřebu,“ dodal komisař Radomír Němec. V jedné výkupně kovů na Havlíčkobrodsku kriminalisté vypátrali a zajistili odcizená závaží přejezdového zabezpečovacího zařízení, která následně předali zpět oprávněné osobě.
 
Případ kriminalisté dále vyšetřují.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
14. srpen 2014

vytisknout  e-mailem