Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Kriminalisté mají další úspěch

LIBERC - Zadrželi čtyři výrobce drog. 

Během minulého týdne zatkli kriminalisté přímo v centru Liberce 25 letého mladého muže, který pro ně byl již delší dobu zájmovou osobou. Policisté o něm sbírali informace a důkazy v souvislosti s pácháním trestné činnosti na úseku nealkoholové toxikomanie, konkrétně jej důvodně podezírali z výroby drog. Jeho zatčení proběhlo velmi rychle a pro podezřelého muže překvapivě, že nestačil ani klást odpor. Ihned po zadržení u něho kriminalisté provedli osobní prohlídku, při které v jeho botě našli schovaný sáček s bílým práškem. Orientační test prokázal, že se jedná o pervitin. Ten byl zaslán na odbornou expertízu. Po zadržení putoval 25 letý mladík do policejní cely a následně před vyšetřovatele, který ho k trestné činnosti vyslýchal.


 

Tento muž ale nebyl jediným zadrženým. Jak kriminalisté svou vlastní činností zjistili, v případu figurovali i se zadrženým 25 letým mužem další tři mladíci. Jeden 21 letý a dva ve věku 22 let , kteří se podíleli na výrobě pervitinu. V pronajatém bytě jednoho z 22 letých mladíků se vše odehrávalo. U něho byla amatérsky postavená chemická laboratoř, na které vyráběli pervitin. V bytě se pak mladíci (21,22 a 25 let) střídali a podíleli se na výrobě drog. 22 letý mladík „fungoval“ současně jako „zásobovač“. Zajišťoval léky, které obsahují pseudoefedrin, a které potřebovali k výrobě pervitinu. Pro tyto léky jezdil a kupoval je v sousedním Polsku. U tohoto mladého muže policisté zajistili i notebook, který pocházel z trestné činnosti.


 

Do čtveřice výrobců drog patřil rovněž 21 letý mladík z Hrádku nad Nisou, který rovněž neušel spravedlnosti. Kriminalisté po něm na základě důvodného podezření z páchání trestné činnosti na úseku drog vyhlásili pátrání. A v polovině listopadu ho zcela náhodně chtěli policisté zkontrolovat v noci v ulici Nákladní, kdy řídil osobní vůz Audi. Když viděl, že ho policisté zastavují, šlápl na plyn a začal jim ujíždět. Svou jízdu skončil v ulici Šumavská, kde kvůli své agresivní jízdě způsobil dopravní nehodu. Narazil do zaparkovaného favoritu, a tam ho také policisté zadrželi. Ihned po ztotožnění řidiče bylo zřejmé, proč na pokyn k zastavení reagoval takovým způsobem. Nejen že nevlastnil řidičské oprávnění, ale procházel také pátráním jako osoba podezřelá z páchání drogových deliktů.. Rovněž tak registrační značky, které na voze byly, patřily na jiný vůz - červeného favorita a navíc v autě chyběly některé důležité identifikační znaky. Rovněž i tento zadržený mladík se podílel na výrobě pervitinu v pronajatém bytě a také jezdil do Polska, kde pořizoval léky k výrobě narkotik.

 

Čtveřice vyráběla drogy zejména pro svou vlastní potřebu, neboť všichni zadržení byli závislý na pervitinu. To, co nespotřebovali sami, prodali dál a ze získaných finančních prostředků platili pronájem bytu a kupovali potraviny. V pronajatém bytě, kde obvinění vyráběli pervitin, zajistili kriminalisté dvě podomácku sestavené chemické laboratoře, dále pak léky a různé chemikálie. Vše bylo zasláno k odborným expertízám.

 

Všechny muže již policejní komisař vyslechl a sdělil jim obvinění z nedovolené výroby a držení OPL. V případě, že soud uzná jejich vinu, hrozí jim až pětiletý trest odnětí svobody. Na 21 letého a 25 letého muže uvalil soudce vazbu, další dva jsou vyšetřováni na svobodě.

Od začátku tohoto roku již tak kriminalisté obvinili 36 osob za nedovolenou výrobu či distribuci drog.

Vlasta Suchánková
pislbc@mvcr.cz  974 466 207


 


 

vytisknout  e-mailem