Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Kriminalisté musí zajistit 40 kamionů

Jihočečtí kriminalisté zajišťují do policejních skladů bezmála 40 tahačů a návěsů a to v rámci vyšetřování zpronevěry za 43 000 000 korun.  

Kriminalisté jihočeské policie si pořizují vlastní spediční společnost. Tak by se nezainteresovaným lidem mohla jevit aktuální policejní činnost. Kriminalisté, specialisté na hospodářské závažné trestné činy totiž již několik dnů zajišťují desítky zpronevěřených kamionů a návěsů a to z celé Evropy. Vše však v souvislosti s vyšetřováním zvlášť závažného trestného činu zpronevěry.


IVECO.jpg
Dnes také obvinili z tohoto trestného činu jediného jednatele spediční společnosti z Písecka, ale se sídlem v Praze. Muž jako jednatel společnosti uzavřel za firmu s leasingovou společností z Prahy leasing na pořízení 28 tahačů značky Iveco Stralis a na pořízení 11 návěsů značky Krone a to v prosinci roku 2010. Při podpisu leasingové smlouvy se zavázal splácet pravidelné měsíční splátky. Koncem roku 2011 však společnost splácet přestala. Vzhledem k tomu, že šlo o porušení smluvních podmínek, byla společnost vyzvána v březnu 2012 k vydání předmětů leasingu, tj. k vrácení tahačů a návěsů. Společnost nereagovala a ponechala si k volnému využívání všech 39 strojů a odmítla je vydat. Nereagovala ani na nabízené úpravy splátkových kalendářů.

Spediční společnost se tváří jako by nic a neplacené kamiony tak dosud brázdí s náklady Evropu. Až kriminalisté zjednávají nápravu.

K dnešnímu dni zajistili šestnáct tahačů a tři návěsy. Jakmile se vrátí nějaký kamion z cest, po složení nákladu zamíří do policejního skladu. Takovéto manévry silničních „oblud“ se ještě v policejních areálech neodehrávaly.


V případě odsouzení hrozí obviněnému jednateli trest odnětí svobody ve výši až 10 let. Možná by se na tento příklad podivného podnikání hodilo rčení z filmové podoby Švejka: „To se nám to hoduje (podniká), když nám lidé půjčují!“ Leasingové společnosti byla totiž způsobena škoda 43 000 000 korun.
 

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

24. září 2012

 

vytisknout  e-mailem