Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Kriminalisté objasnili bankovní loupeže

Muži hrozí až desetiletý trest 

Objasněná přepadení bank
 
    Velký úspěch si na svá konta můžou přičíst kriminalisté z Územního odboru Rakovník, oddělení obecné kriminality, kteří několik měsíců pátrali po pachateli bankovních loupeží. Jejich mravenčí práce nakonec přinesla své ovoce.
    „Zhruba v polovině prosince roku 2011, přišel v dopoledních hodinách do banky v Novém Strašecí muž, který přistoupil k pokladně a bankovní úřednici předložil list papíru s jasnými instrukcemi. Na důkaz, že svůj čin myslí vážně, držel v ruce střelnou zbraň. Úřednice pachateli vydala několika set tisícovou hotovost. Muž poté z bankovního institutu utekl pryč.“
     Po pachateli se okamžitě rozjelo rozsáhlé pátrání. Pachatelé takovýchto činů jsou často nebezpeční, a proto kriminalisté nechtěli nic podcenit. V průběhu vyšetřování vyšlo najevo, že i v okolních krajích došlo k několika přepadením bank, která se velmi podobají. Na základě získaných indicií k pachateli, bylo vyhlášeno pátrání po podezřelé osobě. Přibližný portrét pachatele byl rozeslán na všechny policejní stanice a dále prostřednictvím médií k občanům. Kriminalisté doufali, že muže někdo pozná. Štěstí měli kolegové z obvodního oddělení v Novém Strašecí. Ti podezřelého muže viděli v rámci hlídkové činnosti a provedli kontrolu osoby. Poznatky předali kolegům z kriminální policie. Kriminalisté nakonec dne 11. řijna 2012, za pomocí Zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Středočeského kraje, zadrželi třiapadesátiletého muže z Rakovnicka, který byl z uvedených činů podezřelý.
     Tento byl vzat do policejní cely. Probíhaly prohlídky nejen v bydlišti muže, ale i v dalších objektech a vozidlech. Kriminalisté nacházeli cenné důkazy. Jednalo se o oblečení – paruku s kšiltovou, ve které muž přepadával, peníze označené červeným barvivem či několik střelných zbraní. Pachatel své činy popíral. Pod tíhou důkazů se však ke čtyřem přepadením bank a to ve Slaném, Horažďovicích, Podbořanech a Litoměřicích, přiznal. K té z Nového Strašecí však odmítá přiznat vinu. Dle kriminalistů se však na místě činu našli důkazy, které jeho tvrzení vyvrátí.
       Během domovních prohlídek byl u muže nalezen předmět, podobný krabici, který vydával za nástražný výbušný systém. Proto bylo nutné, přivolat i policejní pyrotechniky, kteří uvedenou věc zajistili. Pachatele kriminalisté obvinili ze zločinu loupeže, kdy muži hrozí trest odnětí svobody až na deset let. V pátek 12. řijna 2012, byl Okresním soudem Rakovník vzat do vazby, kam byl ještě téhož dne eskortován.
 Kriminalisté děkují veřejnosti a médiím za pomoc při dopadení tohoto pachatele.
 
nprap. Jana Žáčková
15. řijna 2012

vytisknout  e-mailem