Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili čtyři roky starou loupež

KRAJ VYSOČINA: Tři banky lupič přepadl v Praze, jednu v Třebíči 

Kriminalistům z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se podařilo v těchto dnech objasnit čtyři roky staré loupežné přepadení pobočky banky v Třebíči na Karlově náměstí. K přepadení došlo 25. února 2009 kolem půl třetí odpoledne. Do banky tehdy vešel maskovaný muž a vytáhl zbraň, kterou namířil na zaměstnance banky a ostrahu a pod pohrůžkou použití zbraně si vynutil vydání finanční hotovosti ve výši několika set tisíc korun.
 
Po stopách tohoto zločince pátrali na základě operativní činnosti a důkladného vyhodnocování všech poznatků z místa činu a vyhodnocení kamerových záběrů bank nejen kriminalisté z Vysočiny, ale i Prahy. Postupem času se totiž ukázalo, že muž má na svědomí kromě přepadení třebíčské banky ještě tři další loupežná přepadení bankovních domů v Praze. První pražskou loupež spáchal 27. listopadu roku 2009, kdy přepadl pobočku banky v Praze 9. I tehdy měl sebou zbraň a na obsluze pokladny si vynutil vydání několika stovek tisíc korun. K další loupeži si vybral pobočku opět v Praze 9, kterou přepadl v dopoledních hodinách 27. září roku 2010. I zde byl scénář loupeže totožný, kdy se obohatil o dalších několik stovek tisíc korun. Třetí a v Praze poslední přepadenou pobočkou byla banka v Praze 7, kde nebyl až tolik úspěšný a odnesl si hotovost v řádu několika desítek tisíc korun. Pachatel se ke svým činům doznal. Vyšetřovatelům uvedl, že měl dluhy, a proto potřeboval peníze, které si rozhodl opatřit loupežemi. Čtyřmi loupežemi získal finanční částku převyšující jeden milion korun.
 
Všechny čtyři loupeže spáchal podobným způsobem a při všech hrozil použitím střelné zbraně. „Díky velice profesionální práci našich kriminalistů a kolegů z obvodního ředitelství Praha I,se i po tak dlouhé době od přepadení podařilo vytipovat podezřelého muže a ve vzájemné spolupráci ho minulý týden v Praze zadržet,“ doplnil plk. Mgr. Pavel Peňáz.
 
Jedná se o sedmadvacetiletého muže s trvalým pobytem na Třebíčsku, který v současné době pobýval v Praze. „Vzhledem k tomu, že se pachatel dopustil několika trestných činů a nejzávažnějšího skutku se dopustil na území Kraje Vysočina, je na Krajském ředitelství policie kraje Vysočina vedeno společné trestní řízení,“ uvedl k případu plk. Mgr. Pavel Peňáz, náměstek ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
Kriminalisté zahájili trestní stíhání pachatele v pátek 27. září 2013 a obvinili ho ze zvlášť závažného zločinu loupeže. Státní zástupce vyhověl podnětu vyšetřovatele a podal návrh na jeho vazební stíhání. Soudce okresního soudu v Jihlavě návrhu vyhověl. Obviněný muž byl eskortován do vazební věznice v Brně. Za čtyři spáchaná loupežná přepadení peněžních ústavů mu hrozí trest odnětí svobody v trvání pěti až dvanácti let.
 
kpt. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
1. říjen 2013
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem